Respectaţi igiena exemplară! Iată ce pericole ascund fecalele animalelor de companie

În ţările vestice, dacă intraţi într-un spaţiu public cu animăluţul de companie, trebuie să-i strângeţi fecalele într-un recipient din plastic. La noi, unii proprietari respectă această măsură de igienă, cei mai mulţi nu. Haideţi să vedem ce pericole ascund fecalele animalelor.
  • Publicat:
Respectaţi igiena exemplară! Iată ce pericole ascund fecalele animalelor de companie

În ţările vestice, dacă intraţi într-un spaţiu public cu animăluţul de companie, trebuie să-i strângeţi fecalele într-un recipient din plastic. La noi, unii proprietari respectă această măsură de igienă, cei mai mulţi nu. Haideţi să vedem ce pericole ascund fecalele animalelor.

Fecalele de câine, lăsate sub cerul liber, devin periculoase, din cauza microorganismelor pe care le conţin: salmonella, E.coli şi giardia. Iar copiii care se joacă în parcuri sunt cei mai expuşi contaminării cu astfel de paraziţi. De asemenea, limbricii pe care îi pot elimina animăluţele nesupravegheate de către veterinar trăiesc în sol o perioadă lungă şi pot deveni periculoşi.

Limbricii care trăiesc în intestinele unui câine produc pe zi nu mai puţin de 1 milion de ouă. Şi muştele îşi depun ouăle în aceste fecale, iar ploaia le duce spre canalizări. La nivel global, se consideră că acestea stau pe locul
3 pe lista factorilor de contaminare a apelor. Şi nu uitaţi de o boală gravă atât pentru oameni, cât şi pentru câine. Se numeşte parvoviroză şi poate fi mortală. Din fericire, există vaccin, aşadar duceţi-vă câinele la medic!  

Reguli pentru toată lumea

Pisica este principala sursă pentru transmiterea unui parazit denumit toxoplasma. Nu afectează puternic adulţii: infecţia în stare acută seamănă cu o răceală. Dar are efecte dramatice asupra fătului, mai ales în primele luni de sarcină. E vorba despre retard mental, calcificarea creierului, defecte ale retinei. În primul rând, cum aţi aflat de sarcină, mergeţi să faceţi testul Torch.

Este vorba de un test de sânge, care vă spune dacă aveţi sau nu anticorpi inclusiv la toxoplasma, dar şi la alte microorganisme care nu fac rău mamei, dar afectează fătul. Dacă aţi avut infecţia o dată în viaţă, cel mai probabil veţi fi ferită în sarcină. Dacă nu aţi avut această infecţie, deci nu aţi dezvoltat anticorpi, atunci cel mai bine ar fi să renunţaţi la pisică, dacă o ţineţi în casă, măcar în primele luni de sarcină.

Ţineţi cont că şi nisipul ei e o sursă de contaminare, ca de altfel orice obiect cu care a venit în contact pisica. Şi solul reprezintă o sursă de contaminare: aşadar în primele luni de sarcină nu manevraţi pământ de flori, iar toate fructele şi legumele se spală sub jet puternic de apă, minute în şir. Şi părul e periculos, deşi greu de inhalat. Dacă pătrunde la nivelul căilor respiratorii, poate favoriza un granulom de corp străin, tuse cronică şi febră.

Dacă nu ajunge în căile respiratorii, părul este eliminat prin materiile fecale. Indiferent dacă aveţi câine sau pisică, curăţaţi-le spaţiul în care trăiesc cât mai des. Sterilizaţi cu o soluţie de clor, astfel încât să distrugeţi microorganismele. Şi, cel mai important, mergeţi regulat la medicul veterinar. În felul acesta, prietenul cu lăbuţe va fi sănătos.

Grijă din iubire

  • Imediat ce aduceţi acasă un câine sau o pisică sau chiar înainte, ar trebui să faceţi o vizită medicului veterinar. Acesta va face patrupedului un examen clinic, o deparazitare şi vaccinări.
     
  • Fecalele pisicii nu se lasă 2-3 zile în nisip, mai ales dacă e vară. Aceasta deoarece muştele contaminează uşor fecalele şi transmit apoi infecţii.
     
  • Fecalele câinilor se strâng în pungi speciale, care apoi se închid şi astfel se aruncă într-un coş de gunoi.
     
  • Dacă mergeţi cu cei mici în parc, ideal ar fi să nu-i lăsaţi să se joace în pământ. Sau, dacă s-au jucat, să nu bage mâinile murdare în gură. Din păcate, este un obiectiv imposibil de atins, motiv pentru care cei mici sunt principalele victime ale fecalelor câinilor. Din aceste motive, starea de sănătate a copiilor se monitorizează regulat, prin examen coproparazitologic.
     
  • În sarcină, aveţi grijă să nu interacţionaţi nici cu câini şi nici cu pisici. Este cel mai sigur. Această recomandare este valabilă în special pentru lunile de început, când se dezvoltă toate organele copilului. Dacă aveţi animăluţe în casă, ideal ar fi să staţi câteva luni departe de ele, din motive de igienă. Apoi să faceţi curăţenie cu produse pe bază de clor, peste tot.  

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”