Sfaturi pentru organizarea şi păstrarea alimentelor în frigider

Magazinele de cadouri, supermarket-urile şi mall-urile sunt mereu aglomerate în această perioada a anului, de aceea ne dorim ca în frigiderul nostru să se găsească toate alimentele de care avem nevoie, pentru o perioadă cât mai lungă de timp.
  • Publicat:
Sfaturi pentru organizarea şi păstrarea alimentelor în frigider

Sărbătorile de iarnă înseamnă, pe lângă timp petrecut alături de cei dragi, şi multă agitaţie, mai ales când vine vorba de cumpărături.

Magazinele de cadouri, supermarket-urile şi mall-urile sunt mereu aglomerate în această perioada a anului, de aceea ne dorim ca în frigiderul nostru să se găsească toate alimentele de care avem nevoie, pentru o perioadă cât mai lungă de timp.

Organizarea produselor în frigider

Într-un frigider încărcat vei găsi mereu caserole cu resturi de mâncare, borcane pe jumătate pline, sosuri pe care le-ai încercat o singură dată sau sticle aproape goale, dar pe care nu le-ai aruncat încă, crezând că vei avea nevoie de ele mai târziu.

Pentru o mai bună organizare, depozitează într-un mod inteligent toate acestea, pentru ca astfel să selectezi ce încă mai ai nevoie şi să arunci lucrurile inutile, pe care nu le vei mai folosi.

Foloseşte-te de tot spaţiul pe care îl ai la dispoziţie. Frigiderele îţi permit să rearanjezi rafturile pentru a obţine mai mult loc, astfel încât caserolele şi ingredientele de diferite dimensiuni să încapă perfect în interior. Încearcă să aranjezi produsele pe trei zone diferite, zona dedicată ingredientelor pentru gătit, zona dedicată familiei, în care poţi păstra mâncarea, băuturile şi gustările, şi zona dedicată copiilor, unde poţi aşeza gustările copiilor, astfel încât aceştia să ajungă mai uşor la ele, fără a deranja celelalte alimente.

Pentru maximă eficienţă şi vizibilitate în interiorul frigiderului, aşează ingredientele şi alimentele în funcţie de mărime: cele mari stau cel mai bine în partea din spate, pentru a nu le acoperi pe cele mai mici.

Termenul de valabilitate este un alt criteriu de care e bine să ţii cont atunci când te întorci cu pungile pline de la cumpărături. Un raft special dedicat alimentelor cu termen de valabilitate scurt te va ajuta să le consumi mai repede şi să nu mai arunci atât de multă mâncare.

Păstrarea alimentelor

Atunci când cumperi carne de la supermarket, cel mai indicat este să o păstrezi în frigider, în acelaşi ambalaj în care ai cumpărat-o. Reambalarea ei în folie alimentară sau pungi de plastic poate contribui la răspândirea bacteriilor, fapt ce rezultă într-o alterare mai rapidă. În schimb poţi adăuga un strat nou de folie alimentară peste ambalajul original, pentru a păstra alimentele prospete pentru mai mult timp.
De asemenea, poţi pune la marinat preparatele din carne în frigider, pentru a evita alterarea lor. Marinarea este un proces ce necesită timp îndelungat şi cel mai bine se realizează la temperaturi scăzute.

Decongelează alimentele îngheţate în interiorul frigiderului. Procesul va dura mai mult, dar rezultatul merită toate aşteptările, riscul de alterare al acestora se reduce semnificativ dacă alegi să nu le păstrezi prea mult timp la temperatura camerei. Indicat este să respecţi această regulă chiar şi atunci când pregăteşti preparatele pentru mesele festive de sărbători, atunci când poate vrei să decongelezi cantităţi mari de alimente.

Învaţă să deosebeşti alimentele alterate de cele care încă sunt bune de consum. Carnea păstrată în frigider timp de o zi îşi poate căpăta o nunaţă uşor maronie la margini, rămânând, însă, bună de gătit. Dar nuanţele verzui şi mirosurile înţepătoare sunt un semn clar că aceste alimente trebuie aruncate cât mai repede.

Sursa: Samsung Electronics

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân