Un nou tratament pentru cancerul bronhopulmonar

EMEA (European Medicines Agency) a aprobat utilizarea medicamentului Alimta in tratamentul de linia intai a cancerului bronhopumonar fara celule mici, compania Eli Lilly, care se ocupa cu cercetarea cancerului si oncologiei globale. Aceasta este noua indi
  • Publicat:
Un nou tratament pentru cancerul bronhopulmonar
Un nou tratament pentru cancerul bronhopulmonar

Aprobarea se bazeaza pe rezultatele celui mai amplu studiu clinic efectuat pentru tratamentul de linia intai a cancerului bronhopulmonar fara celule mici, multinational, randomizat, de faza III, care a inclus 1725 pacienti, in conditiile in care cancerul bronhopulmonar fara celule mici este cel mai comun tip de cancer pulmonar, reprezentand 90% din totalul cazurilor.

Daca pana acum in  tratamentul cancerului bronhopulmonar se tinea cont numai de cele doua forme histologice principale: cu celule mici si fara celule mici, odata cu publicarea acestui studiu, abordarea terapeutica a cancerului bronhopulmonar sufera o schimbare importanta. Din punct de vedere terapeutic, exista acum trei forme de cancer bronhopulmonar: cu celule mici, fara celule mici epidermoid si fara celule mici non-epidermoid. Subtipul histopatologic non-epidermoid beneficiaza acum de o optiune terapeutica noua, Alimta si cisplatin, care aduce beneficii in supravietuirea pacientului, ne anunta doctorul Tudor Ciuleanu, de la Institutul Oncologic Cluj.

Potrivit doctorului Mircea Dediu, de la Institutul Oncologic Bucuresti, in tratamentul de linia intai a cancerului bronhopulmonar fara celule mici, unde obtinerea unei cresteri a supravietuirii s-a dovedit a fi foarte dificila, Alimta aduce un beneficiu de supravietuire in subtipurile histologice non-epidermoide (adenocarcinom si carcinomul cu celule clare) cu un profil de toxicitate ameliorat fata de tratamentele utilizate in prezent.

Alimta ofera cea mai buna sansa de supravietuire pentru un grup specific de pacienti cu cancer pulmonar. Oncologul are acum posibilitatea de a alege tratamentul potrivit pentru pacient: Alimta pentru pacientii cu cancer bronhopulmonar fara celule mici non-epidermoid. 

Ce este Alimta?

Alimta este un citostatic cu un mecanism unic de actiune, autorizat in peste 85 de tari din lume, in doua indicatii terapeutice: mezoteliomul pleural malign, o forma rara de cancer (in combinatie cu cisplatina) si in tratamentul de linia a doua a cancerului bronhopulmonar fara celule mici (monoterapie). Din octombrie 2006, Alimta poate fi prescris si in Romania, in cele doua indicatii terapeutice.

Pe 10 aprilie 2008,  acest citostatic, unic ca mecanism de actiune, a fost autorizat de catre EMEA in Uniunea Europeana, asadar si in Romania, intr-o noua indicatie terapeutica (cea de a treia): tratamentul de linia intai a cancerului bronhopulmonar fara celule mici.

Ce este cancerul bronhopulmonar fara celule mici (NSCLC)?

Cancerul bronhopulmonar fara celule mici este cel mai comun tip de cancer pulmonar, reprezentand 90% din totalul cazurilor. Acesta se prezinta in cinci stadii, in faza terminala fiind capabil de a se raspandi in sistemul limfatic, atacand ficatul, oasele si creierul. Fumatul reprezinta cauza principala a imbolnavirii.

Conform Organzatiei Mondiale a Sanatatii, 1 milion de oameni mor anual ca urmare a cancerului pulmonar. 90% dintre bolnavi au in jur de 40 de ani.

“In Romania, cancerul bronhopulmonar ocupa locul intai la barbati (6535 decese, mortalitate 58,75%000 in 1995) si locul al patrulea la femei, dupa cancerele mamare, gastrice si de col uterin (1209 decese, mortalitate 11,16%000)”, conform medicului Tudor Ciuleanu, Institutul Oncologic Cluj.

Articol exclusiv online.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”