Cum te ajută în cura de slăbire un psiholog

Să slăbeşti este greu. Să-ţi menţii greutatea este şi mai greu. Mai ales că organismului îi trebuie un an să-şi fixeze toate procesele pentru noua greutate şi are tendinţa de acumula kilogramele pierdute. Cum reuşim să ne menţinem stima de sine, motivaţia şi să evităm excesele calorice?
  • Publicat:
Cum te ajută în cura de slăbire un psiholog

Să slăbeşti este greu. Să-ţi menţii greutatea este şi mai greu. Mai ales că organismului îi trebuie un an să-şi fixeze toate procesele pentru noua greutate şi are tendinţa de acumula kilogramele pierdute.

Cum reuşim să ne menţinem stima de sine, motivaţia şi să evităm excesele calorice?
Ne răspunde psiholog Constantin Cornea de la Clinica Psievolution, psievolution.ro.

Se vorbeşte tot mai mult despre contribuţia psihologului/psihoterapeutului în succesul unei cure de slăbire.

Modul în care poate ajuta psihoterapeutul o persoană care doreşte să slăbească constă în primul rând într-o anamneză corectă. Astfel putem afla dacă vorbim strict de o problemă de sănătate, de exemplu o dereglare hormonală sau alte afecţiuni care pot duce la creşterea în greutate. În această situaţie îndemnăm pacientul să meargă la medicul de familie pentru un set complet de analize pentru a vedea de unde vine problema şi cum poate fi sprijinită medical.
Apoi încercăm să aflăm când au început problemele cu greutatea, care era cadrul psihologic de atunci şi eventual care sunt gândurile disfuncţionale care stau la baza alimentaţei excesive din momentul de faţă sau a lipsei de mişcare.

Problemele psihologice pentru care o persoană poate ajunge supraponderală sau obeză pot fi: o stare depresivă provenită în urma unui eveniment traumatizant – divorţ, decesul unei persoane dragi, şomajul, pierderea unei sarcini; o stare anxioasă ce poate avea la bază o stimă de sine scăzută, anumite sarcini de serviciu, casnice sau familial ori sociale despre care consideră că o depăşesc; mâncatul obsesiv-compulsiv care de obicei are loc atunci când mănâncă în timp ce face alte activităţi: în timp ce lucrează, în timp ce pregăteşte masa sau în timp ce urmăreşte o emisiune la televizor; mesele prea bogate luate seara, pe principiul faptului că în rest nu are îndeajuns de mult timp

Nu cumva înainte de începerea unei cure de slăbire ar trebui să facem o vizită la psiholog?

Minunat ar fi ca vizita la psiholog să fie făcută măcar o dată pe an indiferent dacă considerăm că avem o problemă sau nu. Este posibil să descoperim că avem anumite probleme care ne domină viaţa nelăsându-ne să ne bucurăm de ea. Sau este posibil să descoperim un mod de a optimiza: cariera, familia, prieteniile sau viaţa socială, hobby-urile sau pur şi simplu să învăţăm câteva lucruri noi despre comunicarea corectă sau despre inteligenţa emoţională.

Poate fi ca o cură de vitamine sau ca o cură de dezintoxicare aplicată anual cu scopul de a descărca emoţiile negative sau de a învăţa cum să ne controlăm emoţiile ori pentru a descoperi cum ne putem feri sau negocia un conflict.

În mod specific pentru cei care au probleme cu greutatea este bine ca atunci când decid să lupte cu greutatea să gândească într-un mod holistic abordarea problemei, plecând de la ideea că este bine să viziteze aproximativ în acelaşi timp: medicul de familie, psihologul, nutriţionistul, profesorul de sport.

Mulţi dintre cei care au probleme cu greutatea îşi tratează tristeţea, depresia cu mâncare. Cum pot scăpa de acest obicei?

De acest obicei pot scăpa doar cu ajutorul unui medic psihiatru prin tratament medicamentos ori prin consiliere sau psihoterapie cu un psihoterapeut. Depresia, anxietatea, atacurile de panică, mâncatul nervos sau obsesiv compulsiv sunt domenii psihiatrice sau psihologice.

Aceste probleme din păcate nu pot fi rezolvate doar cu ajutorul prietenilor sau familiei. Să nu uităm că în cadrul psihoterapiei se pune problema învăţării unor comportamente alimentare dar şi sociale sau sportive pentru o perioadă îndeajuns de lungă pentru a obţine greutatea dorită dar mai ales pentru a preveni recăderea. Adeseori se vorbeşte despre cum să slăbim dar uită să se dezbată recăderea.

Posibilitatea de a reveni la obiceiurile alimentare defectuoase poate apărea oricând indiferent de rezultatele obţinute până atunci. Doar o psihoterapie de calitate şi un antrenament asiduu ce urmăreşte să dezvolte anumite caracteristici care eventual lipsesc persoanei despre care vorbim sau sunt foarte puţin dezvoltate pot duce la rezultate de durată şi pot ajuta persoana să devină ceea ce îşi doreşte.

Procesul de slăbire este un proces complex care presupune preluarea controlului propriei vieţi. Este foarte posbil să descoperim în psihoterapie că acest control se află de fapt în mâinile:
• partenerului de viaţă
• prietenilor
• familiei de origine
• şefului, colegilor sau subalternilor

Sau putem descoperi în psihoterapie că în spatele mâncatului excesiv se ascund următoarele frici:
• frica de a nu fi părăsită de partener
• frica de a nu fi înşelată de partener
• frica de nu fi concediată
• frica de a nu face faţă cerinţelor de la serviciu
• frica de a rămână însărcinată
• frica de a nu pierde sarcina sau de a nu se întâmpla ceva cu bebeluşul
• frica de a nu se ridica la nivelul aşteptărilor: părinţilor, prietenilor, şefilor, colegilor

Concluzia este următoarea: abordarea trebuie să fie holistică de o echipă formată din: medic, psiholog sau psihiatru, nutriţionist, profesor de sport. Fiecare membru al echipei vine cu propriile mijloace iar acest lucru duce la rezolvarea rapidă şi de durată a problemei.
Cei care decid să lupte de unii singuri sau doar ajutaţi de prieteni să nu uite că uneori a cere ajutorul unor specialişti îi poate scuti de cheltuieli de timp şi bani inutile iar rezultatele pot fi certe şi de durată.

Motivaţii pentru a nu ne îngrăşa

Motivaţiile sunt în primul rând în ei înşişi. Ştiu că pare un clişeu dar este un mare adevăr pe care îl pot descoperi doar dacă lucrează cu un psiholog sau doar dacă trec printr-un eveniment ce poate declanşa o creştere a stimei de sine cum ar fi o nouă dragoste, o slujbă nouă, o avansare, o casă sau o maşină nouă.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”