Scapă de lucrurile inutile din viaţa ta

Consumerismul exagerat ne aduce de multe ori în situaţia de a cumpăra lucruri inutile sau de a face provizii de alimente pe care ulterior să le aruncăm. Află de ce e bine să fii cumpătat!
  • Publicat:
Scapă de lucrurile inutile din viaţa ta

De mici suntem învăţaţi să fim strângători. Să acumulăm. Obiecte materiale în special. Să nu ne lipsească nimic. În minte se proiectează imaginea celor bogaţi, cei care au de toate. Cu toate acestea, auzim rar şi poveţe de genul: “nu iei nimic cu tine în pământ”. Deci, “Cât pământ îi trebuie unui om?”

Acesta este titlul unei scurte povestiri scrise de Lev Tolstoi în care descrie povestea unui mojic ce îşi doreşte mai mult pământ. Acesta acceptă oferta unui mare moşier care îi spune că poate avea cât pământ poate parcurge mergând pe jos, cu condiţia să se întoarcă înapoi până la apusul soarelui. Mojicul porneşte şi nu se mai opreşte. Avea ocazia să aibă mult pământ… Până când realizează că asfinţitul e aproape şi nu are timp să se întoarcă. A alergat, a alergat şi nu mai găsea linia de sosire. Soarele apunea, inima lui a cedat…  

Aşadar, fiecare trebuie să ştie de cât are nevoie pentru a fi mulţumit. Fericirea este pentru moment şi este relativă.

Cu toate acestea, strângem în jurul nostru multe lucruri decât avem nevoie. Am analizat 3 întâmplări din viaţa mea: noiembrie 2014, deşertul Sahara. Mă pregăteam de o călătorie cu cămila pentru a sta o noapte în deşert. Am fost atenţionată să nu am ca bagaj decât strictul necesar şi nimic în plus pentru a nu îngreuna şi mai mult sarcina cămilei. Am încercat cât de mult am putut să cenzurez bagajul, mai ales că în valiza mare aveam până şi un fier de călcat. Cu toate acestea, tot am avut o pereche de pantaloni în plus, iar sticla de apă nu am consumat-o în totalitate.

Am regretat pentru fiecare gram în plus pe care l-am pus fără să vreau în spatele cămilei. Mai 2015, Lefkada. Am plecat în vacanţă pentru o săptămână şi pentru că nu am avut limită la bagaj am umplut până la refuz valiza cu haine şi bijuterii (colierele mele din Afganistan cântăresc peste 500 g fiecare) cu gândul că voi putea face nişte şedinţe foto extraordinare. Supriză, m-am accidentat rău din a 3 zi la picior şi nu doar că nu am mai putut face fotografii, dar a trebuit să car totul înapoi. Iulie 2015, Bucureşti. Chiar şi după aceste experienţe, tot nu am învăţat lecţiile iar când m-am mutat într-o altă casă, într-o clădire fără lift am simţit pe propriul sistem osos şi muşchi ce înseamnă să cari obiecte. Mai ales pe cele inutile.

Am stat de vorbă cu mai mulţi globetrotteri, ei sunt cei care s-au antrenat să lase mai uşor în urmă bunurile materiale acumulate pentru a acumula altceva experienţe.

Iată ce am aflat:

-Dacă vrei să vezi lumea fii pregătit să laşi lucrurile de acasă şi casă. Să fii împăcat cu tine.

-Nu avem nevoie de lucruri în dublură sau în triplură. Două maşini, două telefoane nu sunt necesare.

-Uneori este mai ieftin să circuli cu taxiul decât cu maşina.

-Atunci când oamenii pierd lucruri, regretă că nu au încheiat asigurări. De aceea, asigurarea de sănătate, asigurarea pentru casă, asigurarea pentru maşină nu trebuie să lipsească.

-Nu este necesar să mâncăm mai mult decât trebuie. Asta nu înseamnă doar costuri materiale suplimentare, ci şi un efort suplimentar pentru sistemul osos şi pentru inimă – atunci când creştem în greutate.

-Prea mult stres, nu este necesar.

-Nu este necesar să te cerţi cu medicina. Trebuie să mergi regulat la doctor pentru controale regulate. Aşa faci economie la bani pe termen lung, nu anulând vizitele.

-Nu este necesar să cumperi mereu pungi de plastic, poţi veni de acasă cu o sacoşă atunci când ştii că mergi la cumpărături.

-Realizezi că nu avem nevoie de atât de multe lucruri, atunci când mergi pe munte şi tot bagajul îl cari în spate.

Spre exemplu, nu ai nevoie de 5 perechi de şosete ci doar de două din lână (se comportă diferit faţă de cele din fibre sintetice). De asemenea, hainele din materiale speciale pentru temperaturi scăzute sunt mai indicate. Calitate şi nu cantitate.

În Germania, spre exemplu, aproape 50% din mâncare este aruncată (restaurante, supermarketuri, casele oamenilor), iar în Africa sute de mii de copii mor de foame.

-De asemenea, nu este necesar să consumăm atât de multă apă la duş sau atunci când ne spălăm pe dinţi. {i nici să ne facem baie de câteva ori pe zi nu este este necesar, deoarece distrugem bariera naturală a pielii.

-Nu este necesar nici să abuzăm produsele de curăţare antibacteriene pentru casă, studii arată că imunitatea copiilor crescuţi în case în care s-au folosit din abundenţă agenţi de curăţare este scăzută.

-Nu este nevoie de prieteni mulţi şi nepotriviţi, ci doar de câţiva buni.

-De asemenea, un studiu spune că mai mulţi bani, nu înseamnă mai multă fericire. Se pare că 2.000 de euro/lună/persoană ar fi suficient pentru a te bucura de viaţă. Acelaşi studiu spune că persoanele care au mai mulţi bani faţă de suma asta, nu sunt mai fericiţi.

Într-un final, rămâne să ne gândim că principala bogăţie este în noi: ceea ce am citit, am văzut, am trăit şi am învăţat. Suntem precum melcii ce îşi poartă casa în spate.  

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”