Ce este dependenta de cumparaturi?

Consumerismul a devenit masura meritului nostru social.
  • Publicat:
Ce este dependenta de cumparaturi?
Ce este dependenta de cumparaturi?

Oniomania sau, pe intelesul tuturor, dependenta de cumparaturi, este probabil cea mai intalnita dependenta sociala.

Suntem inconjurati de publicitate care ne spune ca daca vom cumpara, vom fi fericiti. Chiar si politicienii ne indeamna sa cheltuim, pentru stimularea economiei. Si pana la urma, toti ne dorim sa avem ce au si cei din jurul nostru. Astfel, consumerismul a devenit masura meritului nostru social.

Desi acest fenomen destul de raspandit raspandit a explodat abia in ultimii ani, dependenta de cumparaturi nu este o tulburare noua. Ea a fost indentificata inca din secolul al XIX-lea si a fost citata ca o tulburare psihica la inceputul secolului XX.

Tuturor ne plac cumparaturile
Aproape fiecare dintre noi are un anumit grad de dependenta de cumparaturi. Inca din adolescenta, placerea de a achizitiona tot felul de lucruri de multe ori conlucreaza si cu alte tulburari, precum cele de alimentatie, de controlul impulsivitatii, de personalitate sau anxietatea.

Cumparaturi normale vs. dependenta de cumparaturi
Care este, deci, diferenta dintre nivelul normal de cumparaturi si dependenta? Ca in cazul tuturor dependentelor, cumparaturile devin principala cale de a face fata stresului.

Se poate astfel ajunge pana in punctul in care continui sa cumperi excesiv chiar si atunci cand este evident ca acest comportament are un impact negativ asupra anumitor laturi ale vietii tale.

Ca si in cazul celorlalte dependente, partea financiara si relatiile intime sunt afectate, iar dependentul de cumparaturi se simte in imposibilitatea de a se opri sau de a-si controla cheltuielile.

Ce fac daca sunt dependenta de cumparaturi?
Studiile arata faptul ca aproximativ trei sferturi dintre cumparatorii compulsivi sunt dispusi sa admita ca acest comportament le creeaza probleme, in special cand vine vorba de starea financiara si de neintelegerile cu partenerul sau familia.

Din fericire, cumparatul compulsiv pare sa raspunda la o serie de tratamente, inclusiv sub forma de medicamente, carti de auto-ajutor, grupuri de auto-ajutor, consiliere financiara, terapie cognitiv-comportamentala.

Ia-ti prietenele zgarcite cu tine
Daca esti intr-o situatie asemanatoare, adica o dependenta de cumparaturi, discuta despre posibilele tratamente cu doctorul tau. Poti considera utila si consilierea financiara, in special daca ai ajuns sa ai datorii. De asemenea, este recomandat sa te abtii de la folosirea cartilor de credit, acestea constituind un acces usor la tendintele de alimentare a dependentei.

Sa mergi la cumparaturi cu prieteni sau membri ai familiei mult mai cumpatati este, de asemenea, o idee buna, pentru ca te pot ajuta sa iti reduci cheltuielile.
 
Gasirea unor metode alternative de a iti umple timpul liber este esential pentru a rupe ciclul cumparaturilor ca modalitate de a incerca sa te simti mai bine. Nu uita, esti o persoana de valoare indiferent de cuantumul posesiilor tale.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Energizeaza-te dupa o zi grea la munca
Energizeaza-te dupa o zi grea la munca
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”