Tot ce trebuie să ştiţi despre hemoragia nazală

Deşi, la prima vedere, poate părea înfricoşătoare, sângerarea nazală este destul de comună, în special în rândul copiilor, bătrânilor şi a femeilor gravide, şi adeseori poate fi tratată la domiciliu, fără a apela la ajutorul medicului.
  • Publicat:
Tot ce trebuie să ştiţi despre hemoragia nazală

Deşi, la prima vedere, poate părea înfricoşătoare, sângerarea nazală este destul de comună, în special în rândul copiilor, bătrânilor şi a femeilor gravide, şi adeseori poate fi tratată la domiciliu, fără a apela la ajutorul medicului.

Denumirea ştiinţifică a hemoragiei nazale este de epistaxis, iar noi ne-am propus ca în rândurile ce urmează să aprofundăm această problemă şi să vă dezvăluim tot ceea ce ţine de această afecţiune, pentru a nu fi luaţi pe nepregătite şi pentru a şti ce să faceţi în situaţia în care o persoană se confruntă cu sângerare nazală, dar şi pentru a vă informa când este necesar să vă adresaţi medicului.

Durata hemoragiei nazale poate varia, de la câteva secunde la mai mult de 10 minute, iar sângele poate curge atât dintr-o singură nara, cât şi din ambele.

Vizita de urgenţă la medic se impune în momentul în care hemoragia durează mai mult de 20 de minute.

Majoritatea episoadelor de epistaxis sunt minore şi se opresc de la sine, dacă urmăm regula principală în astfel de situaţii: întreruperea oricăror activităţi, întinderea pe spate şi presarea blândă a nării din care curge sânge.

Dacă, însă, suferiţi de hemoragii nazale foarte dese şi abundente, şi suferiţi in paralel de probleme cardiace, tensiune arterială crescută sau luaţi medicamente anticoagulante, luaţi foarte în serios această problemă şi adresaţi-vă celei mai apropiate unităţi medicale de urgenţe.

Hemoragia nazală – cauze multiple

Zona interioară a nasului este extrem de sensibilă şi prezintă numeroase vase de sânge de mici dimensiuni, care se pot sparge din diferite motive şi care pot cauza sângerarea nazală.


Cele “mai puţin îngrijorătoare” cauze ale epistaxisului, dacă le putem numi aşa, sunt:

● Scobirea agresivă a nasului, în special atunci când avem unghii lungi;
● Suflatul puternic al nasului;
● Răni sau zgârieturi în interiorul nasului;
● Răceală, gripă, sinuzită;
● Nasul infundat, cauzat de infecţii, sau nasul uscat, apărut ca urmare a diferenţelor mari de temperatură dintre interiorul şi exteriorul încăperii în care ne desfăşurăm activitatea;
● Rinita alergică sau oricare alt tip de alergie;
● Altitudinea înaltă (atunci când calatorim cu telegondola, pe munte);
● Folosirea în exces a decongestionantelor nazale;
● Prizarea pe cale nazală a drogurilor, pe o perioadă lungă de timp.

Hemoragiile nazale apărute la adult sunt cele mai periculoase deoarece pot semnala probleme grave de sănătate cum ar fi: tensiune arterială crescută, artere îngroşate care împiedică circulaţia normală a sângelui, prezenţa unei tumori în interiorul cavităţii nazale, diabet etc.

Hemoragiile puternice pot fi şi o urmare a expunerii la anumite substanţe chimice iritante pentru mucoasa nazală sau în urma administrării anumitor medicamente precum aspirina, warfarina, heparina sau a celor folosite în tratamentul artritei.


În cazuri extrem de rare, hemoragiile nazale dese şi abundente pot semnala prezenţa unor boli rare, cum sunt hemofilia, boala Willebrand sau leucemia.

Sângerarea excesivă pe o perioadă lungă de timp poate duce la apariţia anemiei, afecţiune care perturbă echilibrul eritrocitelor (celulelor roşii) din organism, ducând la complicaţii cardiovasculare şi neurologice, cum ar fi insuficienţa cardiacă congestivă şi afectarea funcţiilor cognitive.

Reţineţi!

După ce aţi suferit o hemoragie nazală se va forma o crustă în interiorul cavitatii nazale care, deşi este incomodă, nu trebuie sub nicio formă îndepărtată deoarece face parte din procesul de vindecare a ţesuturilor şi previne eventualele sângerări.

De asemenea, luaţi seama că după un episod de sângerare nazală, veţi fi mult mai predispuşi la infecţii, deci staţi la distanţă de persoanele care tuşesc, strănută sau care sunt răcite. În plus, evitaţi cu orice preţ alcoolul, fumatul şi băuturile fierbinti în primele zile de după eveniment, deoarece acestea pot dilata vasele sangvine din interiorul cavităţii nazale, care se pot sparge.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”