Femeile, interesate mai mult de barfe decat de sanatate

Femeile mai in varsta sunt mai putin preocupate de sanatate si mai interesate de barfe.
  • Publicat:
Femeile, interesate mai mult de barfe decat de sanatate
Femeile, interesate mai mult de barfe decat de sanatate

Din 1000 de femei, 80%  sunt la curent cu ultimele stiri despre vedetele de la Hollywood, in vreme ce putin peste jumatate si-au facut control la sani o data pe luna sau mai des, potrivit unui sondaj realizat pentru o campanie de prevenire a cancerului mamar.

Grijile si distractia

Studiul arata o anumita lipsa de constientizare in randul femeilor in varsta. In ciuda faptului ca sunt incadrate in categoria cea mai expusa riscurilor de cancer la san, mai mult de 40% dintre femeile de peste 65 de ani nu se considera a fi in primejdie. Asta in conditiile in care 80% din cazurile diagnosticate cu cancer la san sunt femei de peste 50 de ani.

In timp ce femeile se pun la curent cu ultimele barfe din domeniul celebritatilor, se pare ca pierd din vedere informatii pretioase care le-ar putea salva viata. Doar 55% dintre femei isi verifica sanii cel putin o data pe luna, 28% au facut-o doar de cateva ori pe luna, iar 15% dintre ele au spus ca nu au facut-o niciodata.

Mai multa grija pentru sanatate

Cancerul de san este la ora actuala cea mai raspandita forma de cancer, atat la nivel national, cat si international. Cifrele sunt graitoare: dupa anul 2000, mortalitatea cauzata de cancerul de san a crescut cu 7% in Romania, iar numarul cazurilor nou aparute intr-un an depaseste cifra de 6500. Dintre acestea, 2500 de vieti sunt curmate.

Planul de depistare timpurie a cancerului mamar prevede ca:

–  intre 20 si 40 de ani femeile sa-si faca autoexaminarea lunara a sanilor, la 5-7 zile dupa menstruatie, insotita de un examen fizic efectuat de medicul specialist o data la trei ani;

–  la 40 de ani se recomanda prima mamografie, impreuna cu un examen fizic;

–  intre 40-49 de ani se recomanda o mamografie la doi ani, insotita de examen fizic realizat de medicul specialist, la care se adauga autoexaminarea lunara;

–  dupa 50 de ani, femeia ar trebui sa-si autoexamineze sanii lunar si sa mearga la medic anual pentru un examen clinic si o mamografie.
 
Dupa varsta de 35 de ani orice femeie ar trebui sa fie constienta de faptul ca riscul de cancer mamar devine tot mai mare.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”