Baneocin, unguent

Substanță activa
bacitracina si neomicina
Clasa ATC
D06AX
Format
unguent
Afecțiuni
Infectii bacteriene ale pielii
Producător
Pharmazeutische Fabrik Montavit GmbH
Acțiune terapeutică
dermatologica

Ce este Baneocin şi pentru ce se utilizează

Compozitie

Baneocin pulbere cutanata

100 g pulbere cutanata contin zinc bacitracina 0,4583 g (25000 UI) si neomicina 500000 UI sub forma de sulfat de neomicina 0,8209 g si excipienti: pulbere de baza sterila (amidon de porumb, oxid de magneziu).

Baneocin unguent

100 g unguent contin zinc bacitracina 25000 UI si neomicina 500000 UI sub forma de sulfat de neomicina si excipienti: lanolina anhidra, vaselina alba.

Grupa farmacoterapeutica: produse dermatologice; alte antibiotice de uz topic.

Indicatii terapeutice

Baneocin este indicat in infectiile determinate de microorganisme sensibile la neomicina si/sau bacitracina.

Baneocin pulbere cutanata:

  • Infectii bacteriene ale pielii de intindere limitata de exemplu: impetigo veziculo-bulos, impetigo contagios, ulcere crurale infectate, eczeme infectate, dermatite de scutec suprainfectate, arsuri suprainfectate.
  • Profilaxia infectiilor ombilicale la nou-nascuti

Dupa interventii chirurgicale (dermatologice) Baneocin – pulbere cutanata poate fi utilizat ca adjuvant in ingrijirea postoperatorie (excizii si cauterizari, tratamentul ragadelor, ruptura perineala, episiotomii, plagi deschise).

Baneocin unguent:

  • Infectii bacteriene localizate ale pielii de exemplu : furuncule, carbuncule (numai dupa tratament chirurgical), foliculita barbiei, foliculita profunda, hidrosadenite supurative, periporita, paronichia.
  • Infectii limitate ale pielii de tipul: impetigo contagios, ulcere infectate ale gambei, eczeme infectate secundar, plagi si taieturi infectate secundar, arsuri cu apa fierbinte, alte arsuri, post intervenţii chirurgicale de tipul chirurgiei plastice şi reparatorii, de exemplu transplant de tegument (atât profilactic cât şi sub formă de pansamente cu unguent).
  • Dupa interventii chirurgicale majore sau minore: poate fi utilizat ca adjuvant în timpul îngrijirii postoperatorii. Aplicarea de feşe de tifon pe care s-a aplicat Baneocin unguent pot fi utile la pacientii cu plagi cu lipsă importanta de substanta (de exemplu infectii ale canalului urechii externe, rani, escare sau plagi chirurgicale lăsate să se vindece per secundam).

Înainte să utilizaţi Baneocin

Contraindicatii

Hipersensibilitate la bacitracina, neomicina, la alte antibiotice aminoglicozidice sau la oricare dintre excipientii produsului.

Leziuni extinse, severe ale pielii (deoarece absorbtia medicamentului poate determina ototoxicitate cu pierderea auzului).

Insuficienta renala severa.

Leziuni preexistente vestibulare sau/si cohleare.

Aplicarea la nivelul conductului auditiv extern, in caz de perforatie timpanica.

Aplicarea la nivel ocular.

Aplicarea la nivelul sanilor in timpul alaptarii.

Copii sub 2 ani.

Precauţii

In cazul utilizarii prelungite trebuie avuta in vedere posibilitatea apariţiei microorganismelor rezistente, in special a fungilor. In aceste cazuri, daca este indicat, se va utiliza tratament adecvat.

In cazul aparitiei reactiilor de hipersensibilitate sau suprainfectiei, tratamentul trebuie intrerupt. Riscul aparitiei reactiilor de hipersensibilitate este crescut in cazul utilizarii indelungate (peste 8 zile), utilizarii in cazul dermatitelor cronice, mai ales in dermatita de staza sau utilizarii sub pansamente ocluzive.

Interacţiuni

In cazul absorbtiei sistemice, administrarea concomitenta de cefalosporine sau de alte aminoglicozide poate potenta nefrotoxicitatea.

Utilizarea concomitenta de diuretice, de tipul acidului etacrinic sau furosemidei, poate agrava, de asemenea, oto- si nefrotoxicitatea. La pacientii la care se administreaza narcotice, anestezice sau relaxante musculare, absorbtia Baneocin poate potenta blocada neuromusculara.

Atenţionări speciale

La pacientii cu insuficienta hepatica sau/si renala, datorita cresterii riscului de reactii adverse, inaintea si in timpul tratamentului intensiv cu Baneocin se recomanda efectuarea de teste ale functiilor hepatica si renala si audiometrie.

La pacientii cu otita medie cronica cu evolutie de lunga durata este necesara prudenta datorita posibilei ototoxicitati.

La pacientii cu acidoza, miastenia gravis sau alte boli neuromusculare este necesara prudenta deoarece, daca are loc absorbtia necontrolata a substantelor active din Baneocin, poate sa apara blocada neuromusculara. Pentru antagonizarea acestei blocade pot fi utilizate calciul si neostigmina.

Sarcina si alaptarea

Neomicina, ca si toate antibioticele aminoglicozidice, traverseaza placenta. S-au descris aparitia de leziuni ale aparatului cohlear la fat, in cazul administrarii parenterale de doze mari la mama.

Deoarece este posibila absorbtia sistemica a substantelor active din Baneocin, nu se recomanda administrarea la gravide sau in timpul alaptarii, mai ales in aplicatii locale la nivelul sanilor.

Efecte asupra capacitatii de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje

Baneocin nu influenteaza capacitatea de a conduce vehicule sau de a folosi utilaje.

Cum se administrează Baneocin

Doze si mod de administrare

Doza recomandata atat la adulti cat si la copii este de 2-4 aplicatii cu Baneocin – pulbere cutanata pe zi sau 2 – 3 aplicaţii Baneocin unguent pe zi

La pacientii cu arsuri suprainfectate pe mai mult de 20% din suprafata corpului, Baneocin – pulbere cutanata se va aplica o singura data pe zi (in particular la pacientii cu insuficienta renala), deoarece substantele active pot fi absorbite.

In cazul unui tratament local se recomanda sa nu se depaseasca doza de 1 g neomicina pe zi (corespunzatoare la 200 g pulbere cutanata sau unguent Baneocin) administrata pentru o perioada de timp de maxim 7 zile. In cazul repetării tratamentului, această doză trebuie redusă la jumătate.

Mod de administrare

Pulberea cutanata sau unguentul se aplica in strat subtire pe zona de tratat; se poate acoperi cu un pansament.

Reacţii adverse posibile

Reactii adverse

In aplicatii locale pe piele si leziuni deschise, Baneocin este in general bine tolerat. Tratament prelungit poate determina aparitia de reactii de hipersensibilitate ca de exemplu eritem si uscaciune a pielii, eruptii cutanate si prurit.

De asemenea poate determina aparitia de reactii de hipersensibilitate incrucisata. Reactiile de hipersensibilitate care se manifesta sub forma de eczeme de contact sunt extrem de rare.

In cazul utilizarii prelungite pot sa se dezvolte microorganisme rezistente, in special fungi. La pacientii cu leziuni extinse ale pielii pot sa apara reactii adverse sistemice date de absorbtia substantelor active (de exemplu leziuni vestibulare si cohleare, nefrotoxicitate si blocada neuromusculara).

Supradozaj

Daca produsul este administrat in cantitati mai mari decat cele recomandate, pot sa apara nefro si ototoxicitate datorita absorbtiei substantelor active.

Cum se păstrează Baneocin

Pastrare

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj. A se pastra la temperaturi sub 25°C, in ambalajul original. A nu se lasa la indemana copiilor.

Ambalaj

Baneocin – pulbere cutanata

Cutie cu un flacon de pudrat a 10 g pulbere cutanata.

Baneocin – unguent

Lanolina anhidra, vaselina alba.

 

Producator

Pharmazeutische Fabrik Montavit GmbH, Austria Baneocin – unguent Merck KgaA&Co, Austria

 

Detinatorul Autorizatiei de punere de piata

Sandoz GmbH

Biochemiestrasse 10, 6250 Kundl, Austria

 

Data ultimei verificari a prospectului Iulie 2005

*CSID.ro nu recomandă administrarea de medicamente fără un consult medical și prescripția medicului. Este foarte periculos să luați medicamente fără recomandarea medicului. Medicamentele au efecte adverse, iar unele pot fi fatale. Prospectul medicamentului este o informație orientativă, sunt medicamente care pot fi nocive doar în anumite condiții, ce nu sunt menționate pe prospect. GÂNDUL MEDIA NETWORK SRL nu este responsabilă pentru aplicarea defectuoasă sau nereușită vreunui tratament bazat pe opinii sau păreri neavizate. Informația prezentată în prospect poate include inacurateți de ordin tehnic sau erori de tastat. Informațiile de pe site si materialele aferente sunt oferite spre folosire "așa cum sunt" fără garanții de nici un fel

Vezi Prospecte Medicamente în ordine alfabetică
Cel mai nou articol Video:
Tratamentul personalizat în cancerul colorectal