Greutatea ideală – Cum să atingi greutatea propusă indiferent de obstacole?

Multe persoane privesc motivaţia ca ingredientul magic necesar pentru a slăbi pe care unii îl au şi alţii nu. Cu siguranţă că dacă am putea să o îmbuteliem am face o afacere de milioane pentru că cererea este foarte mare.
  • Publicat:
Greutatea ideală - Cum să atingi greutatea propusă indiferent de obstacole?

Autor: Cristina Aliman, consultant specializat în psihologie

Multe persoane privesc motivaţia ca ingredientul magic necesar pentru a slăbi pe care unii îl au şi alţii nu.
Cu siguranţă că dacă am putea să o îmbuteliem am face o afacere de milioane pentru că cererea este foarte mare.  
Dar ce este de fapt motivaţia? Şi cum o putem folosi în avantajul nostru?

Motivaţia este procesul care ne face să acţionăm, ne ghidează şi ne ajută să menţinem comportamentele pentru a ne atinge obiectivele. Când eşti motivat te simţi pregătit să faci o schimbare şi acţionezi fără a mai pune la îndoială şansele de reuşită.

fistic

Gustări sănătoase şi delicioase sub 100 de calorii!

E simplu! Mâncăm gustări delicioase, dar sănătoase! Da, se poate! Şi nu, nu mă refer la un simplu măr între mese sau la un morcov crud. Vorbesc de îngheţată, iaurt cu miere sau chiar popcorn!

slabire vs ingrasare

De ce eu mă îngraş şi tu nu?

Dacă insulina îngraşă oamenii, de ce îi îngraşă doar pe unii? La urma urmei, toţi producem insulină şi totuşi există o mulţime de persoane suple şi care vor rămâne suple toată viaţa.

De cele mai multe ori, începem să facem mişcare şi să mâncăm sănătos din motive externe: am primit o recomandare de la medic, nu mai încăpem în perechea noastră preferată de blugi, vrem să arătăm bine pe plajă sau să stârnim invidia foştilor colegi de liceu la reuniunea de 10 ani.

Motivaţia extrinsecă (externă) are rolul ei în procesul de scădere în greutate: te invită să cauţi informaţii despre alimentaţia sănătoasă, programe de exerciţii fizice şi te ajută  în zilele în care te străduieşti din răsputeri să ieşi din casă. Presiunea externă te poate ajuta să îţi atingi obiectivele pe termen scurt, însă probabilitatea să pui înapoi kilogramele în scurt timp este mai mare. 

Persoanele care mănâncă sănătos şi fac mişcare zilnic sunt motivate cu precădere de factori interni: mănâncă sănătos pentru că acest lucru îi face să se simte bine, iar antrenamentele şi senzaţia de după sunt o recompensă în sine.  Dacă mâncatul sănătos şi exerciţiile fizice par o povară şi te simţi motivat doar atunci când cântarul arată progrese, motivaţia ta este preponderent extrinsecă.

Ţi-am pregătit 5 sfaturi care te vor ajuta să rămâi pe drumul cel bun în ciuda tuturor obstacolelor.

  • Ia-ţi un angajament

Să slăbeşti sanatos necesită timp şi efort iar pentru rezultate pe termen lung este nevoie de o schimbare a stilului de viaţă. Responsabilitatea procesului de schimbare ne revine în intregime şi stă în puterea noastră să decidem dacă dorim să sacrificăm toate beneficiile scăderii în greutate pentru plăceri care ne oferă satisfacţie de moment.

  • Stabileşte-ţi obiective realiste şi specifice

Nu este suficient să ştim ce avem de făcut dacă nu începem să acţionăm, aşa că stabileşte-ţi obiective realiste, cât mai specifice, şi fă-ţi un plan pentru a le atinge. Înlocuieşte obiectivele generale – “Să fac mişcare”- cu altele mai specifice şi orientate spre process – cum ar fi “Să alerg de trei ori pe săptămână”.

  • Recompensează-te pentru atingerea obiectivelor pe termen scurt

Un sistem de recompense bine pus la punct te poate ajuta să rămâi motivat pe parcursul procesului de slabire. Apreciază eforturile şi schimbările pe care le faci. Oricât de mici ar fi, acestea te vor ajuta să-ţi atingi obiectivul final. Încearcă să alegi recompense care să nu compromită eforturile de scădere în greutare.

  • Transformă eşecurile anterioare în cel mai bun prieten

Dacă ai încercat până acum să slăbeşti şi nu ai reuşit, sunt şanse mari ca încrederea in tine să fie ştirbită. De exemplu, o persoană care a încercat în nenumărate rânduri să renunţe la zahăr şi nu a reuşit va ceda cu mai mare uşurinţă în faţa unei bucăţi de ciocolată, întrucât crede că va eşua din nou: “De ce să mă mai străduiesc în zadar? Oricum nu o să reuşesc”-  îţi sună cunoscut?
Eşecurile anterioare nu înseamnă că ţi-ai pierdut complet capacitatea de a slăbi ci dimpotrivă. Acum ştii cu siguranţă ce te-a împiedicat să slăbesti şi stă în puterea ta să găseşti strategii pentru a schimba obiceiurile şi atitudinile care ţi-au sabotat eforturile anterioare. Se poate întâmpla ca într-o zi sau la o petrecere să te abaţi de la planurile tale si să nu faci mişcare. O greşeală nu înseamnă că nu-ţi vei putea atinge obiectivele. În loc să te învinovăţeşti, încearcă să găseşti soluţii pentru a evita astfel de situaţii pe viitor. Scrie pe o hârtie şi învaţă din greşeli.

  • Înconjoară-te de oameni care să te sprijine

Putem face schimbările necesare scăderii în greutate şi singuri, însă suportul emoţional al celor din jur facilitează procesul de schimbare. Caută persoane care să te încurajeze, să te ajute să găseşti soluţii pentru dificultăţile pe care le întâmpini sau care au aceeaşi prioritate ca şi tine. Propune-le să te urmeze! În loc să ieşi seara în oraş la o pizza, găseşte-te prieteni care merg la sală şi alătură-te lor. Cere sprijinul celor apropiaţi sau alătură-te unui grup de oameni cu obiective comune.

În concluzie, oricât de mult ne-am dori, slăbirea sănătoasă şi pe termen lung nu se poate produce peste noapte, iar schimbarea stilului de viaţă necesită timp şi perseverenţă. Abaterile ocazionale fac parte din joc şi nu sunt un motiv pentru a renunţa.

Dacă ai o motivaţie puternică de a schimba felul în care arăţi, atunci alătură-te programului Slăbeşte cu Şerban, iar noi te vom ajuta să îţi duci planul la bun sfârşit.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Vrei să slăbeşti? Mergi la psiholog!
Vrei să slăbeşti? Mergi la psiholog!
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”