Tradiții amuzante de Paște în lume. Cele mai ciudate obiceiuri de sărbătorile pascale

  • Publicat:
Tradiții amuzante de Paște în lume. Cele mai ciudate obiceiuri de sărbătorile pascale
Tradiții amuzante de Paște în lume. Cele mai ciudate obiceiuri de sărbătorile pascale. Foto: Shutterstock

Fiecare țară celebrează Paștele printr-o serie de manifestări originale. Descoperă câteva tradiții amuzante de Paște în lume.

Etnologii britanici au alcătuit un clasament al celor mai ciudate și amuzante tradiții și obiceiuri de Paște.

Tradiții amuzante de Paște în Cehia, Ungaria, Slovacia, Finlanda

Unul dintre cele mai ciudate obiceiuri de Paşte are loc în Republica Cehă, în Ungaria şi Slovacia. Aici, tradiţia cere ca femeile să fie plesnite cu palmele sau biciuite peste fese, în Lunea cea mare.

Bărbaţii aruncă cu apă peste femei şi le plesnesc cu biciuri confecţionate manual din ramuri de salcie, decorate cu câteva panglici la unul din capete. Această biciuire se presupune a fi simbolică. Potrivit legendei, deşi nu pare deloc amuzant pentru femei, ele trebuie plesnite peste fese pentru a rămâne sănătoase şi frumoase în anul în curs.

În Finlanda, copiii se îmbracă frumos şi încep să cerşească pe străzi, cu feţele mânjite cu funingine şi încălecând cozi de mătură. În anumite zone din vestul Finlandei, oamenii aprind focuri mari în Duminica Paştelui. Se spune despre acest obicei că alungă vrăjitoarele care zboară prin aer între Vinerea Mare şi Duminica Paştelui.

Tradiții de Paște în Spania, Polonia și Elveția

În Joia cea mare, în oraşul Verges din Spania, se organizează anual un „dans al morţii”. Acesta include şi o paradă pe străzile acestui oraş medieval. Toţi participanţii poartă costume speciale, iar procesiunea se încheie cu defilarea unor personaje costumate în schelete care poartă cutii pline cu cenuşă. Dansul morţii începe la miezul nopţii şi se desfăşoară timp de trei ore. Uneori se prelungește până la primele ore ale dimineţii.

În Polonia, dacă bărbatul, care este considerat capul familiei, participă la prepararea pâinii tradiţionale de Paşte, legenda locală spune că mustaţa lui va albi şi aluatul pentru pâine nu va creşte. Din acest motiv, fericitului cap de familie îi este interzis să ajute la treburile din bucătărie.

Peste 4.500 de ouă sunt folosite pentru prepararea unei omlete gigantice, în fiecare an, pe străzile oraşului Haux, din Franţa. Această omletă va trebui să hrănească până la 1.000 de persoane. Este coaptă într-un vas uriaş, amplasat în piaţa centrală, la ora prânzului.

În Elveţia, toate satele îşi transformă fântânile în adevărate izvoare de Paşte, folosind panglici colorate din hârtie, flori şi ouă vopsite, pentru a le decora. Această tradiţie celebrează simbolul apei, o resursă foarte importantă în regiunile secetoase situate dincolo de Alpi.

Obiceiuri de Paște în Germania, Australia și Marea Britanie

În Germania, tradiţia cere aprinderea unui foc mare de Paşte, folosind brazii de Crăciun, rămaşi din timpul iernii. Focul este un simbol al victoriei repurtată de frumoasa şi însorita primăvară asupra zilelor reci ale iernii.

Iepuraşul de Paşte este cel mai popular simbol al acestei sărbători, graţie americanilor. În Australia, oamenii preferă unul din marsupialele native, denumit Bilby (Macrotis lagotis).

Şi Marea Britanie are o tradiţie originală pentru această sărbătoare. În timpul Festivalului Hocktide din localitatea Hungerford, poliţiştii din oraş claxonează de fiecare dată când întâlnesc pe stradă grupuri de bărbaţi, pentru a-i chema să se reunească în sala mare a tribunalului local. Un juriu desemnează doi bărbaţi care vor defila pe străzile oraşului şi care vor oferi câte o portocală tuturor femeilor, în schimbul unui sărut.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”