Terapii de ultima ora impotriva cancerului

Anual, in Romania sunt diagnosticate cu cancer mamar 6.000 de femei, iar la fiecare ora, doi pacienti sunt depistati cu cancer colorectal.
  • Publicat:
Terapii de ultima ora impotriva cancerului
Terapii de ultima ora impotriva cancerului

Anual, in Romania sunt diagnosticate cu cancer mamar 6.000 de femei, iar la fiecare ora, doi pacienti sunt depistati cu cancer colorectal. Mergeti la medic pentru controale de rutina. Depistate in faze incipiente, aceste afectiuni pot fi invinse, mai ales acum, cand medicina are la dispozitie aparate si tratamente inovatoare.

Recent, in cadrul unui workshop de oncologie s-au prezentat ultimele rezultate ale cercetarilor pentru gasirea unui tratament invincibil pentru cancer, apartinand companiei Hoffmann – La Roche. Pacienti din toata lumea participa la studii clinice pentru testarea noilor tratamente. Conform legislatiei in vigoare, noile medicamente pot fi administrate initial doar bolnavilor aflati in stadiu terminal. Daca dupa lansarea pe piata a unui medicament se primesc plangeri, Agentia Nationala a Medicamentului in Romania sau Food and Drug Administration in SUA retrag imediat produsul.

Noi sperante
Avastin Acest produs este cea mai noua forma de terapie impotriva cancerului colorectal. Medicamentul inhiba dezvoltarea vaselor de sange care hranesc tesuturile tumorale si astfel, fara aport sanguin, celulele nu se mai dezvolta. Studiile efectuate au demonstrat ca Avastin da roade atat in cazul cancerului pulmonar si al celui de colon, care au incidenta cea mai mare in lume, cat si in cazul cancerului mamar. Eficienta sa a convins autoritatile, care au aprobat lansarea medicamentului pe piata in regim de urgenta.

Xeloda este o terapie tintita pentru cancerul de san si de colon. Cu rezultate foarte bune, mai ales in fazele incipiente. Se poate administra si ca monoterapie, dar si asociat, imbunatatind foarte mult calitatea vietii pacientilor. Herceptin 20-30% dintre pacientele cu cancer la san au o forma distincta de boala, „cancer de san HER2 pozitiv”. Pacientele cu status-ul HER2 pozitiv au sanse de supravietuire mai mici fata de cele cu status HER2 normal, pentru ca tumorile canceroase HER2 pozitive se dezvolta rapid. Toate pacientele cu cancer la san invaziv incipient trebuie sa faca testarea HER2 precoce.

Herceptin este o terapie adjuvanta pentru pacientele cu cancer de san HER2 pozitiv, in stadiu incipient. Produsul este recomandat pentru administrare dupa interventia chirurgicala si chimioterapia standard. Studiul pentru punerea pe piata a Herceptin a demonstrat ca folosirea noului medicament dupa chimioterapia standard reduce riscul reaparitiei cancerului cu 46%, fata de utilizarea doar a regimului de chimioterapie standard.

HER2 se testeaza gratuit pentru pacientele operate la Institutul Victor Babes Bucuresti, Institutul Oncologic Cluj Napoca, Spitalul Judetean Iasi, Spitalul Judetean Targu Mures, Spitalul Judetean Cluj-Napoca, UMF Timisoara, Policlinica de Diagnostic Rapid Brasov, Spitalul Judetean Craiova.

Testele salveaza vieti
Pe langa autopalpare, controalele medicale de rutina, screening si mamografie, care trebuie efectuate de fiecare femeie la un moment dat, si testele genetice determina riscul aparitiei cancerului la san. Prezenta genelor BRCA1 si BRCA2 poate declansa cancerul la san. Cine ar trebui sa le faca? In primul rand femeile care au in familie mai multe cazuri (mama, matusa) cu aceasta afectiune.

La teste trebuie sa se prezinte atat solicitantul, cat si persoana care a avut maladia, pentru a se studia mutatia genei. In Romania, cele doua teste costa aproximativ 3.000 lei. Atentie! Existenta acestor gene nu inseamna declansarea obligatorie a bolii (Genetic Lab, tel.: 021.413.14.23).

Puternica farrah
La sfarsitul lunii septembrie, actrita Farrah Fawcett a fost diagnosticata cu cancer anal. Vestea a fost socanta pentru o lume intreaga. Cu atat mai mult cu cat si celelalte doua partenere ale ei din filmul anilor ’76 „Charlie’s Angels“, Kate Jackson si Jacklyn Smith s-au confruntat cu cancerul de san, iar sora sa, Diana, a murit de cancer la plamani. „La inceput am plans mult, dar am foarte multa incredere in mine, in doctorii mei si in cei dragi. Gandirea pozitiva este o necesitate.

Sunt hotarata sa inving boala”, a declarat actrita in cadrul unei conferinte a Societatii Americane pentru lupta impotriva Cancerului. A trecut cu bine de chimioterapie, chiar daca a simtit si efectele negative ale acesteia (diaree, oboseala), si se pare ca tumoarea se va retrage. Actrita incearca sa nu-si schimbe modul de viata, are o stare de spirit foarte buna si are planuri pentru vacanta de Craciun.
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Rejuvenarea vaginala
Rejuvenarea vaginala
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân