Astenia de toamnă – afecţiune reală sau lene de sezon?

Reducerea intensităţii luminii provoacă diferite schimbări în organism: producţia de serotonină scade, vitamina D se fixează mai greu şi este stimulată producţia de melatonină.
  • Publicat:
Astenia de toamnă - afecţiune reală sau lene de sezon?

Toamna este un anotimp de tranziţie către sezonul rece. Ziua începe să scadă, intensitatea luminii se reduce treptat, iar temperatura scade până la pragul îngheţului.

Reducerea intensităţii luminii provoacă diferite schimbări în organism: producţia de serotonină (hormonul fericirii) scade, vitamina D se fixează mai greu (deficitul acestei vitamine este una dintre cauzele lipsei de energie, a slăbiciunii musculare sau anxietăţii) şi este stimulată, conform unor studii, producţia de melatonină (hormonul somnului).

Astfel, tonusul general al organismului scade, putând apărea modificări şi la nivelul dispoziţiei, deoarece organismul se pregăteşte de „hibernare”.

“Încă de pe vremea lui Hipocrate s-a afirmat că, vremea este doar un factor favorizant sau declanşator al unui proces patologic şi nicidecum un factor cauzator! Este firesc să devenim începând din toamnă şi până în iarnă, deoarece funcţiile organismului se adaptează condiţiilor climaterice, fiziologia organismului se schimbă, respectiv încetineşte, pentru a-şi păstra căldura şi energia de care are mai multă nevoie decât în celelalte anotimpuri.

Dar de aici, de la pregătirea firească a organismului pentru perioada de iarnă şi până la patologia şi, eventual, mai e mult.
Astfel, putem vorbi despre astenie de toamnă doar în cazul persoanelor cu un echilibru funcţional mai slab, cu o rezistenţă generală diminuată şi cu o redusă capacitate de adaptare la factorii de mediu. iar în acest caz astenia de toamnă nu este o tulburare în sine, ci un semn important al altor tulburări.”, explică Alexandra Siru, psiholog în cadrul clinicii ProVita – Diagnostic şi Tratament.

Persoanele sănătoase manifesta doar o „lene de sezon” care trebuie tratată cu înţelegere şi detaşare, nu cu îngrijorare sau autoblamare, pentru că aceste atitudini pot escalada în stress, anxietate sau chiar depresie.

În mediul rural se respectă mult mai bine ritmul biologic al organismului, în raport cu anotimpurile. Astfel, vara se doarme mai puţin şi se mănâncă mai uşor, însă iarna se doarme mai mult şi se mănâncă mai consistent.

Viaţa în mediul urban, în societatea actuală, nu ne permite, din păcate, sa ne ascultam corpul. El trebuie să dea randament indiferent de anotimp si de resurse, aşa că este deseori forţat, împotriva fiziologiei, ceea ce explică şi creşterea numărului de probleme de sănătate, mai ales la oamenii tineri.

Psihologul Alexandra Siru ne spune cum ne putem ajuta organismul în sezonul rece:

– culcaţi-vă mai devreme, astfel încât să prindeţi somnul odihnitor începând cu orele 22.00 – 22.30;
– ieşiţi în pauza de prânz afară, la aer şi lumină;
– menţineţi câteva activităţi plăcute în aer liber, împreună cu persoane dragi;
 – reduceţi mâncarea de tip fast-food (din cauza încetinirii metabolismului poate apărea creşterea în greutate care poate accentua „încetineala” şi poate afecta stima de sine);
– consumaţi banane şi ciocolată neagră (conform unor studii stimulează secreţia de serotonină);
– sau, mai bine, consultaţi un nutriţionist care vă poate sfătui ce alimente vă ajută organismul în această perioadâ.

“Nu în ultimul rand, este bine să petreceţi timp de calitate în realitate, nu virtual, cu familia si prietenii, sau să vă stimulaţi buna dispoziţie uitându-vă la comedii, de exemplu.” adaugă specialistul.
 

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
De ce nu este fericirea gratuită?
De ce nu este fericirea gratuită?
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”