Cum îngrijim animalul de casă după ce a suferit o operaţie?

Ascultaţi cu atenţie sfatul medicului veterinar dacă patrupedul preferat a suferit o operaţie. Veţi afla indicaţii precise care vor face din recuperare o perioadă mai uşoară. În plus, trebuie hrăniţi tot după sfatul medicului, iar efortul fizic se reduce la minimum în cele mai multe dintre cazuri.
  • Publicat:
Cum îngrijim animalul de casă după ce a suferit o operaţie?

Ascultaţi cu atenţie sfatul medicului veterinar dacă patrupedul preferat a suferit o operaţie. Veţi afla indicaţii precise care vor face din recuperare o perioadă mai uşoară. În plus, trebuie hrăniţi tot după sfatul medicului, iar efortul fizic se reduce la minimum în cele mai multe dintre cazuri. 

După o intervenţie chirurgicală, cele mai multe animăluţe nu se simt în largul lor. Pot fi apatice, pot dormi mai mult, în general au nevoie de odihnă. Dacă mai aveţi un alt animal în casă, e bine să-i separaţi în această perioadă, pentru că o joacă intensă ar putea să-i dăuneze celui operat. Este vorba în principal de mişcări bruşte sau de efort mare, care trebuie evitate.

O altă indicaţie valabilă după o intervenţie chirurgicală se referă la temperatura camerei, ideală la 24 de grade Celsius. După câteva zile de la intervenţie, animăluţul se poate simţi bine. Este periculos însă să-i întrerupeţi medicaţia din acest motiv. Dacă medicul veterinar v-a prescris medicaţie pentru 2 săptămâni, atunci 2 săptămâni îi ţineţi sub acele substanţe.

Atenţie! E foarte posibil ca, din a treia zi, să fie la fel de jucăuş ca şi înainte de intervenţie. În privinţa mâncării, regulile le stabileşte tot medicul veterinar pentru toată perioada recuperării. Regula de bun simţ se referă la cantitate. Dacă patrupedul a suferit o anestezie, posibil generală, îi puteţi da doar hrană uscată.

E mai greu cu pisicuţele!

Dacă ne referim la o pisicuţă operaţă, lucrurile se complică dintr-un motiv de… igienă. Pisicile îşi ling blana frecvent şi trebuie blocate să facă această operaţiune. În cele mai multe cazuri, pisicuţa va purta un guler, care o împiedică să-şi agreseze rana repetat.

După intervenţie, e necesară separarea de alte animale sau de copii. Până la 48 de ore după intervenţie poate să verse. Sunt posibile de asemenea diareea, apatia. Uneori însă animalul devine extrem de agresiv şi acesta este motivul pentru care copiii nu au ce căuta în preajma unui animal abia operat.

Dacă intervenţia chirurgicală a fost complicată, iar rana este mare, este important să verificaţi starea pisicii din oră în oră, cel puţin în prima zi după operaţie. Pisica va mânca cu dificultate după anestezie, aşadar îi daţi o mâncare uşoară, care îi face plăcere. Este vorba despre o urgenţă medicală dacă, în primele 24 de ore după operaţie, pisica nu urinează. În acest caz, sunaţi veterinarul.

Cum vă uitaţi la plagă?

Indiferent că e vorba de o pisicuţă sau de un căţeluş, după operaţie uitaţi-vă cu atenţie la plagă. Aceasta trebuie să fie suplă, închisă, normală în privinţa temperaturii. Dacă observaţi că se scurge lichid, că zona se umflă vizibil sau se întăreşte semnificativ, dacă apar vânătăi pe suprafeţe largi, vorbiţi cu medicul.

Ţineţi cont că plăgile care se infectează miros urât. Din toate aceste motive, ideal ar fi ca, după o intervenţie chirurgicală, să păstraţi animăluţul în casă, să-i faceţi curat zilnic în locul în care doarme şi să-i dezinfectaţi plaga de asemenea zilnic, la indicaţiile medicului. Baia e recomandată abia după 10-14 zile.

Sterilizarea?

Dacă femela a fost sterilizată, se evită orice efort mare în prima săptămână. Femela se ţine pe alimente lichide, la o temperatură de 23-25 de grade Celsius. În cazul ambelor sexe, monitorizaţi plaga. Aceasta trebuie să nu se umfle, să nu apară scurgeri purulente sau cu sânge, să nu acumuleze lichid. Indiferent de sex, în primele 3 zile verificaţi temperatura corpului, consumul de hrană şi lichide, dar şi urina şi fecalele.

 

 

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”