Sindromul “haitei de lupi” la bărbaţi

Bărbatul, poate mai mult decât femeia, are nevoie să se înconjoare de prieteni. Aceştia îi dau curajul de a încerca să între în vorba cu o femeie sau îl însoţesc la o bere când este amărât. Prietenii îl pot ajuta să realizeze o grămadă de lucruri, dar, tot ei, îl pot face să piardă totul…
  • Publicat:
Sindromul “haitei de lupi” la bărbaţi

Bărbatul, poate mai mult decât femeia, are nevoie să se înconjoare de prieteni. Aceştia îi dau curajul de a încerca să între în vorba cu o femeie sau îl însoţesc la o bere când este amărât. Prietenii îl pot ajuta să realizeze o grămadă de lucruri, dar, tot ei, îl pot face să piardă totul…

Dar, să vedem punctual, cum şi în ce situaţii se poate manifestă acest sindrom:

1. Masculul alfa.

Înainte de orice, bărbaţii, se adună pe principiul haitei de lupi. Unul trebuie să devină masculul alfa şi ceilalţi să îşi dorească să fie că el. Masculul alfa este cel care: are bani, schimbă prietenele des sau are o funcţie importantă. Dacă ţinem cont de principiile lui Freud, el conduce pentru că a dovedit superioritate din punct de vedere al sexualităţii sau al autorităţii. Deasemenea el este cel care stabileşte informal regulile găştii. Ceilalţi, chiar dacă sunt mai mut sau mai puţin de accord cu el, ajung să facă ce spune. Alfel, ajung să fie respinşi de gaşcă.

2. Când doreşte să îşi facă o relaţie.

Alături de prieteni se simte mai puternic, iar dacă aceştia îl încurajează şi îl susţin, poate trece mai uşor, la fapte.

3. Când vrea să se laude.

99% dintre bărbaţi doresc să se ştie despre ei că sunt şi au fost mari cuceritori. Astfel crează poveşti, pe care, alături de prietenii lui le poate spune liniştit. Pentru că şi ei, fac acelaşi lucru.

4. Când face sport.

În general, bărbatului, dacă îi place să facă sport, doreşte să fie înconjurat de alţi prieteni. Pentru el, partenera nu poate ţine ritmul. Iar alături de ea, nu mai poate fabula, aşa cum o face cu prietenii.

5. Când doreşte să petreacă.

Prietenii sunt cei alături de care învaţă să: fumeze, să consume alcool, să se drogheze… Iar aceste adicţii, sunt mult mai savuroase alături de prieteni, decât de unul singur sau cu familia. Excepţia o constituie perioada în care este îndrăgostit. Atunci totul este lipsit de sens dacă nu este cu persoana iubita. Înainte şi după perioada de “îndrăgosteala”, prietenii sunt cei mai importanţi.

6. Când are un hobby.

Merge la pescuit, îşi cumpără sau să îşi repară  maşina, merge la vânătoare sau la meciuri. Toate aceste activităţi au savoarea lor, dacă are prietenii aproape.

7. Când este părăsit sau când vrea să divorţeze.

La prieteni se plânge şi povesteşte ce a păţit. Şi alături de ei hotărăşte, în funcţie de experienţele lor, ce este de făcut. Un aspect important aici: de cele mai multe ori, ajunge la divorţ tocmai din cauza prietenilor, pentru că îşi petrece prea mult timp cu ei. Sau dacă aceştia nu sunt capabili sau nu vor să îşi facă o familie, ori să o păstreze, pot distruge şi familia prietenului lor, doar de dragul de a fi la fel.

Concluzie.

Sindromul “haitei de lupi” are la baza dorinţa bărbaţilor de a fi în gaşcă, de a se compara cu prietenii lui sau de a se sprijini pe ei.

Elementele bune pot fi: realizările din punct de vedere al carierei, familiei sau a sprijinului social. Elementele rele: poate ajunge, datorită adicţiilor din gaşcă sau a lipsei de scrupule să nu poată construi sau păstra ceea ce a construit. Aveţi grijă, prietenii pot fi: nectar sau otravă, voi decideţi…

Autor: Psihoterapeut Constantin Cornea

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân