Curăţenia de primăvară: Cum să-ţi reorganizezi dulapul cu haine

Odată cu venirea primăverii trebuie să începi să te gândeşti la reîmprospătarea dulapului personal.
  • Publicat:
Curăţenia de primăvară: Cum să-ţi reorganizezi dulapul cu haine

Odată cu venirea primăverii trebuie să începi să te gândeşti la reîmprospătarea dulapului personal. Deşi tot procesul de reorganizare poate părea dificil şi copleşitor, rezultatul final îţi va dovedi că tot efortul pe care l-ai depus, a fost necesar.

Primăvara este anotimpul ideal pentru a acţiona şi pentru a pune ordine în garderoba. Articolele vestimentare pe care acum  un an le iubeai şi pe care nu îţi imaginai că pot lipsi din dulapul tău, acum ţi se poate părea că acele articole nu te mai avantajează sau nu mai corespund tendinţelor actuale. Prin urmare, dulapul personal are şansa de a fi eliberat de hainele ce nu îţi mai sunt necesare sau de cele care nu te mai atrag. Aşadar, iată câteva sfaturi pentru a ţi organiza eficient dulapul:

Golirea întregului dulap

Primul pas este acela de a ţi scoate toate hainele din dulap, pentru a avea o imagine clară a întregului spaţiu disponibil şi a ţi face o idee despre cum poţi ordona hainele într un mod care să te ajute atunci când eşti grăbită şi ai nevoie să ţi găseşti rapid un anumit articol de îmbrăcăminte.
Curăţă rafturile şi alte suprafeţe din interiorul dulapului şi înlocuieşte hârtia aflată pe rafturi cu una nouă pentru ca hainele tale să beneficieze de un spaţiu cât mai curat.

Înlocuieşte hainele de iarnă cu cele de primăvară vară

Împachetează hainele de iarnă pentru a face loc celor de primăvară vară,  necesare odată cu venirea noului anotimp. Garderoba  ta de iarnă poate fi depozitată în cutii (articolele mai sensibile) sau în saci, pentru a elibera cât mai mult spaţiu în dulap.
Această organizare asigură spaţiul necesar pentru a ţi expune hainele de primăvară  în mod corespunzător, fără să fi nevoită să le ţii înghesuite, fapt ce poate distruge ţesăturile.

Sortarea hainelor

După ce ai terminat operaţiunile enumerate mai sus, este momentul pentru sortarea hainelor. Trebuie să  decizi ce articole nu te mai avantajează, ce haine încă îţi mai plac şi te vezi purtându le,  ce articole merită să fie donate,  în special din cele pe care nu le ai purtat niciodată. Acestea nu îşi mai au rostul în garderobă, deoarece dacă nu te au atras până acum pentru a le purta, şansele de a le purta în viitor sunt foarte reduse.
Obiectele de îmbrăcăminte ce nu mai pot fi reparate, pe care ai tot zis că le vei duce la reparat, trebuie de asemenea să dispară din garderobă, deoarece cel mai probabil nu vei face drumul către croitor foarte curând.

Accesorizarea dulapului

Pentru a ţi păstra dulapul organizat şi hainele în ordine, pe tot parcursul anului, alege să foloseşti separatoare pentru rafturi şi suporturi/rafturi pentru pantofi. Acestea sunt necesare pentru a conferi dulapului tău un aspect îngrijit şi pentru a ţi uşura căutarea unui anumit articol de îmbrăcăminte.

Separatoarele pentru rafturi pot fi folosite pentru a ţi depozita genţile şi pentru a avea o imagine mai bună  a acestora în momentul când doreşti să îţi  alegi o ţinută, evitând astfel pierderea unui timp preţios dar şi deteriorarea materialului sau a formei genţilor.
Cât despre pantofi, asemenea genţilor, aceştia îşi pot pierde forma iar materialul se poate deteriora dacă îi laşi să stea înghesuiţi în partea de jos a dulapului, prin urmare utilizarea unor rafturi sau suporturi speciale pentru aceştia, previne deteriorarea ulterioară.

Organizarea garderobei

Un sfat pentru atunci când începi să aşezi hainele pe umeraşe: poziţionează umeraşele spre interior, iar după ce porţi un articol de îmbrăcăminte, plasează umeraşul înspre exterior. Astfel, la sfârşitul anului, vei cunoaşte exact ce articole au fost folosite, iar pe cele pe care nu le ai folosit, le poţi dona.

Hainele ce nu pot fi puse pe umeraşe, cum ar fi puloverele, le poţi pune pe rafturile de sus ale dulapului tău, realizând astfel o separare a hainelor de iarnă de cele de primăvară vară şi evitând întinderea şi deteriorarea acestora.

Foloseşte umeraşe subţiri pentru a ţi putea introduce toată garderoba de primăvară în dulap. În ceea ce priveşte blugii, este recomandat ca aceştia să fie împăturiţi pentru a evita urmele lăsate de umeraşe şi întinderea materialului în urma agăţării acestora pe umeraş.

Reîmprospătarea dulapului

După ce ai terminat cu toată organizarea, poţi opta pentru parfumarea dulapului. Dacă doreşti ca hainele tale să aibă un miros plăcut, poţi lăsa în dulap un odorizant de cameră sau poţi pune într un săculeţ aşa numitele „potpourri”, amestecurile de flori parfumate şi frunze uscate, îmbibate în uleiuri volatile.

Dacă doreşti să ţii moliile departe de hainele tale de blană sau de puloverele preferate, din lână, plasează produse ce miros a cedru în buzunarele hainelor din lână/ blană sau foloseşte bile de lemn impregnate cu uleiuri cu miros puternic de rozmarin, levănţică şi lemongrass, pe care le poţi pune într o cutiuţă în dulap şi care alungă moliile.

Autor: Luca Raluca Maria

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”