Cum alegem lesa pentru animalul de companie

Lesa este un accesoriu de preţ atunci când scoatem patrupedul în mediul exterior.
  • Publicat:
Cum alegem lesa pentru animalul de companie

Lesa este un accesoriu de preţ atunci când scoatem patrupedul în mediul exterior.

Aceasta ne ajută practic să menţinem contactul direct cu animalul nostru de companie şi doar în acest fel plimbarea se poate desfăşura în siguranţă.

Anca Ivan, medic veterinar şi specialist ANIMAX (www.animax.ro) ne spune cum să alegem lesa potrivită.

Simpla plimbare poate fi însoţită de anumite situaţii neprevăzute:

  • Locurile aglomerate în care există pericolul să ne pierdem animalul mult iubit
  • Câinii agresivi
  • Cazul femelelor în călduri – putem evita fie o montă nedorită sau diferite accidente când patrupezii aleargă prin locuri nepermise fiind atraşi de mirosul feromonilor pe care-l emană aceste femele.
  • Se întâmplă de foarte multe ori ca animalele să ingere o serie de ”tentaţii” pe care le găsesc în mediul înconjurător şi care le pun sănătatea în pericol.

Acestea sunt cele mai des întâlnite situaţii care pot fi evitate foarte simplu prin achiziţionarea unui accesoriu şi anume al lesei.

Lesa potrivită

Ca să alegem lesa potrivită trebuie să ţinem cont de o serie de factori: vârstă, talia animalului, temperamentul animalului. Cât priveşte vârsta, prima ieşire în mediu se va face după vârsta de 4 luni când se termină imunizarea post vaccinală. Talia câinelui este un criteriu foarte important pentru că ne orientează să alegem grosimea potrivită, greutatea lesei şi implicit materialul din care este confecţionată lesa.

Contează şi tipul de activitate în care implicăm animalul de companie: de exemplu, dacă dorim ca patrupedul să ne însoţească în timpul jogging-ului putem alege o lesa specială pentru jogging. Aceasta este durabilă, rezistentă la şocuri şi ne oferă atât nouă cât şi animalului o foarte mare lejeritate în timpul alergării. Pentru plimbarea de zi cu zi în spaţii aglomerate foarte, la îndemână sunt lesele standard, acestea au o lungime de maxim 2 m ceea ce ne permite un control mai riguros al câinelui.

Dacă dimpotrivă ajungem cu animalul de companie într-un parc, într-un spaţiu deschis şi mai puţin aglomerat, lesa reglabilă este pe departe cea mai bună opţiune pentru că permite animalului să exploreze în voie împrejurimile dar totodată ne oferă şi nouă contactul cu acesta. Lesele reglabile pot avea lungimi de până la 8 m. Pentru animalele care participă la concursuri trebuie să achiziţionăm aşa numită lesă de prezentare.

Aceasta are o lungime de 1,5 – 2,5 m este rafinată şi elegantă putând fi confecţionată din piele sau nylon. Lesa de mână este scurtă, ea este potrivită pentru câinii care trag, pentru că putem să realizăm un control mult mai eficient asupra lor, obligându-i să meargă la pas.

Materialul contează

Şi atunci când vorbim despre materialul din care este confecţionată lesa acesta nu trebuie ales la întâmplare ci trebuie să ţinem cont de caracteristicile acestuia. Lesele din nylon sunt uşoare, accesibile, uşor de manevrat, sunt adecvate pentru plimbarea zilnică.

Sunt foarte utile la toate rasele de câini. Lesele din piele sunt calitative, estetice, durabile, nu provoacă iritaţii, sunt plăcute la atingere şi foarte comode pentru animalele noastre de companie. Lesele de metal reprezintă soluţia salvatoare pentru animalele care rod, sunt extrem de durabile.

Folosirea acestora nu se recomandă animalelor mici, şi anume raselor “toy”, care sunt destul de fragile întrucât aceste lese sunt grele şi mai greu de suportat. Ataşarea lesei se face la o zgardă sau la un ham în funcţie de temperamentul animalului nostru.

Pentru câinii robuşti, foarte temperamentali, activi, se recomandă folosirea hamului pentru ca aceştia să nu se sugrume în zgardă. Acomodarea câinelui cu lesa ar trebui să se facă înainte de ieşirea în mediul înconjurător. La început câinele poate fi lăsat să poarte lesa în voie prin casă pentru a se obişnui cu prezenţa ei. După ce s-a acomodat cât de cât putem să-l purtăm prin diferite puncte ale locuinţei ca să-l învăţăm şi cu controlul nostru asupra lui. De foarte mare ajutor în această perioadă de acomodare sunt micile trataţii.

De fiecare dată când ataşăm lesa putem să-i oferim animalului o recompensă pentru a asocia purtarea lesei cu ceva plăcut. |n cazul câinilor care trag şi care fac că plimbarea pe afară să fie o adevărată aventură, câteva lecţii de dresaj cu o persoană autorizată rezolvă de cele mai multe ori această problemă. Lesa reprezintă aşadar un accesoriu extrem de util şi nu doar un moft de a ne alege un produs prezentabil.

Alegerea ei trebuie să ţină seamă de toate aspectele enumerate mai sus, astfel plimbarea se va petrece în siguranţă, confortabil şi într-un mod plăcut atât pentru noi dar mai ales pentru animalul nostru de companie. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”