Ce ai spune de un city-break la Istanbul?

Dacă vă întrebaţi ce alternative ar fi ca într-o oră să începeţi să trăiţi o aventură, poate chiar aventura vieţii, atunci luaţi în calcul un zbor către Istanbul. Oraşul turcesc situat pe două continente: Europa şi Asia nu dezamăgeşte niciodată.
  • Publicat:
Ce ai spune de un city-break la Istanbul?

Dacă vă întrebaţi ce alternative ar fi ca într-o oră să începeţi să trăiţi o aventură, poate chiar aventura vieţii, atunci luaţi în calcul un zbor către Istanbul. Oraşul turcesc situat pe două continente: Europa şi Asia nu dezamăgeşte niciodată.

Este curat, oferă lecţii de istorie la orice colţ de stradă, turcii sunt prietenoşi şi gata în orice clipă să-ţi spună cuvinte în română şi numele celui mai iubit fotbalist de la noi: ”Hagi” doar pentru a le călca pragul magazinelor şi restaurantelor.

Şi cu asta am spus tot despre incursiunile preferate de turiştii de weekend şi de cei care au mai fost în fostul Constantinopol: shopping şi experienţe culinare desăvârşite. Evident, acestea este indicat să fie savurate după ce aţi vizitat celebrele moschee: Moschea Albastră, Hagia Sophia (zona Sultanahmed) şi aţi fost puşi la curent cu bogăţiile aflate la Palatul Topcapî ori în ultima reşedinţă a sultanilor otomani Dolmabahsçe.

Evident şi o plimbare pe Bosfor are farmecul ei în acest oraş. Iar trecerea pe malul asiatic te face să ai impresia că orice este posibil la Stanbul. Preţ de câteva minute cât durează să traversezi cu maşina celebrul pod ce leagă cele două continente ai de-a face cu o privelişte superbă. Apa albastră şi casele elegante, construite într-un stil arhitectural cu influenţe asiatice concurează.



Ţi-ai dori să zăboveşti mai mult în tranzitul europeano-asiatic, dorinţă ce îţi este îndeplinită uneori căci traficul nu este chiar cel mai fluid din lume. Cei 13,5 milioane de locuitori plus zeci de mii de turişti zilnic sunt în continuă mişcare. Experienţa se poate repeta şi pe o ambarcaţiune.

Experienţe inedite
Cu toate acestea, forfota nu deranjează pentru că face parte din peisaj. Este minunat să hrăneşti sute de porumbei flămânzi când pe lângă tine trec mii de oameni ce aparţin unor culturi şi religii diferite şi toţi zâmbesc. La fel şi arta negocierii, deşi în ultimii ani a devenit un mit.

Kilometrul zero al cumpărăturilor este în mod tradiţional Grand Bazaar însă, deşi se negociază la multe articole preţurile cu discount sunt mai mari decât în alte locuri pentru marfă identică.

Dar experienţa merită tot timpul din lume, mai ales că veţi fi serviţi gratis cu zeci de sortimente delicioase de rahat turcesc, turkish viagra, fistic, ceai de mere. Articolele din piele naturală, mătase, caşmir, bijuteriile din aur, condimentele rămân totuşi puncte forte indiferent de preţ.

Încercaţi kebabul în toate formele lui, însă în varianta cu fistic este formidabil. La fel şi deserturile turceşti. Pline de miere şi nucă şi surprinzătoare pe bază de pâine, merită savurate. În sezonul rodiilor, sucul proaspăt stors este ideal.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”