Importanţa somnului pentru memorie şi învăţare

Un nou studiu evidenţiază rolul important al somnului pentru memorie şi procesul de învăţare. Cercetătorii de la Centrul Medical Langone a Universităţii din New York au descoperit că şoarecii care adorm după ce învaţă o comandă au o rată mai mare de creştere a conexiunilor între celulele creierului.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Importanţa somnului pentru memorie şi învăţare

Un nou studiu evidenţiază rolul important al somnului pentru memorie şi procesul de învăţare. Astfel, un pui de somn după ce ne străduim să învăţăm ajută celulele creierului să comunice între ele şi îmbunătăţeşte memoria.

Cercetătorii de la Centrul Medical Langone, din cadrul  Universităţii din New York, au descoperit că şoarecii care dorm după ce învaţă o comandă au o rată mai mare de creştere a conexiunilor între celulele creierului.

″Acum ştim că atunci când învăţăm ceva nou un neuron va realiza noi conexiuni pe o ramură specifică. Imaginaţi-vă un copac în care cresc frunze pe o ramură, dar nu şi pe celelalte. Când învăţăm ceva nou e ca şi cum încolţesc frunze o anumită ramură”, afirmă autorul studiului. 

Aceste rezultate indică faptul că somnul are un rol-cheie în formarea sinapselor responsabile de învăţare şi de întreţinere, care contribuie la memoria de stocare.

În trecut, alte studii au demonstrat că somnul influenţează memoria şi procesul de învăţare. De exemplu, un studiu de mică amploare, realizat de cercetătorii de la Universitatea de Stat Michigan, a relevat că somnul pare să fie asociat cu o îmbunătăţire a capacităţii memoriei de lucru, care ar putea juca un rol important în rezolvarea problemelor şi luarea deciziilor.

Autor: Theodora Râbu

Sursa: Science Magazine

Urmărește CSID.ro pe Google News
Pericolele din halba cu bere
Pericolele din halba cu bere
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”