Te deranjează greşelile gramaticale? Ce ar putea spune despre personalitatea ta

Cu toţii am dat peste persoane fixate pe reguli gramaticale, care te corectează la orice greşeală de scriere sau vorbire.
  • Publicat:
Te deranjează greşelile gramaticale? Ce ar putea spune despre personalitatea ta

Cu toţii am dat peste persoane fixate pe reguli gramaticale, care te corectează la orice greşeală de scriere sau vorbire. Potrivit unui studiu recent, faptul că eşti foarte atent la regulile gramaticale ar putea dezvălui ceva neaşteptat despre personalitatea ta.

Studiul publicat în revista PLOS One a fost coordonat de lingviştii Julie Boland şi Robin Queen. Studiul a implicat 83 de subiecţi cărora li s-a cerut să citească anunţuri pentru găsirea unui coleg de apartament. Unele dintre anunţuri conţineau greşeli gramaticale sau de ortografie, în timp ce unele erau impecabil scrise. Acestora li s-a cerut să evalueze persoana care a scris anunţul şi dacă consideră că ar fi un bun coleg de apartament. Participanţilor a studiu li s-au pus întrebări pe baza anunţurilor precum: „Cât de prietenoasă pare persoana respectivă” sau „Pare a fi o persoană conştiincioasă?” Apoi, li s-a cerut şi să explice cât de deranjante li s-au părut greşelile strecurate.

Ca ultimă etapă, toţi participanţii au fost supuşi unor teste de personalitate. Rezultatele au arătat că persoanele care aveau tendinţa să judece potenţialii colegi de apartament pe baza greşelilor gramaticale erau introvertite. Persoanele extroveretite erau mult mai dispuse să treacă peste erorile gramaticale.

Robin Queen profesor la Universitatea Michigan a declarat: „M-am întrebat de ce introvertiţilor pe pasă mai mult de astfel de lucruri. O posibilă explicaţie ar putea fi faptul că introvertiţii sunt mai sensibili la variabilitate. Pe de altă parte, extrovertiţilor le face plăcere variabilitate, le dă energie.”

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”