Armonia personala

Avem tendinta de a ne izola de lumina naturala, de a lucra in cladiri "neinsufletite", de a ne expune la poluare si de a ne hrani cu alimente de proasta calitate. Volumul "Armonia personala - Cum sa va descoperiti si echilibrati nevoile fizice si emotiona
  • Publicat:
Armonia personala
Armonia personala

Fiecare dintre noi are un punct de echilibru, pe care il atingem atunci cand nevoile corpului si ale mintii sunt satisfacute. Echilibrul se pierde daca primim in exces sau prea putin din elementele esentiale de care avem nevoie. Iar cand dezechilibrul apare aduce cu el si starea generala de rau, cresterea greutatii corporale, instalarea sentimentelor de nefericire, dificultati in relatiile personale.

Eliminarea exceselor
Exista o lista lunga de excese care pot avea un efect nociv asupra armoniei noastre. Primul pe lista este stresul, aceasta face parte din mecanismele noastre naturale de aparare in fata pericolelor. Reactia de stres exista pentru a ne permite sa scapam rapid din situatii periculoase sau pentru a ne da mai multa putere sa luptam cu un inamic. Insa, daca energia furnizata suplimentar nu este cheltuita, aceasta reactie poate fi daunatoare. Iar efectele stresului „nenecesar” sunt: imbatranirea organismului, prin incetinirea mecanismelor de reparatie celulara; afectarea digestiei, care in unele cazuri, are ca rezultat cresterea in greutate; instalarea unei dependente in cazul stresului prelungit, pentru ca incepi sa ai nevoie de mai mult stres pentru a produce acelasi efect stimulator. Pe lista exceselor care ne ameninta bunastarea se afla si fumatul, consumul de droguri, de cafea si de zahar, de grasimi ori de noxe.  

Dieta si lumina naturala influenteaza armonia personala
Realizarea armoniei personale se reduce la a face cateva mici ajustari ale alimentatiei si stilului de viata. Trebuie sa stim ca organismul nostru nu este proiectat sa consume glucide simple sub forma zaharului, el reactioneaza exagerat la cresterea nivelului de zahar din sange, declansand o reducere brusca a acestuia. De asemenea, suntem conceputi sa „prelucram” alimente care contin numai 18% grasimi, iar alimentatia moderna contine in jur de 40% (nu vorbim de fast food care are un procent urias). Ce sa mai spunem despre efectul negativ al aditivilor si conservantilor… O alta problema: preferam lumina artificiala. Majoritatea oamenilor petrec mai multe ore inauntru pe timpul zilei decat a intentionat natura pentru organismul nostru. Ori soarele este responsabil cu producerea uneia dintre vitaminele de care avem nevoie pentru a ne pastra sanatatea. Vitamina D este sintetizata prin actiunea luminii solare asupra pielii noastre si este responsabila de eliberarea calciului si fosforului in circulatia sangvina – un proces esential pentru mentinerea sanatatii oaselor, nervilor si muschilor.

Sistemul nervos si starea de bine
Ca sa iti intelegi perfect nevoile organismului trebuie sa stii cum functioneaza sistemul tau nervos. Tipul de persoana care esti este determinat in mare masura de sistemul nervos endocrin. El este „proiectul de executie” al fiintei tale. Controleaza multe dintre functiile organismului, precum digestia hranei, cresterea, din copilarie pana la varsta de adult, pulsiunile sexuale, menstruatia, felul in care gandesti. Opereaza aproape numai la nivel subconstient, astfel incat tu nu poti interveni constient, se asociaza cu sistemul nervos central pentru anumite sarcini, de exemplu, producerea de adrenalina pentru a putea iesi rapid din situatii periculoase si are unele nevoi esentiale pentru a putea opera eficient, cum ar fi cateva oligoelemente din alimentatia ta. Mai trebuie sa stii ca fiecare dintre cele doua jumatati ale creierului – emisfera stanga si cea dreapta – are propriile responsabilitati in ceea ce priveste gandirea. Emisfera dreapta poate fi asemanata cu departamentul de marketing al unei companii, este responsabila cu furnizarea de idei bune, care sa creasca vanzarile firmei, iar cea stanga este departamentul de contabilitate, care trebuie sa mentina un control strict asupra ideilor nebunesti venite de la marketing, emisfera stanga tinde sa o domine pe cea dreapta. Iar aceste emisfere controleaza si functiile organismului, prin intermediul sistemului endocrin (specialistii au reusit sa afle ca persoanele in cazul carora domina emisfera dreapta a sistemului nervos sunt deosebit de vulnerabile la ingrasare ca urmare a consumului de grasimi, chiar si in cantitati mici). Toate aceste indicatii „tehnice” asupra modului in care functioneaza organismul tau iti pot fi de mare folos in cautarea starii de armonie fizica si emotionala.

Mai multe despre ce va pune in pericol armonia personala si cum o puteti obtine gasiti in volumul „Armonia personala – Cum sa va descoperiti si sa va echilibrati nevoile fizice si emotionale” scris de James Chalmers si aparut la Meteor Press.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andra Nastase - Redactor
Nascuta intr-o familie cu bunici iscusite la gatit, din ale caror maini ieseau prajituri demne de Cartea Recordurilor categoria Gusturi Divine, inzestrata cu un metabolism extrem de capricios, a se citi lenes, si indragostita de tot ce inseamna delicatesa pe lumea asta, Pofticioasa scrie despre telina ...
citește mai mult
De profesie: stresat-sef
De profesie: stresat-sef
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân