Las-o, saraca… ca e la menopauza!

Ai devenit cand trista, cand nervoasa, dar cel mai des si una, si alta... (si asta ca nu te poti decide). Vestea buna (daca te consoleaza) este ca bufeurile sunt mai frecvente noaptea, când de obicei nu te (mai) vede nimeni…
  • Publicat:
Las-o, saraca... ca e la menopauza!
Las-o, saraca... ca e la menopauza!

Este replica pe care o urasti cel mai mult! Si-odata auzita, viata ta se schimba pentru totdeauna!

Ce transformari se produc in mintea si in corpul nostru, dar mai ales in comportamentul nostru, atat de vizibile, incat sa fie sesizate chiar si de portarul de la bloc?

Colegii incep sa-ti zambeasca cu empatie, vecina de la 6 te-ntelege si te priveste cu subinteles (ceea ce te calca pe nervi), pana si seful a aflat si parca ii e mila, iar familia ti-e astenizata si obosita si jeleste dupa mama si nevasta ce ai fost candva!

Ai devenit cand trista, cand nervoasa, dar cel mai des si una, si alta… (si asta ca nu te poti decide). Vestea buna (daca te consoleaza) este ca bufeurile sunt mai frecvente noaptea, când de obicei nu te (mai) vede nimeni… Ai devenit cand trista, cand nervoasa, dar cel mai des si una, si alta… (si asta ca nu te poti decide). Vestea buna (daca te consoleaza) este ca bufeurile sunt mai frecvente noaptea, când de obicei nu te (mai) vede nimeni… Cand tot nu poti sa dormi, cand sex nu faci nici moarta si treaba tot nu ai! Sex? Ce-i ala? N-ai chef, nu poti si nici nu vrei! It’s over!

Menopauza, fireasca si inevitabila

Dar toata lumea te incurajeaza… Ca-i un banal proces fiziologic. Parca asta te-ar putea face sa accepti mai usor?

Acest „proces fiziologic” este mai rau decat o boala! Acest „proces fiziologic” este responsabil de toata nefericirea ta, de kilogramele in plus care se lafaie peste intregul tau corp, candva proportionat, de toate gandurile negative si mai ales de frica paralizanta care a pus stapanire pe tine ca totul s-a sfarsit, ca femeia din tine a murit, ca a venit inceputul sfarsitului.

Asa arata menopauza, cand se transforma dintr-o simpla etapa de viata in intamplare personala! Pentru ca niciuna dintre noi nu intuieste cat de greu si dezarmant poate fi acest proces, altfel firesc!

Viata si dupa… menopauza

Daca in urma cu cateva secole, media de viata era mult diminuata si doar putine femei supravietuiau dupa instalarea menopauzei, in mileniul acesta, cres­terea sperantei de viata demon­streaza ca aproape jumatate din viata femeii moderne este traita dupa acest eveniment. Tocmai de aceea, trebuie gasite solutii de adaptare si de intelegere.
 

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Emilia Potenteu - psiholog
Emilia Potenteu este psiholog şi a fost colaborator al revistei şi site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. Emilia Potenteu este autor al multor texte dedicate problemelor psihologice de cuplu, problemelor sexuale care intervin în cuplu, dar şi provocărilor pe care le ridică educaţia sexuală ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”