Traiul de una singura se lasa cu Alzheimer

O fi burlacia buna la ceva (stiu ele femeile de ce le place sa stea singure: ies in oras cand vor, fara sa dea socoteala cuiva, sunt stapane pe spatiul in care locuiesc si nu trebuie sa poarte de grija nimanui decat lor insele), dar cu siguranta nu pentru sanatate! Un studiu efectuat in Suedia sugereaza ca daca te prinde varsta a doua impartind micul dejun doar cu cainele sau cu pisica, in cativa ani s-ar putea sa suferi de dementa.
  • Publicat:
Traiul de una singura se lasa cu Alzheimer
Traiul de una singura se lasa cu Alzheimer

O fi celibatul bun la ceva (stiu ele femeile de ce le place sa stea singure: ies in oras cand vor, fara sa dea socoteala cuiva, sunt stapane pe spatiul in care locuiesc si nu trebuie sa poarte de grija nimanui decat lor insele), dar cu siguranta nu pentru sanatate! Un studiu efectuat in Suedia sugereaza ca daca te prinde varsta a doua impartind micul dejun doar cu cainele sau cu pisica, in cativa ani s-ar putea sa suferi de dementa.

Dementa, sau boala Alzheimer pare a fi influentata de modul de viata premergator varstei a treia. Altfel spus, cum ne pregatim batranetile, asa le avem! Cercetatorii suedezi ne sfatuiesc sa lasam burlacia deoparte si sa imbratisam traiul in cuplu, intrucat legaturile sociale astfel stabilite reduc considerabil riscul de Alzheimer.

Cine sunt cei mai afectati?

Studiul, efectual la Institutul Karolinska, arata ca persoanele care au divortat si au decis sa nu se mai casatoreasca au riscuri de trei ori mai mari de a-si pierde aptitudinile mentale, in timp ce riscurile in cazul celor carora le-a murit partenerul inca din tinerete si au ramas singuri, cresc de sase ori.

Beneficiile casniciei

Medicul Krister Hakansson, coordonatoorul studiului, a explicat ca traiul alaturi de un partener este cea mai intensa forma de stimulare sociala si intelectuala. “Daca provocarile de natura sociala si cognitiva ne tin departe de dementa si implicit de pierderea functiilor creierului, acelasi lucru ar trebui sa-l faca si casatoria”, a punctat acesta spre unul dintre preincipalele beneficii ale traiului in doi.

Alti medici spun insa ca nu ar trebui sa fim ingrijorati peste masura daca pana la o anumita varsta nu ne-am pus pirostriile. Mai exista si alte metode de contracarare a pericolului de dementa, si anume adoptarea dietei Mediteraneene, miscarea zilnica si renuntarea la fumat.

Citeste si Fitness-ul, aliatul nostru impotriva Alzheimer

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”