Herpes bucal versus herpes genital

Herpesul poate apărea atât la nivel bucal, cât şi la nivel genital. Află toate informaţiile despre virusul herpes simplex care este de două tipuri: 1 şi 2.
  • Publicat:
Herpes bucal versus herpes genital

„Oglinda, oglinjoara, cine-i cea mai frumoasa din tara?” In nici un caz aceea pe ale carei buze s-a strans un ciorchine de vezicule galbui – ar spune oricine. Complet inestetice si uneori foarte dureroase, acestea anunta eruptia herpetica.

Familia Herpes are doi membri, pe cat de mici (microscopici, chiar!), pe atat de primejdiosi: Herpes Simplex Virus 1 (HSV 1), care de obicei se face vinovat de eruptiile bucale (pe buze, in jurul lor sau, mai rar, in interiorul cavitatii bucale), in imediata apropiere a narilor, pe barba si chiar pe degete, respectiv fratele lui, Herpes Simplex Virus 2 (HSV 2), responsabil cu aparitia veziculelor in regiunea genitala. HSV-1 este vinovat de 80% din totalul leziunilor orale si doar de 20% din leziunile genitale. In cazul HSV-2 situatia este inversa (80% genitale si 20% orale).

Cercetarile arata ca circa o persoana din 4 va avea de-a face, la un moment dat in viata, cu infectia herpetica HSV 1. 

Simptomele herpesului oral

In momentul in care simti o furnicatura, intepatura sau o senzatie de caldura la nivelul uneia dintre buze, iar zona respectiva se intareste usor, asteapta-te ca intr-o zi, cel mult doua, sa te trezesti cu un manunchi de vezicule virale. Acestea sunt mici, pline cu un lichid galbui si pot persista timp de 7 – 10 zile, uneori chiar 2 saptamani.

In toata aceasta perioada, veziculele se sparg in cateva randuri si formeaza o crusta. Simptomele herpesului bucal mai pot include febra, inflamarea ganglionilor din zona (care devin durerosi) sau dureri musculare. Leziunile orale pot fi foarte dureroase, iar consumul de mancare şi lichide se face cu dificultate. Adeseori, gingiile se inflameaza, capata culoare roşie si pot aparea sangerari.

Simptomele herpesului genital

In cazul herpesului genital pot aparea usturimi la urinare, dureri musculare, mancarimi si un disconfort general. Virusului poate fi reactivat de stres, o dieta incorecta, menstruatie sau de boli care scad imunitatea. Pe de alta parte, apariţia veziculelor creste nivelul anticorpilor. Astfel, in timp, organismul va controla mai bine virusul.

In final, veziculele se usuca complet, crusta cade, iar zona se va  curata. In unele cazuri, vindecarea poate lasa in urma o cicatrice de mici dimensiuni. Virusul nu dispare din organism o data ce manifestarile herpetice s-au stins. El ramane in stare latenta, iar atunci cand sistemul imunitar este slabit, ataca din nou. Din pacate, persoana infectata poate suferi recidive ale infectiei, care apar si de şase ori pe an. Daca este mentinuta igiena zonei, leziunea poate sa se vindece in cel mult trei saptamani.

Peste 50% dintre persoanele infectate cu virus herpetic nu au niciodata o eruptie. Dupa vindecarea unei eruptii acute, virusul ramane in celulele nervoase ale pielii si se poate reactiva oricand organismul este expus factorilor de risc (stres, imunitate slabita, deshidratare, o alta infecţie sau malnutritie).

Atentie, risc crescut de contaminare!

Fie ca il lasi sa se vindece de la sine, fie ca folosesti unguente antivirale (care usuca zona si grabesc vindecarea) sau aplicatii cu vitamina E (care ajuta pielea sa lupte cu infectia), trebuie sa fii in permanenta atenta la igiena. Herpesul este foarte contagios, se transmite din momentul aparitiei veziculelor, pana cand acestea dispar.

Astfel, spala-te pe maini de fiecare data cand atingi eruptia, nu duce mana la ochi, nu-ti atinge organele genitale sau alte zone, pentru a evita autoinfectarea. Atunci cand cureti zona infectata nu utiliza servetele umede, pentru ca risti sa anulezi efectul tratamentului.

Se recomanda purtarea unei lenjerii intime comode, lejere, din bumbac.  De asemenea, in timpul actului sexual, o persoana care sufera de herpes bucal ar trebui sa evite stimularea orala a partenerului.

Atunci cand se localizeaza la nivelul ochilor, virusul herpetic afecteaza corneea, provocand keratita herpetica sau tesutul conjunctiv, provocand conjunctivita herpetica. In cazul persoanelor cu imunitate foarte scazuta, virusul afecteaza retina, cauzand corioretinita.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân
Recomandări: