Somnul uşor dezvoltă creierul bebeluşului!

Până la 2 ani, creierul creşte în proporţie de 80%. Este motivul pentru care devine vital ca, în cele 24 de luni, copilul să aibă parte de hrană de calitate, de un somn odihnitor, dar şi de activităţi intelectuale specifice vârstei.
  • Publicat:
  • Actualizat:
Somnul uşor dezvoltă creierul bebeluşului!

Până la 2 ani, creierul creşte în proporţie de 80%. Este motivul pentru care devine vital ca, în cele 24 de luni, copilul să aibă parte de hrană de calitate, de un somn odihnitor, dar şi de activităţi intelectuale specifice vârstei.

De la naştere şi până la 2 ani, iată intervalul în care un copil se dezvoltă spectaculos. Iar pediatrii insistă ca alimentaţia să fie excelentă în acest interval din viaţă. Alimentaţie corectă înseamnă lapte matern, dacă e posibil până la 2 ani. De altfel, Organizaţia Mondială a Sănătăţii insistă pe acest interval de timp.

Înseamnă de asemenea legume curate, peşte, ouă, carne, brânzeturi uşoare şi foarte multe fructe. În felul acesta, micuţul creier se va alimenta corect. Dar pentru cel mai important organ nu doar alimentaţia contează, ci şi calitatea somnului. În timpul somnului se secretă hormonii de creştere. Vă imaginaţi astfel că orele de repaos au mai multe funcţii decât odihna propriu-zisă.

Un somn de noapte odihnitor pentru copilaşi nu se referă numai la cantitatea de ore dormite, ci şi la calitatea acestora. Somnul micuţilor nu trebuie întrerupt, acest lucru putând dăuna dezvoltării ulterioare a bebeluşului. De asemenea, devine greu şi pentru familie să piardă la nesfârşit nopţi.

Copiii care dorm bine noaptea sunt mai interesaţi să descopere noi obiecte ori să exploreze, arată o mai mare capacitate de concentrare, sunt mai vioi şi interacţionează cu plăcere cu cei din jur. În timpul somnului, creierul copilului procesează tot ce învaţă în timpul zilei, anumite părţi din creieraşul lui fiind mai active, pentru că doar atunci se creează conexiuni noi.

Cum asiguraţi un somn odihnitor celui mic?

În primul rând, la masa de seară nu trebuie să primească alimente greu de digerat. Spre exemplu, oul este ideal în alimentaţia copilului, dar se consumă doar în prima parte din zi. Ouăle consumate târziu sunt chiar nocive şi pot destabiliza perioada de repaos. De asemenea, seara nu trebuie să îi oferiţi celui mic nici carne mai grasă şi nici salate cu oţet sau suc de lămâie ori fructe din abundenţă. Ideal, mesele de seară sunt compuse dintr-un pahar de lapte sau un pahar de iaurt natural.

Laptele nu se combină cu cereale seara, deoarece nu poate fi digerat corect. De asemenea, temperatura camerei trebuie să fie de 24-25 de grade Celsius. În felul acesta, aveţi premisele unui somn liniştit. Un somn bun de noapte este asociat unui comportament pozitiv al copilaşului. Spre exemplu, copilul devine mai energic şi mult mai sociabil cu cei din jur.

Un copil odihnit este mult mai calm, se adaptează mai repede şi va avea un program regulat de masă. Iar dacă un copil nu este obosit, devine uşor de abordat şi atenţia nu îi va mai fi distrasă atât de uşor de ceea ce se întâmplă în jurul lui atunci când încearcă să întreprindă o activitate. Aşadar, calitatea somnului are impact pozitiv asupra dezvoltării cognitive şi psihosociale a celui mic. Mai mult, un program corect şi de calitate de repaus îl ajută să aibă performanţe intelectuale.

Vorbiţi cu copiii chiar dacă aceştia nu reuşesc să spună nici câteva cuvinte, înţeleg ce le transmiteţi. În plus, discuţiile repetate îi ajută să acumuleze până la vârsta de 2 ani cele 25 de cuvinte considerate esenţiale. Cercetătorii au ajuns la concluzia că minimum 25 de cuvinte până în vârsta de 2 ani arată o dezvoltare normală a celui mic. Iată lista cuvintelor: mama, tata, copil, lapte, suc, bună, minge, da, nu, câine, pisică, nas, ochi, banana, biscuite, maşină, fierbinte, mulţumesc, baie, pantof, căciulă, carte, mai mult sau la revedere!

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”