Thassos (Grecia): vacanţă de vis în insula de smarald

  • Publicat:
  • Actualizat:

Poate că sunt locuri mult mai frumoase pe pământ. Dar ce-ai spune de insula Thassos, situată la doar 500 de kilometri de Bucureşti unde ai şi mare, şi peştişori prietenoşi, şi munte, şi lac (în mijlocul muntelui), şi plantaţii de măslini şi oameni care par că nu au nici o grijă?

Am plecat în Thassos cu maşina, iar pe bancheta din spate au moţăit tot drumul doi copii mici – unul de 5 ani şi celălalt de 1 an. Iniţial, credeam că nu voi găsi prea multe lucruri comestibile pentru două odrasle devârste foarte fragede. Aşa că aveam inima strânsă înainte de vacanţă, deşi pozele cu insula grecească mă atrăgeau.

Drumul a fost lung spre Grecia (şi scurt spre România), ferry boat-ul care ne-a dus pe insulă îngrijit şi plin, iar pescăruşii care îl populau amatori de orice fel de mâncare. După ceva ore de odihnă, mi-am dat seama că sunt în vacanţă şi am început să explorez tot ce puteam (având în vedere că mă plimbam şi cu un cărucior).

Descoperiri gustoase

Aşa că vă spun că nu e deloc greu din punct de vedere culinar. De exemplu, în fiecare seară, luam cina pe malul mării. Este locaţia ideală dacă vrei dacă vrei aerosoli şi mâncare excelentă: încearcă fructele de mare şi mielul.

Şi nu uita să guşti din vinul de Thassos, făcut cu ajutorul turiştilor. La sfârşitul verii, când se culeg strugurii, turiştii sunt invitaţi în cadrul serilor greceşti să zdrobească strugurii cu picioarele. Locaţia se numeşte Capitain şi e în Skala Potamia. Să trecem la capitolul bronz.

Dacă vrei să faci plajă, Golden Beach este o locaţie pentru toate gusturile. Nu uita însă de plajele aproape neamenajate. Au un peisaj mirific.

Psili Ammos se află în extremitatea sudică a insulei şi se întinde exact sub un deal împădurit.

Pefkariare are două golfuri unde apa este perfect limpede, iar pinii au crescut foarte aproape de ţărm.

Paradisos are cel mai fin nisip, iar accesul la plajă se face pe un drum neasfaltat care coboară din şosea prin pădure. La mal, peştii înoată pe lângă tine, iar dacă faci snorkeling, ai posibilitatea să vezi chefal, caracatiţe, arici de mare şi multe alte vietăţi.

Distracţii, tradiţie şi dragoste veşnică

Şi pentru cei care nu fac plajă, insula are oferte interesante. De exemplu, ai putea să-ţi iei un ATV (25 de euro pentru 24 de ore) sau un jeep micuţ  (55 de euro) şi să faci turul insulei. Vei întâlni peste tot păduri de pin şi albine prietenoase (nu uita să guşti din mierea de pin pentru că e fantastică), cariere de marmură, lacuri şi mănăstiri micuţe în mijlocul pădurii. Dacă ai chef să mănânci în mijlocul zilei şi plaja nu ţi de pare atrăgătoare, mergi în satele de munte.

Panagia este unul dintre acestea. Vei vedea case extrem de vechi, cu acoperiş din piatră, perfect vopsite şi încadrate de flori colorate. Aici există singurul loc de pe insulă unde se produce tradiţional ulei extravirgin de măsline. Şi vei găsi şi 5 platani ale căror scorburi au formă de inimă. Lângă ei se întâlnesc trei izvoare cu apă rece a căror legendă spune că, dacă bei din ele, rămâi veşnic cu perechea ta. În acest moment, tot ce vei dori este să nu mai pleci acasă.

De la un balcon, te va privi sigur un bătrânel care a văzut milioane de turişti. Îl vei invidia că s-a născut acolo şi apoi vei coborî pe străduţele înguste şi perfect aranjate, pe lângă multe case albe şi flori roz. Şi poate ai noroc să vezi cuiburi arhipline de rândunici (eu am numărat 8 pui într-un cuib cât două palme mici). Nu uita ca în drumul tău să-ţi iei nişte măsline stafidite de Thassos.

După o plimbare la munte, spre seară merge încă o baie la malul uneia dintre plajele mai puţin amenajate. Practic, dacă te sui în maşină, e imposbil să nu găseşti un golf frumos, sălbatic. Iar dacă mergi mai departe şi ajungi în vreun oraş – sunt multe – nu uita să intri într-un atelier de olărit (localnicii au această preocupare din 1910).

Şi nu rata nici sandvişul cu miel la proţap servit de obicei de un bărbat binevoitor care, este adevărat, poartă un şorţ nu tocmai impecabil de curat. Vă reamintesc că în aceste locuri, am fost inclusiv cu doi copii mici care n-au avut nici o problemă, ba chiar s-au distrat de minune. Iar preţurile sunt, categoric, pentru toate buzunarele.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”