Pericolul care se ascunde în spatele singurătăţii şi a sedentarismului

Ne petrecem viaţa în singurătate, suntem sedantari şi nu dormim suficient. Aceste stări ne pot distruge, cu timpul, sănătatea, cred specialiştii.
  • Publicat:
Pericolul care se ascunde în spatele singurătăţii şi a sedentarismului

Ne petrecem viaţa în singurătate, suntem sedantari şi nu dormim suficient. Aceste stări ne pot distruge, cu timpul, sănătatea, cred specialiştii.

Singurătatea

Dezvoltarea reţelelor sociale şi descreşterea contactului interuman l-au îndemnat pe chirurgul Vivek Murthy să catalogheze singurătatea ca fiind o epidemie globală, care ar putea fi letală. Julianne Holt-Lunstad, profesor de psihologie la Universitatea Brigham Young a descoperit în cadrul cercetării sale că singurătatea reduce speranţa de viaţă a oameniilor. Conform Science Alert, senzaţia de singurătate poate reprezenta echivalentul a 15 ţigări consumate zilnic.

Sedentarismul

Sedentarismul pe o perioadă lungă de timp poate duce la apariţia diferitelor forme de cancer, conform unui studiu din 2014. Cercetătorii au inclus în datele lor infomaţii provenite de la patru milioane de persoane privind perioada în care stăteau aşezaţi în faţa televizorului, la muncă sau în timpul călătoriei. Cu fiecare două ore în plus de stat aşezat creştea riscul de dezvoltare a cancerului de colon, endometrial sau de plămâni, indiferent dacă aceştia realizau şi o serie de exerciţii în timpul zilei. 

Lipsa somnului

Centrul pentru Prevenţia şi Controlul Bolilor din SUA a clasificat lipsa somnului ca fiind o problemă a sănătăţii publicului. Profesorul Valery Gafarov, din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, nota în 2015 că lipsa odihnei poate duce la creşterea riscului apariţiei accidentului cerebral vascular sau a atacului de cord, într-un mod similar cu cel provocat de consumul de ţigări regulat. ,,Lipsa somnului poate fi încadrată ca un factor de risc pentru apariţia bolilor cardiovasculare, printre alţi factori numărându-se lipsa de exerciţii, fumatul şi o dietă neechilibrată’’,  afirmă el.

 

Citeşte continuarea pe Descoperă.ro

 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”