Bicarbonat de sodiu 1,4%, 8,4%, soluţie perfuzabilă

Substanță activa
hidrogenocarbonat de sodiu
Clasa ATC
B05XA
Format
soluţie perfuzabilă
Afecțiuni
acidoza metabolica
Producător
SC. MONICO S.p.A, SC. INFOMED FLUIDS SRL
Acțiune terapeutică
tratamentul intoxicaţiei cu acizi organici slabi

Ce este Bicarbonat de sodiu şi pentru ce se utilizează

Compoziţie

Bicarbonat de sodiu 1,4%:

1000 ml soluţie perfuzabilă conţin: hidrogenocarbonat de sodiu 14,0 g şi excipienţi: edetat disodic şi apă pentru preparate injectabile.

Electroliţi:

Na+                                                       167 mEq/l

HCO3”                                                   167 mEq/l

Osmolaritate teoretică: 334 mOsmol/l

Bicarbonat de sodiu 8,4%:

1000 ml soluţie conţin: hidrogenocarbonat de sodiu 84,0 g şi excipienţi: edetat disodic şi apă pentru preparate injectabile.

Electroliţi:

Na+         1000 mEq/l

HCO3″     1000 mEq/l

Osmolaritate teoretică: 2000 mOsmol/l

pH = 7,0 – 8,5

Grupa farmacoterapeutică: alte soluţii intravenoase, soluţii de electroliţi

 

Indicaţii terapeutice

  • Corectarea acidozei metabolice;
  • Alcalinizarea urinii, când administrarea orală nu este posibilă, în următoarele situaţii:

-tratamentul intoxicaţiei cu acizi organici slabi (barbiturice, acid acetilsalicilic);

-menţinerea solubilităţii unor molecule slab acide (mai solubile sub formă de sare) endogene când acestea sunt produse în exces (hemoliză, rabdomioliză, hiperuricemie) sau exogene (sulfonamide, metotrexat);

  • Componentă a schemei de reechilibrare hidro-electrolitică şi acido-bazică în cazul pierderilor digestive severe

Hiperkaliemie manifestă clinic (numai pentru soluţia de bicarbonat de sodiu 8,4%) Şoc cardio-circulator (numai pentru soluţia de bicarbonat de sodiu 8,4%)

Înainte să luaţi Bicarbonat de sodiu

Contraindicaţii

Hipersensibilitate la substanţa activă sau la oricare dintre excipienţi, Alcaloză metabolică, Acidoză respiratorie.

Dezechilibrele electrolitice (hipokaliemie, hipocloremie, hipernatremie) trebuie corectate înainte de administrarea soluţiei de bicarbonat de sodiu.

Precauţii

Se va administra cu prudenţă în caz de hipoventilaţie sau hiperosmolaritate (pentru soluţia de bicarbonat de sodiu 8,4%)

Corectarea statusului acido-bazic se însoţeşte de modificări electrolitice, în mod special a potasemiei. Alcalinizarea sau corectarea acidozei facilitează pătrunderea intracelulară a potasiului ceea ce poate determina hipokaliemie.Hipokaliemia şi hipocalcemia trebuie corectate înainte de începerea tratamentului de alcalinizare

Perfuzarea nediluată sau prea rapidă a soluţiei de bicarbonat de sodiu 8,4% într-o venă periferică poate determina iritaţie venoasă ce se poate complica cu flebită sau tromboză. Administrarea intra-arterială accidentală poate determina şoc sau poate duce la pierderea extremităţii în care s-a injectat. A nu se utiliza această concentraţie dacă nu a fost specific recomandată.

Datorită pH-ului său alcalin, soluţia perfuzabilă de bicarbonat de sodiu nu este compatibilă cu multe medicamente (vezi pct. Interacţiuni)

Interacţiuni

Bicarbonatul de sodiu trebuie administrat cu prudenţă la pacienţii aflaţi în tratament concomitent cu gluco- şi mineralocorticoizi, androgeni, corticotrofină.

Alcalinizarea urinii creşte clearance-ul renal al tetraciclinelor (în special al doxiciclinei) şi al medicamentelor slab acide, de exemplu, acid acetilsalicilic, fenobarbital, dar determină prelungirea timpului de înjumătăţire plasmatică şi durata acţiunii medicamentelor slab bazice: chinidină, amfetamină, efedrină şi pseudoefedrină.

In cazul administrării concomitente cu diuretice de ansă există riscul instalării alcalozei hipocloremice Datorită pH-ului său alcalin, soluţia perfuzabilă de bicarbonat de sodiu nu este compatibilă cu multe medicamente. In mod special nu trebuie să se administreze pe aceeaşi linie de perfuzie cu soluţii conţinând calciu, magneziu, sau fosfaţi, ca urmare a riscului de precipitare.

A nu se utiliza ca vehicul pentru noradrenalină şi dobutamină.

Atenţionări speciale

Administrarea soluţiei perfuzabile de bicarbonat de sodiu poate determina retenţie crescută de sodiu şi apă în organism. De aceea, se va administra cu prudenţă pacienţilor cu insuficienţă cardiacă congestivă, ciroză hepatică decompensată, insuficienţă renală severă, alte stări clinice asociate cu edeme şi retenţie hidrosalină şi la pacienţii aflaţi în tratament cu corticosteroizi, corticotrofină. Monitorizarea pacientului trebuie să includă verificări periodice ale balanţei acido-bazice şi hidro- electrolitice

Sarcina şi alăptarea

Deoarece bicarbonatul de sodiu traversează rapid bariera feto-placentară nu se va administra la femeia gravidă decât după o atentă evaluare a raportului beneficiu potenţial matern versus risc potenţial fetal. Trebuie, de asemenea, avut în vedere pericolul declanşării eclampsiei.

Capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Nu este cazul.

Cum să luaţi Bicarbonat de sodiu

Doze şi mod de administrare

Se administrează în perfuzie intravenoasă.

Pentru corectarea acidozei metabolice doza administrată depinde de gradul dezechilibrului acido- bazic. În funcţie de deficitul de HCO3 doza se stabileşte cu aproximaţie conform următoarei formule Cantitate HCO3 (mmol) necesară = deficit bazic (mmol/l) x kg greutate corporală x 0,3 (factorul 0,3 corespunde raportului dintre lichidul extracelular şi cantitatea totală de lichid din organism)

În continuare se va ţine cont că soluţia de bicarbonat de sodiu 1,4% conţine 167 mmol/l HCO3 iar soluţia de bicarbonat de sodiu 8,4% conţine 1000 mmol/l HCO3. Când situaţia clinică impune restricţie hidrică este de preferat utilizarea soluţiei hipertone (bicarbonat de sodiu 8,4%).

Se recomandă să nu se obţină o corecţie totală a acidozei în primele 24 ore, pentru evitarea unei alcaloze legate de o decompensare respiratorie.

Se recomandă să se administreze jumătate din doza calculată în interval de 3-4 ore iar restul dozei să se administreze lent şi să se ajusteze în funcţie de rezultatele reale ale analizei gazelor sanguine.

Pentru alcalinizarea urinii, doza se va ajusta în funcie de pH-ul urinar dorit şi se va însoţi de monitorizarea echilibrului hidric şi acido-bazic.

Ritmul de administrare nu trebuie să depăşească 1,5 mmol bicarbonat de sodiu/kg şi oră ceea ce este echivalent cu 9 ml/kg şi oră soluţie perfuzabilă bicarbonat de sodiu 1,4% sau 1,5 ml /kg şi oră soluţie perfuzabilă bicarbonat de sodiu 8,4%.

La copii se administrează foarte lent şi nu mai mult de 8 mEq/kg şi zi.

 

Mod de administrare

Soluţia perfuzabilă de bicarbonat de sodiu trebuie administrată strict intravenos.

In cazul în care nu se diluează în prealabil (în soluţie de glucoză 5%), soluţia de bicarbonat de sodiu

8,4% va fi administrată printr-un cateteter venos central (vezi şi pct. 4.4).

Medicamentul va fi utilizat imediat după deschiderea flaconului. Soluţia trebuie să fie limpede, incoloră şi fără particule vizibile. Este destinată unei singure utilizări, iar eventualele resturi trebuie eliminate.

Reacţii adverse posibile

Reacţii adverse

Administrarea pe cale injectabilă a soluţiei de bicarbonat de sodiu poate produce hipernatremie iar la doze mari alcaloză metabolică, hipokaliemie, hipocalcemie; pentru soluţia de bicarbonat de sodiu 8,4% hiperosmolaritate plasmatică.

Administrarea pe cale paravenoasă poate produce necroză tisulară.

S-au mai raportat stare febrilă, infecţie la locul de injectare, flebită sau tromboze venoase

In cazul apariţiei reacţiilor adverse se întrerupe administrarea.

Supradozaj

In caz de supradozaj se poate produce alcaloză metabolică însoţită de hiperventilaţie compensatorie, hipernatremie, hipoptasemie severă, hipocalcemie şi hiperosmolaritate plasmatică. Dacă acidoza se corectează prea rapid, în special în cazurile cu tulburări respiratorii concomitente, eliberarea crescută de dioxid de carbon poate agrava tranzitoriu acidoza cerebrală.

Tratamentul presupune întreruperea administrării soluţiei perfuzabile de bicarbonat de sodiu 8,4% şi în funcţie de starea clinică şi valorile parametrilor de laborator administrarea de clorură de potasiu, gluconat de calciu, perfuzie cu soluţie salină izotonă; în alcalozele grave este necesară perfuzie cu clorhidrat de arginină sau clorură de amoniu, exceptând pacienţii cu afecţiuni hepatice pre-existente.

Cum se păstrează Bicarbonat de sodiu

Păstrare

A nu se utiliza după data de expirare înscrisă pe ambalaj după EXP. A nu se păstra la frigider sau a nu se congela. A nu se lăsa la îndemâna şi vederea copiilor.

Ambalaj

Bicarbonat de sodiu 1,4%

Cutie cu 20 flacoane din sticlă incoloră a câte 250 ml soluţie perfuzabilă Cutie cu 12 flacoane din sticlă incoloră a câte 500 ml soluţie perfuzabilă

Bicarbonat de sodiu 8,4%

Cutie cu 30 flacoane din sticlă incoloră a câte 100 ml soluţie perfuzabilă


Cutie cu 20 flacoane din sticlă incoloră a câte 250 ml soluţie perfuzabilă Cutie cu 12 flacoane din sticlă incoloră a câte 500 ml soluţie perfuzabilă

 

Producători

SC. MONICO S.p.A. Via Ponte di Pietra 30173 Venezia Maestre, Italia

SC. INFOMED FLUIDS SRL. B-dul Theodor Pallady nr. 50, sector 3, 032266, Bucureşti, România

 

Deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă

SC. INFOMED FLUIDS S.R.L.,

B-dul Theodor Pallady nr. 50, sector 3, 032266, Bucureşti, România

 

Data ultimei verificări a prospectului Ianuarie, 2013

 

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Thai Massage, abordarea holistică pentru well-being