Hartuitilor moral, u(r)niti-va!

O ancheta facuta la nivelul Uniunii Europene prin 2000 ii punea serios pe ganduri pe cei care o cerusera: 9% dintre angajatii UE, adica 12 milioane de oameni, s-au plans ca au fost hartuiti moral la locul de munca. O definitie batuta in cuie international
  • Publicat:
Hartuitilor moral, u(r)niti-va!

Concret, ce putem numi hartuire morala? In definitia de mai sus intra si hartuirea sexuala, insa noi vorbim acum numai despre cea morala, in general, care poate veni din partea unui superior, a unui coleg sau grup de colegi.

Cum se manifesta? Prin remarci obraznice, degradante si ofensive, prin gesturi care cauta sa intimideze, prin discreditare – raspandirea zvonurilor, ridiculizare, umilire, punerea sub semnul intrebarii a convingerilor ori a vietii private –, prin darea unor sarcini care sunt cu mult sub sau peste capacitatile persoanei, prin nelasarea posibilitatii de exprimare – tipat, amenintat, intrerupere constanta –, prin izolare – intrerupand comunicarea, negandu-i prezenta, distantandu-l de ceilalti.

Hartuirea psihologica este atat de raspandita, incat foarte multe tari europene au introdus-o in Codul muncii.

Ce e de facut daca suntem victime?

Intai de toate, sa ne asiguram ca asa stau lucrurile, sa raspundem la cateva intrebari. Esti sigura ca nu ai interpretat gresit anumite propuneri sau reprosuri? Acestea au avut legatura strict cu munca ta? Analizeaza-ti sentimentele profunde pentru presupusul hartuitor! Pentru un bilant onest al situatiei, consulta-te si cu acei colegi in care ai incredere: au remarcat ceva anormal? De asemenea, trebuie sa-l confrunti, pentru a verifica daca ceea ce simti este justificat. Daca e asa, ia distanta si discuta cu raceala, taie-i orice replica. Acum trebuie sa iti cauti aliati, sa iti alertezi colegii, sa iti anunti superiorii si sa te interesezi de legislatie (Agentia Europeana pentru Securitate si Sanatate in Munca a decis ca toate statele membre sa implementeze directive referitoare la masurile pentru aceasta problema), eventual sa discuti cu un avocat.

Despre ce consecinte vorbim?

Dintre cele mai grave. Victimele hartuirii morale pot avea simptome fizice si mentale precum: stres, depresie, afectarea stimei de sine, sentimente de autoculpabilizare, fobii, tulburari de somn, afectiuni digestive si musculoscheletice. Aceste simptome sunt similare cu cele care apar dupa diferite experiente traumatizante, cum ar fi calamitatile sau agresiunile, spun specialistii. Iar simptomele hartuirii morale se pot mentine mai multi ani dupa producerea incidentului. La capitolul „alte consecinte” gasim izolarea sociala, probleme familiale si economice cauzate de absentele de la locul de munca sau de pierderea serviciului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Blogging-ul poate fi letal
Blogging-ul poate fi letal
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”