(P) Când începem să avem stereotipuri privind femeile şi bărbaţii?

Stereotipurile de gen limitează dezvoltarea copiilor, atitudinea lor în societate şi se vor reflecta, la maturitate, în alegerea profesiei şi în şansele lor pe piaţa muncii.
  • Publicat:
  • Actualizat:
(P) Când începem să avem stereotipuri privind femeile şi bărbaţii?

Stereotipurile de gen limitează dezvoltarea copiilor, atitudinea lor în societate şi se vor reflecta, la maturitate, în alegerea profesiei şi în şansele lor pe piaţa muncii.

Miercuri, 21 ianuarie 2015, Asociaţia React a organizat la Bucureşti seminarul „Creştem şi educăm copii şi stereotipuri”, un eveniment despre cauzele şi efectele sociale ale nerespectării egalităţii de şanse a femeilor şi bărbaţilor, din perspectiva stereotipurilor de gen transmise direct sau indirect copiilor.

Gazda atelierului a fost de Cristiana Haica, psiholog clinician şi psihoterapeut.

Conform Cristianei Haica, stereotipurile cresc şi se dezvoltă încă din primele zile de viaţă ale fiecăruia dintre noi. Ajungem să conştientizăm că suntem femei sau bărbaţi încă din jurul vârstei de trei ani şi ne construim întregul scenariu al vieţii în funcţie de factorii din jurul nostru, care întăresc diferenţele dintre noi şi genul opus.

Jucăriile pe care le primim, culoarea camerei, îmbrăcămintea, tipul de pasiuni pe care ni le cultivă părinţii, materiile spre care ne îndreaptă profesorii, profesia pe care ne-o alegem şi felul în care, la rândul nostru, ne învăţăm copii ce înseamnă să fii băiat sau fată. Toate acestea dezvoltă stereotipuri. 

„Femeia trebuie să aibă grijă de familie. Bărbatul trebuie să aducă bani în casă.” „Femeia este sensibilă şi emoţională. Bărbatul este dur şi nu plânge niciodată.” „O femeie nu poate fi inginer, pentru că nu gândeşte tehnic. Un bărbat nu poate fi asistent medical, pentru că nu este empatic.” Orice stereotip legate de gen ne limitează, ne este impus de societate şi de familie şi ne poate împiedica să ne explorăm potenţialul profesional şi personal.  

Seminarul de la Bucuresti a fost al treilea din seria de 18 sesiuni despre egalitatea de şanse dintre femei şi bărbaţi, organizate pentru reprezentantii mass-media şi ai societăţii civile, prin proiectul “Femeia de astăzi pentru societatea de mâine”, promovat sub numele de “Şcoala de antreprenoriat pentru femei cu iniţiative responsabile (S.A.F.I.R.)”.
Proiectul este implementat de Asociaţia React şi cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investeşte în Oameni!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”