Masajul de conştientizare: o tehnică de redescoperire a sinelui!

Masajele de conştientizare a corpului se bazează, toate, indiferent de tehnică (masaj californian, suedez sau metamorfic), pe explorarea simţului tactil.
  • Publicat:
Masajul de conştientizare: o tehnică de redescoperire a sinelui!

Masajele de conştientizare a corpului se bazează, toate, indiferent de tehnică (masaj californian, suedez sau metamorfic), pe explorarea simţului tactil.

Permiţând pielii să-şi regăsească toate capacităţile senzoriale, ele induc un sentiment real de destindere şi abandon.

Masajele de conştientizare a corpului sunt inspirate din practica atingerii, folosită spontan pentru a alina micile probleme de sănătate cotidiente, precum durerile de cap şi tensiunile, şi utilizată în mod curent de medicina populară pentru a uşura convalescenţa după o rănire sau o boală.

Civilizaţia occidental a repudiat multă vreme această practică, considerate jenantă, fiind asociată plăcerii sexuale.

Masajele de conştientizare a corpuli solicită toate cele 720 000 de terminaţii nervoase ale pielii, implicate în percepţia atingerii. Excitată – în sensul propriu al termenului – pielea atinsă îşi recapătă funcţia de organ senzorial, capabil de a genera o plăcere care favorizează destinderea fizică şi psihică.

Terapeuţii fac o mişcare învăluitoare care, atingând epiderma fără a exercita nici o presiune, nu acţionează asupra terminaţiilor nervoase implicate în perceperea durerii. Mişcările se pun în acord cu respiraţia, care tinde să calmeze, pe parcursul şedinţei, contribuind astfel la relazarea pacientului.

Ce tratează masajele

Masajele de conşientizare promit să te ajută să îţi redobândeşti încrederea în tine: simţindu-te mai bine în propria piele, îţi vei recâştiga, treptat, încrederea de sine.

De asemenea, aceste masaje activează circulaţia sângelui şi a limfei: mişcarea învăluitoare a mâinlor excercită un adevărat drenaj care ameliorează eficacitatea irigării organelor. Totodată, masajul poate atenua durerile postoperatorii şi lombalgiile, sau depresia stresul şi axietatea (mai ales în cazul pacienţilor care suferă de cancer).

Contraindicaţii

Masajele de conştientizare a corpului nu sunt recomandate dacă suferi de boli de piele, dacă ai răni sau echimoze sau dacă ai suferit recent o intervenţie chirurgicală. În plus, masajele, chiar superficiale, influenţează circulaţia sângelui (tensiunea arterială creşte puţin) şi ritmul inimii (care scade puţin).

Dacă ai probleme circulatorii sau cardiace, aceste efecte pot avea consecinţe importante. Dacă ai antecedente de boli cardiac, de embolie, flebită sau diabet, cere sfatul medicului înainte de a face acest tip de masaje.

Atenţionare

Fiecare şedinţă de masaj de conşientizare a corpului vizează “abandonul” de sine. Numai că nu te poţi abandona indiferent cum, indiferent cu cine şi, oricare ar fi tipul de masaj, relaţia cu maseurul este fundamental.

Găsirea unui specialist

În România, masajul este practicat, în mod oficial, de către tehnicieni maseuri cu certificat recunoscut de Ministerul Muncii şi cel al Educaţiei.

Există o gamă foarte largă de cursuri de calificare, ceea ce înseamnă că trebuie sâ te interesezi ce tip de masaj practică un anume maseur.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Iulia Pocol - web-editor
De mai bine de o săptămână, scriu şi rescriu acest text. Am înţeles că trebuie să pară profesionist, dar să nu vă sperie. Sincer, la 20 de ani, nu aş putea spune că experienţa mă recomandă şi nici că sănătatea era interesul meu principal. Totuşi, nu pot să nu recunosc interesul ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”