Psihopaţii şi mediul online

Psihopaţii şi narcisiştii sunt adepţi ai manipulării victimelor atunci când se află faţă în faţă. Însă un studiu recent realizat de University of British Columbia spune că aceştia nu mai sunt atât de convingători în mediul on line.
  • Publicat:
Psihopaţii şi mediul online

Psihopaţii şi narcisiştii sunt adepţi ai manipulării victimelor atunci când se află faţă în faţă cu acestea. Însă un studiu recent realizat de University of British Columbia spune că aceştia nu mai sunt atât de convingători în mediul on line. Controlul lor asupra victimelor se diminuează semnificativ pe internet, susţin cercetătorii, tocmai pentru că tehnicile acestora de manipulare sunt ult mai convingătoare prin limbajul nonvervbal.

În caz că nu ştiaţi, termenul „psihopat” face referire la un individ aflat în stare patologică caracterizată prin tulburări ale manifestărilor instinctive şi emoţionale, care duc la reacţii necontrolate şi adesea incapacitatea de adaptare la viaţa socială. Ia narcisismul este o atenţie contemplativă şi dragoste exagerată faţă de propria persoană fizică, în timp ce machiavelismul înglobează indivizii ale căror trăsături de personalitate precum perfidia, minciuna şi viclenia sunt dominante. În cadrul studiului, subiecţii cu trăsături narcisice/egoiste, de psihopatie şi machiavelice au fost divizaţi în două grupuri, urmând să realizeze sarcina de a strânge cât mai mulţi bani pentru un concert. Grupul din mediul real a strâns semnificativ o sumă mult mai mare faţă de grupul din mediul online. De ce? Explicaţia este foarte simplă, spune Woodworth, autorul studiului, odată eliminate limbajele nonverbale şi paraverbale, victimelor le este mult mai uşor să distingă narcisiştii, psihopaţii şi indivizii cu trăsături machiavelice.

            Neurologul Kent Kiehl, efectuând o varietate de studii asupra prizonierilor voluntari din închisorile americane, a constatat, după scanări repetate ale creierului, faptul că modul de funcţionare al creierului acestora este diferit faţă de cel al oamenilor obişnuiţi. Nu toţi psihopaţii sunt periculoşi, spune Kiehl. Există cu siguranţă foarte multe persoane psihopate, care nu sunt violente în mod necesar şi îşi duc existenţa prin schimbarea constantă a locului de muncă, a partenerului de viaţă, locuinţei, folosind resursele de care are nevoie, dar fără a oferi ceva la schimb, vreodată. Una dintre trăsăturile principale ale psihopaţilor este abilitatea de a scana/citi foarte repede oamenii, probabil datorită faptului că lucrează din greu asupra acestui lucru. Principala lor sursă motivatoare este să controleze şi să domine oamenii din jurul lor, găsind permanent strategii pentru a realiza acest lucru. Controlul şi dominarea se realizează pe baza limbajelor verbal, nonverbal şi paraverbal pe care le descoperă foarte repede în interlocutorii lor. Adesea acestea sunt sugestiile/tehnicile pe care le folosesc.

1.      Îmi place persoana ta.

2.      Eu sunt la fel ca tine.

3.      Secretele tale sunt în siguranţă cu mine.

4.      Sunt prietenu/partenerul/iubitul perfect pentru tine.

Nivelul ridicat de autocontrol pe care îl posedă le este de ajutor pentru a nu reacţiona impulsiv şi a nu se autodemasca, acesta fiind încă un atuu pe care personalităţile psihopate îl posedă şi care le permite să domine şi să manipuleze cu uşurinţă.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Poptean - Psiholog
Am scris peste 10 ani pentru Ce se întâmplă doctore, timp în care am realizat sute de articole, interviuri cu medici și specialiști în diverse domenii, materiale video, conferințe și emisiuni live. Mai mult, sunt mamă a doi băieți minunați care mi-au oferit ocazia să văd lumea prin ...
citește mai mult
4 secrete ale fericirii
4 secrete ale fericirii
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”