Dresajul cainelui: beneficii

Nu doar rasele pure se pot educa, ci si un metis. Exista cateva beneficii ale programelor de dresaj pentru catei. Afla care sunt acestea din articol!
  • Publicat:
Dresajul cainelui: beneficii

Nu de putine ori probabil ai vazut cum maidanezii care traiesc in oras traverseaza doar pe la trecerea de pietoni. Sunt acestia mai destepti decat un exemplar de rasa? Nu, doar ca au reusit sa se adapteze perfect mediului. Insa daca vrei intr-adevar un caine inteligent care sa te ajute la treburile casnice, spre exemplu, il duci la scoala. Doar asa il educi.

Cea mai simpla definitie, acceptata de majoritatea psihologilor, spune ca inteligenta inseamna abilitatea de a gandi, de a intelege, de a invata si de a rezolva probleme. Definitia e valabila pentru specia umana. In ceea ce priveste inteligenta patrupedului pe care il cresti acasa, acestei definitii i se face o modificare majora: toate aceste abilitati sunt puse in slujba omului.

Cu alte cuvinte, acasa avem un caine destept daca intelege comenzile si ne ajuta in viata de zi cu zi. Sigur, exista exemplare extraordinar de bine pregatite care, spre exemplu, detecteaza droguri sau care isi ingrijesc stapanul aflat in imposibilitatea de a se deplasa.

Sunt cazuri mult mai rare insa decat cel in care ne cumparam un caine sau il luam de pe strada si apoi il ducem la un curs elementar de dresaj ca sa ii cizelam inteligenta nativa.

Dresajul cateilor

Majoritatea cainilor adora sa isi asculte stapanii si sunt mandri de lucrurile pe care le fac pentru ei. Din aceasta perspectiva, cainii dresati sunt si cei mai fericiti. De asemenea, prin dresaj, cainii capata un sentiment de securitate.

In plus, reusesc excelent sa se controleze. Metodele de dresaj dau roade in functie de rasa cainelui, asa ca, atunci cand cutu merge la scoala, exercitiile vor fi adaptate in functie de inteligenta lui nativa, dar si de rasa.

Si inca ceva: cei mai multi dintre caini sunt mai destepti decat ne inchipuim noi, dar au nevoie de repere clare pe care, de obicei, le primesc cu brio de la antrenori.  Cam toti cainii de casa ar trebui sa aiba un dresaj de baza din copilarie.

La aceasta performanta, patrupedul ajunge dupa multe ore de antrenament.

Pornind de la nevoile oamenilor, in lume au fost create aproape 400 de rase de caini.

Cum comunicam cu cainele?

Perceptia cainelui despre mediul inconjurator este bazata strict pe experiente senzoriale si pe instinct. Lumea lui inseamna in principal mirosuri. Asa ca, daca ii oferim si un curs de dresaj, dar si repere mirositoare, daca vorbim bland si ferm, il crestem dupa pofta inimii noastre. Daca da dovada de exces de zel, nu-l lasa sa se raneasca. De obicei, cainele de acasa ar face orice pentru copiii din familie.

Pot sa dresez un maidanez?

Chiar daca patrupedul pe care l-ai cules de pe strada este metis, sansele de a invata alaturi de un antrenor bun sunt foarte mari. In general, acesti cainii nu au calitati deosebite pentru atac sau pentru urma, dar ai sanse foarte mari sa il disciplinezi.

Dresajul decurge ca si in cazul unui caine de rasa si se bazeaza pe un stimul, care e ori un obiect miscator ori bucatele gustoase de hrana. Deci, e gresita ideea ca doar rasele pure se pot educa.

Pe de alta parte, daca nu esti convinsa insa de faptul ca detinerea unui caine, de orice rasa sau metis, este benefica, atunci rezultatul unui studiu facut in Marea Britanie, ar putea sa-ti schimbe parerea.

„Posesorii de caini care fac miscare zilnic alaturi de prietenii lor cu labute sunt mai sanatosi, mai veseli si se distreaza mai mult”, spune cercetarea. De altfel, daca de doua ori pe zi te plimbi sau alergi alaturi de cainele tau, posibilitatea sa ai hipertensiune arteriala scade cu 40%. Merita, nu?

Doar unele rase reusesc sa faca acrobatii si doar dupa ore intregi de munca.

Pisicile destepte fac… ce vor ele

Daca in privinta cainilor lucrurile sunt clare, cu pisicile treaba nu sta atat de usor. Teoretic, tu si pisica de acasa puteti sa ajungeti la o intelegere, dar ea conduce. Indiferent cat de bine crezi ca iti cunosti pisica, aceasta pana la urma tot ceea ce vrea face.

Motiv pentru care, daca tanjesti sa iti ia cineva ziarul de la cutia de scrisori sau sa faca diverse alte lucruri pentru tine, ia-ti un caine!

Cainii sunt fericiti daca executa comenzile date de stapan. Nu e o gluma! Un caine dresat poate lua, din cand in cand, maturica.Daca da dovada de exces de zel, nu-l lasa sa se raneasca.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Un colt linistit
Un colt linistit
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân