Căţeii şi problemele lor de sănătate

Fiecare rasă de câini are o predispoziţie către anumite afecţiuni sau maladii genetice. Chiar dacă o rasă prezintă o sensibilitate genetică în a manifesta o anumită boală nu înseamnă că o să-şi dezvolte acea afecţiune de-a lungul vieţii.
  • Publicat:
Căţeii şi problemele lor de sănătate

Fiecare rasă de câini are o predispoziţie către anumite afecţiuni sau maladii genetice. Chiar dacă o rasă prezintă o sensibilitate genetică în a manifesta o anumită boală nu înseamnă că o să-şi dezvolte acea afecţiune de-a lungul vieţii. Ţinând cont de aceste riscuri, măsurile preventive cu care vom îngriji rasa respectivă pot face ca animalul să aibă o stare bună de sănătate pe tot parcursul vieţii. Vine cu lămuriri specialistul www.animax.ro, Anca Ivan!

Predispoziţia către o anumită maladie se poate manifesta în funcţie de rasă astfel:

Ciobănescul german

Este de departe în capul listei atunci când vine vorba de displazia de şold. Această afecţiune moştenită genetic se manifestă prin durere, artrite, tulburări de mers. Şi displazia de cot este tot o boală genetică, tulburările de mers manifestându-se de data aceasta la membrele din faţă. Alte boli la care este predispusă această rasă sunt: mielopatia degenerativă, dilataţia gastrică, insuficienţa pancreatică exocrină.

Labradorul

Acesta este predispus în a dezvolta displazie de cot sau de şold. Cea mai frecventă predispoziţie la această rasă o reprezintă obezitatea. Obezitatea atrage cu sine instalarea problemelor cardiace, a diabetului şi a celor osteoarticulare. Goldenul este predispus la alergii şi la probleme dermatologice, osteosarcom, displazie de şold.

Cockerul

Urechile lungi duc la o aerare insuficientă la nivelul conductului auditiv care împreună cu umezeala existentă, stă la baza apariţiei afecţiunilor auriculare.

Shar-pei

Deşi este atât de îndrăgit pentru pielea lui în exces, acest lucru atrage după sine şi o serie de inconveniente. Dermatitele sunt frecvent întâlnite la această rasă, seboreea, piodermita sunt afecţiuni  frecvente la acest nivel. Pliurile cutanate de la nivelul urechii fac ca afecţiunile urechii să se instaleze mai uşor şi la această rasă. O altă problemă la care este predispus o reprezintă entropionul, răsfrângerea pleoapei spre interiorul globului ocular ceea ce determină iritaţii la nivelul corneei. Entropionul este întâlnit şi la rasele Chow-chow şi Pechinez.

Boxer

 La această rasă, pot apărea diferite tipuri de tumori inclusiv la nivelul pielii. Şi alergiile alimentare sau de contact sunt mai des întâlnite la Boxer. Se pare ca şi afecţiunile cardiovasculare, cele oftalmologice, displazia de şold se întâlnesc mai frecvent la aceşti câini.

Chihuahua

Conformaţia anatomică a ochilor cu proeminarea lor în afara globului ocular face ca afecţiunile oculare să fie prezente şi la această rasă. Astfel se pot remarca keratitele, glaucomul dar şi alte afecţiuni sistemice precum hipoglicemia sau hiperglicemia, diabetul, dermatitele.

Dalmaţian

La această rasă, există în primul rând predispoziţia genetică spre surditate. Aceasta poate afecta una sau ambele urechi. Şi formarea calculilor renali pare să fie tot o predispoziţie genetică.

Pitbull

 Acest câine este mult mai predispus decât alte rase la a dezvolta probleme dermatologice. Şi sensibilitatea la hrană exprimată prin diferite alergii apare deseori la această rasă. Tumorile pielii, displazia de şold, afecţiunile oculare, obezitatea, malformaţiile cardiace se numără printre maladiile genetice la care rasa este predispusă.

În general, rasele de câini de talie mare sunt mult mai predispuse în a dezvolta displazie de şold, afecţiuni articulare, torsiune gastrică. Displazia de şold este o boală transmisibilă genetic, dar poate apărea şi din cauza alimentaţiei necorespunzătoare din perioada de creştere.

Hrana bogată în proteine şi grăsimi determină o creştere accelerată a masei musculare, iar aceasta, corelată cu deficit de microelemente, are ca rezultat dezvoltarea insuficientă a sistemului osteoarticular.

Rasele de câini cu blană albă au o sensibilitate cutanată mai mare fiind mult mai predispuse în a dezvolta alergii sau diverse tipuri de dermatite.

Rasele de câini cu botul scurt Mops, Bulldog, sunt sensibile din punct de vedere respirator.

Rasele de câini cu ochii exoftalmici (ieşiţi din orbită), Mops, Bulldog, Chihuahua au în general o predispoziţie către afecţiuni oculare.

Rasele de câini cu membrele scurte Teckel, Pechinez, Bulldog sunt predispuse în a dezvolta displazia de cot. Acest lucru apare ca urmare a masei lor musculare mari care solicită articulaţiile cotului. Alte zone afectate sunt coloana vertebrală, în special zona lombară a acesteia, dar şi membrele posterioare.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”