Munca la biroul din sufragerie

Oamenii, suspicioşi la început şi convinşi că au de-a face cu o păcăleală, parcă nu le mai văd cu ochi atât de răi, iar noţiunea de “muncă făcută de acasă”, deloc simpatică angajatorilor români, a început să nu mai fie chiar atât de dată la o parte.
  • Publicat:
Munca la biroul din sufragerie

Încet-încet, slujbele pe care le putem face de acasă s-au strecurat în rubricile de oferte de joburi. Oamenii, suspicioşi la început şi convinşi că au de-a face cu o păcăleală, parcă nu le mai văd cu ochi atât de răi, iar noţiunea de “muncă făcută de acasă”, deloc simpatică angajatorilor români, a început să nu mai fie chiar atât de dată la o parte. Discutăm despre plusuri şi minusuri, mai jos.

În străinătate, munca făcută din vârful patului sau de la masa din sufragerie este privită altfel decât în România. Cei care o fac nu sunt consideraţi nişte leneşi cam lipsiţi de profesionalism, iar plăţile sunt mai mari. Angajatorul român încă se gândeşte: “Nu, ce să caute la el acasă, să facă ştiu eu ce pe banii mei – să vină aici să-l văd zi de zi, să-l monitorizez”.

De altfel, la noi, proiectele “de acasă” sunt un soi de sursă de venit la mâna a doua sau, dacă vreţi, soluţia de compromis pentru că nu mai apare odată slujba aia adevărată. Cu greu putem accepta că omul nepriponit de un birou care munceşte, nu doar îşi actualizează statusurile pe reţele sociale, şi chiar merită bănuţii pe care îi primeşte.

De ce poate fi mai bine

Pentru că răsuflarea şefului nu mai este simţită în ceafă, pentru că eşti unicul stăpân al orelor tale şi le poţi împărţi în “de lucru” şi “libere” după cum ţi-e bunul plac, pentru că dacă nu ai avut niciodată norocul unui colectiv pe sufletul tău, acum vei fi încântat să îţi vezi de-a dreapta caniche-ul şi de-a stânga balconul înflorit, pentru că îţi poţi lua nu unul, ci câte joburi simţi că poţi duce, pentru că socoteala pe care trebuie să o dai se numeşte acum, în general, doar “termen de predare”.

De ce poate fi rău

Pentru că dacă nu eşti o persoană foarte organizată rişti să nu îţi mai controlezi programul şi să îţi scape lucrurile de sub control, pentru că vei vedea că apar foarte multe tentaţii când ai în faţă o zi aparent liberă în care nu trebuie să stai înţepenit 8 ore într-un loc numit “de muncă” , pentru că, mai ales dacă slujba presupune să stai o vreme la tastatură, vei vedea cum te trage aţa spre diverse siteuri pe care, ştim, stai doar un pic, pentru că dacă eşti un bun lucrător în echipă te poţi trezi că suspini după colegi. 

 
Domenii şi posibile capcane
Cele mai multe joburi sunt cele de tehnoredactor în diverse limbi, de operator call-center şi de intervievator pentru sondaje de opinie. De cand au intrat reţelele sociale în vieţile noastre puteţi fi şi administrator de conturi (promovaţi un produs/o firmă cât e ziua de lungă pe Facebook, Twitter etc.).

Aveţi însă grijă pentru că tot felul de anunţuri care vă promit mii şi mii de lei făcuţi cât ai bate din palme sunt de fapt curse. Dacă sună prea bine, cel mai probabil, nu este adevărat. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”