De câte ori îi facem animalului de casă băiţa de seară?

Îi spălaţi mai des sau nu? Îi periaţi mai des sau nu? Cum să-i faceţi să treacă peste vară mai bine, mai ales că vor suporta temperaturi peste 35 de grade Celsius? Există câteva reguli care merită respectate în anotimpul cald, dacă vă doriţi un animăluţ fericit, indiferent dacă e vorba de o pisicuţă sau de un căţeluş.
  • Publicat:
De câte ori îi facem animalului de casă băiţa de seară?

Îi spălaţi mai des sau nu? Îi periaţi mai des sau nu? Cum să-i faceţi să treacă peste vară mai bine, mai ales că vor suporta temperaturi peste 35 de grade Celsius? Există câteva reguli care merită respectate în anotimpul cald, dacă vă doriţi un animăluţ fericit, indiferent dacă e vorba de o pisicuţă sau de un căţeluş.

Înainte să vă puneţi problema de câte ori vă spalaţi patrupedul pe toată perioada verii, rezolvaţi o problemă serioasă. Câinii şi pisicile trebuie protejaţi de paraziţi, spre exemplu de căpuşe. Medicul veterinar vă recomandă produsul şi frecvenţa de aplicare astfel încât animalul să nu fie în pericol şi nici să nu îşi pună stăpânii în pericol.

În perioada caldă nu e vremea năpârlirii, dar totuşi înainte de a vă gândi să-i spălaţi, făceţi-vă timp pentru periaj. Nu este doar un moment de răsfăţ pentru patruped, ci o modalitate prin care îi menţineţi pielea sănătoasă. Vara e recomandat un periaj blând zilnic. Peria trebuie să aibă dinţi cu capete rotunjite, iar periajul se face cu mişcări scurte în sensul de creştere al firului de păr.

Dacă sunteţi la cumpărături într-un pet shop, achiziţionaţi şi o perie deasă, mai ales dacă animalul are păr scurt. Acest tip de perie se foloseşte şi după baie, dacă aplicaţi creme pe pielea animalului. După periaj, puteţi folosi şi mănuşa specială, dar, atenţie, doar după ce aţi îndepărtat părul nedorit. Periajul efectuat zilnic, timp de câteva minute, are doar avantaje.

În felul acesta, animalul rămâne curat, iar blana nu face ghemotoace care vor fi greu de toaletat. Şi mai ţineţi cont de un aspect: părul neted, frumos, curat nu ţine paraziţi. Periajul stimulează producţia normală de sebum a pielii şi, în felul acesta, blana arată perfect. Odată cu firele de păr moarte se elimină şi murdăria (praf, descuamări ale pielii). În mod normal, acest periaj ar scuti animalul de baie.

Dar fiind vară, baia îşi are justificare odată pe lună. La băiţă folosiţi doar şampon special pentru câini, iar, ulterior, îi tamponaţi cu un prosop. Chiar dacă le este cald, nu îi spălaţi des, e în regulă la 30 de zile. În caz contrar, pielea va face mai uşor infecţii, câinele se va scărpina des ceea ce înseamnă suprainfectarea leziunilor, deci un cerc vicios. Baia făcută prea des aşadar este o agresiune pentru câine. Dacă are blana foarte mare, ajutorul corect pe timpul verii este… tunsoarea lejeră.

Pisicuţa x 3 băi pe sezon

Şi pisica beneficiază de apa călduţă în zilele toride de vară, dar doar dacă e obişnuită cu baia. Altfel, va fi o agresiune în plus peste temperaturile ridicate. Pentru început, blana se umezeşte cu un prosop ud, apoi pisica se pune într-un recipient cu apă caldă. Aceasta se poate spăla de 2-3 ori pe vară şi este suficient. Oricum, îşi va definitiva curăţenia zilnic.

Şamponul trebuie să fie de asemenea creat pentru pisicuţe. Produsele pentru câini sau oameni provoacă ori dermatite ori căderea părului. Cel mai important în privinţa băii pisicuţei este clătirea. Trebuie să fie perfectă pentru că ea va înghiţi urmele de şampon rămase, când se toaletează singură.

După fiecare baie, tamponaţi animalul cu un prosop din bumbac sau cu prosoape din hârtie groasă. Acestea sunt şi cele mai bune. După baie, se poate folosi peria deasă, astfel încât să-i stimulaţi producţia de sebum. La periaj, puteţi detecta orice suferinţă cutanată a animalului pentru că animalul se fereşte instinctiv. Şi astfel evitaţi problemele grave.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Cum pot fi educaţi căţeii?
Cum pot fi educaţi căţeii?
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân