Dana Rogoz înoată pentru bolnavii de psoriazis

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Psoriazisului, Asociaţia Alternative Sociale, în parteneriat cu Societatea Română de Dermatologie (SRD) şi Fundaţia Comunitară Bucureşti vor organiza evenimentul Noaptea Înotătorilor, o invitaţie specială adresată comunităţii de a se alătura cauzei bolnavilor cu psoriazis.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Dana Rogoz înoată pentru bolnavii de psoriazis

Cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Psoriazisului, Asociaţia Alternative Sociale, în parteneriat cu Societatea Română de Dermatologie (SRD) şi Fundaţia Comunitară Bucureşti vor organiza evenimentul Noaptea Înotătorilor, o invitaţie specială adresată comunităţii de a se alătura cauzei bolnavilor cu psoriazis.

Evenimentul ce face parte din campania Atitudinea este Contagioasă îşi propune să atragă atenţia asupra problemelor sociale pe care le generează această boală,  asupra stigmei la care sunt supuşi bolnavii cue psoriazis, dar  şi să strângă bani pentru un program special de reintegrare socio-profesională a bolnavilor cu psoriazis.

Proiectul pilot va fi demarat la începutul anului 2015, în Iaşi, de Asociaţia Alternative Sociale şi va oferi servicii de asistenţă unui număr de aproximativ 50 de bolnavi, în primul an. De asemenea, programul va fi finanţat şi cu ajutorul unei sume de aproximativ 4,000 de euro colectată în cadrul celor 5 evenimente Swimathon din această vară, când echipe de înotători s-au alăturat cauzei şi şi-au donat lungimile de bazin înotate.  Pe data de 30 octombrie va avea loc cel de-al şaselea eveniment Swimathon, la Bacău, unde campanie Atitudinea este contagioasă se va alinia din nou la startul competiţiei.

În acestă seară (Club Diamon, ora 20.00), vor susţine cauza bolnavilor de psoriazis vedete precum Dana Rogoz, Cornel Ilie, Diana Dumitrescu, Dan Opriş, Emil Rengle, Raul Kusak, dar şi foşti sportivi, jurnalişti, bloggeri şi studenţi la medicină.

Psoriazisul este o boală inflamatorie autoimună, necontagioasă, care afectează nu doar pielea, ci şi alte organe, ducând frecvent la complicaţii. 90% dintre pacienţi au psoriazis în plăci, care poate apărea oriunde pe corp, dar cel mai adesea pe scalp, coate, partea de jos a spatelui, pe abdomen, în zona buricului şi pe genunchi .

Boala afectează în proporţii egale femei şi bărbaţi, vârsta de debut fiind în general 15-30 de ani .

„Statisticile Societăţii Române de Dermatologie arată că 400.000 de români suferă de această boală. Incidenţa estimată la nivelul populaţiei României este de 2%. Psoriazisul este o boală sistemică, însemnând că are multiple manifestări şi co-morbidităţi, din păcate nu se opreşte doar la nivelul pielii, ea putând afecta în diverse feluri şi alte organe“, a declarat Prof. Dr. Alexandru Tătaru, Preşedinte al SRD. 

„Ziua Mondială de Luptă Împotriva Psoriazisului este marcată anual,  începand din 2004, pe 29 octombrie. Este o zi dedicată persoanelor care sunt afectate de psoriazis şi/sau de artrită psoriazică. Obiectivul campaniilor desfăşurate este de  a le atrage atenţia bolnavilor cu psoriazis să se adreseze medicului dermatolog, încă de la primele semne de boală, pentru a evita complicaţiile ulterioare. Mesajele pe care dorim să le transmitem sunt: Psoriazisul nu este contagios! Doar atitudinea celor din jur poate deveni contagioasă! Mergi la dermatolog de la primele semne ale bolii!“, a afirmat şi Alin Nicolescu, medic dermatolog.

Povara socială şi emoţională a bolii

Chiar dacă nu este o boală contagioasă, multe persoane evită  să atingă un bolnav cu psoriazis. Sentimentele de stigmatizare şi izolare duc la un nivel crescut al depresiei, la consecinţe psihosociale negative în cazul pacientulului suferind de psoriazis şi implicit la o calitate a vieţii scăzută. 
Există o stigmă semnificativă asociată cu psoriazisul. Pacienţii experimentează ruşine, furie, îngrijorare şi jenă.

• 43% dintre pacienţii cu vârste între 20 şi 29 de ani cred că psoriazisul este o„ruşine socială” .
• 80% dintre pacienţii cu psoriazis relatează un impact profund negativ al bolii asupra activităţilor zilnice, iar 50% dintre pacienţi relatează o calitate a vieţii scăzută  la locul de muncă. 
• 23% din pacienţi afirmă că psoriazisul a influenţat alegerea unei cariere.⁶
• 62% dintre pacienţi relatează probleme financiare⁶, iar 23% au afirmat că psoriazisul le afectează negativ venitul.
• 1 din 5 dintre persoanele diagnosticate cu psoriazis declară că boala le afectează relaţia cu partenerul de viaţă. 

De curând, OMS a recunoscut această boală ca fiind una dintre patologiile cu un impact semnificativ asupra calităţii vieţii şi a inclus-o pe lista patologiilor grave.

Mai multe detalii despre programul de reintegrare socio-profesională: www.alternativesociale.ro

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân