“Gentle Violence”, expoziţie de fotografie medicală la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu

Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu va găzdui, între 5 şi 28 septembrie, expoziţia foto-senzorială „Gentle Violence", un proiect de pionierat în domeniul artei şi medicinei, dedicat fotografiei artistice în domeniul medical, şi care prezintă imagini din culisele unui „spectacol cu casa închisă”: OPERAŢIA PE INIMĂ.
  • Publicat:
  • Actualizat:
“Gentle Violence”, expoziţie de fotografie medicală la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu

Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu va găzdui, între 5 şi 28 septembrie, expoziţia foto-senzorială „Gentle Violence”, un proiect de pionierat în domeniul artei şi medicinei, dedicat fotografiei artistice în domeniul medical, şi care prezintă imagini din culisele unui „spectacol cu casa închisă”: OPERAŢIA PE INIMĂ.

 

„Gentle Violence” prevede o serie anuală de expoziţii, anul 2014 fiind dedicat inimii.

Imaginile, care oferă o metaforă vizuală pentru ceea ce chirurgii numesc a fi o operaţie „frumoasă”, vor fi însoţite de expunerea unor piese anatomice (inimi), precum şi de o coloană sonoră ce recompune atmosfera din sala de operaţie, într-o manieră inedită. Vizitatorii vor putea, astfel, să înţeleagă chirurgia din perspectiva medicului pasionat de profesia sa, dar şi a pacientului care doreşte să ştie ce se întâmplă cu el în cele mai intime momente ale vieţii sale.

Conceptul şi fotografiile sunt realizate de Cristina Bobe (www.cristinabobe.com), artist vizual, iniţiatoarea primei platforme online de fotografie medicală din România (www.fotografiemedicala.ro), lansată cu ocazia evenimentului TEDMED Live Iaşi 2013. Dr. Horia Mureşian (www.horiamuresian.com), şeful secţiei de Chirurgie Cardiovasculară de la Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, anatomist şi expert al fotografiei medicale a cordului, va expune, de asemenea, o serie de imagini inedite ale inimii şi structurilor sale delicate, iar artistul Sebastian Florea va oferi o interpretare acustică a atmosferei din sala de operaţie, printr-o coloană sonoră ce redă percepţia pacientului ca spectator pasiv la propria intervenţie chirurgicală. Curatorul expoziţiei este Laura Coltofean, Muzeul Naţional Brukenthal.

Tot în cadrul proiectului, pe 6 septembrie, începând cu ora 10:30, librăria Habitus (Piaţa Mică, nr. 4, Sibiu) va găzdui o conferinţă cu tema „Fotografia medicală – tehnici, echipamente, utilizări”, la care sunt invitaţi atât medici, cât şi fotografi, pentru a discuta despre echipamentul necesar fotografierii în diferite situaţii impuse de intervenţiile chirurgicale, ce este fotografia medicală şi de ce este ea un instrument util în practica medicală, cum se realizează etc.

„Interiorul corpului este o lume ascunsă şi închisă. Gândul de a-l pătrunde face ca mintea să proiecteze imagini legate de moarte şi carnaj. E sânge acolo. Nu e de pătruns. Incursiunea în propriul corp este gestul de maximă intimitate, cu nivelul cel mai ridicat de intruziune, dar pe care îl încredinţăm unui om necunoscut: chirurgul. Amintirile şi memoria momentului nu se mai înregistrează în conştienţa adormită. Un întreg mister este menţinut în jurul acestor spectacole cu casa închisă: operaţiile. Nu ştim niciodată ce se întâmplă în spatele uşilor albe. Când trecem de ele, pentru noi este deja întuneric.

Cu toate acestea, corpul sub lumina lămpilor scialtice este investit cu o aură divină. În timp ce pacientul îşi petrece orele într-un somn indus, înăuntrul şi în afara corpului său, chirurgii derulează un film fascinant, dominat de culori vii, sunete şi gesturi elegante. Mâinile medicilor par o extensie a „mâinilor” lui Dumnezeu. Rolul meu este să aduc amintiri din întuneric, din corpurile închise ale oamenilor, din sălile de operaţie sterile, fără ferestre, fără alte porţi către lume în afară de fotografii”, spune  Cristina Bobe.

Eveniment realizat în parteneriat cu FotoMEDICAL, prima platformă online de fotografie medicală din ţară, evenimentul se desfăşoară sub auspiciile Ministerului Sănătăţii, ale Colegiului Medicilor din România şi în parteneriat cu Societatea Română de Cardiologie.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”