Iluminatul inteligent – Bucură-te de cerul însorit oricând, oriunde!

Pacienţii din spitale, persoanele care lucrează în birouri şi cei care călătoresc în interes de serviciu vor fi printre primii care vor beneficia de tehnologia capabilă să aducă atmosfera de afară în spaţiile închise. Imaginaţi-vă că staţi pe scaun într-o cameră fără ferestre, însă vă bucuraţi de lumina soarelui care vă mângâie faţa.
  • Publicat:
Iluminatul inteligent - Bucură-te de cerul însorit oricând, oriunde!

Pacienţii din spitale, persoanele care lucrează în birouri şi cei care călătoresc în interes de serviciu vor fi printre primii care vor beneficia de tehnologia capabilă să aducă atmosfera de afară în spaţiile închise.

Imaginaţi-vă că staţi pe scaun într-o cameră fără ferestre, însă vă bucuraţi de lumina soarelui care vă mângâie faţa.

Această experienţă unică este acum posibilă datorită proiectului COELUX finanţat de UE, care recreează efectele fizice şi optice ale luminii naturale în spaţiile închise, prin simularea dispersiei şi propagării luminii solare în atmosferă.

Acest fenomen are efecte pozitive dovedite asupra nivelului de confort şi stării de bine resimţite în spaţii închise şi subterane şi încorporează tehnologie LED de ultimă generaţie, cu un consum redus de energie, precum şi un sistem optic sofisticat ce utilizează materiale nanostructurate în cadrul unui sistem avansat de ferestre.

Astfel, proiectul are potenţialul de a reprezenta o inovaţie revoluţionară pentru industria contemporană de iluminat şi design, precum şi posibilitatea de a îmbunătăţi starea de sănătate şi de spirit a cetăţenilor din Europa şi de pe alte continente. 

Lumină solară, oriunde, oricând!

„Cu ajutorul acestei tehnologii ne putem bucura de cerul însorit oricând, oriunde”, a declarat profesorul Paolo Di Trapani, coordonatorul proiectului şi fizician în cadrul Universităţii Insubria din Como, Italia, a cărui activitate de cercetare a fost îndrumată în ultimii zece ani de dorinţa de a reproduce lumina naturală.

„Asemănător descrierii unui parfum sau culorii soarelui tropical, este dificil să exprimi efectele benefice ale acestei noi tehnologii, mai ales datorită senzaţiei de spaţiu infinit pe care aceasta o creează. Probele colectate pe parcursul desfăşurării proiectului au arătat că inclusiv persoanele care suferă de claustrofobie se simt fericite şi relaxate când sunt expuse la lumina generată, în ciuda faptului că se află într-o cameră fără ferestre, cu o suprafaţă de doar câţiva metri pătraţi, pentru o perioadă îndelungată.”

Efectele benefice ale luminii asupra sănătăţii şi stării de spirit

Naţiunile Unite au proclamat 2015 Anul Internaţional al Luminii, cu scopul de a creşte gradul de conştientizare a efectelor pozitive ale luminii asupra sănătăţii şi stării de spirit a oamenilor.
Lumina solară caldă, artificială, directă iluminează şi evidenţiază obiectele, iar spaţiile domestice şi publice devin mai atractive şi primitoare.

Jocul de lumini şi umbre le oferă acestora volum şi contur, schimbând modul în care oamenii reacţionează şi interacţionează cu mediul înconjurător.  
Tehnologia de dispersie a luminii va aduce beneficii tuturor persoanelor care nu au posibilitatea de a se bucura suficient de lumina soarelui.

Aceasta a fost concepută în principal pentru industria medicală, însă poate fi utilizată şi în retail, ospitalitate, muzee, aeroporturi, transportul cu metroul, SPA-uri, centre sportive, săli de cinema, birouri şi medii industriale.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân