Suplimentele de vitamina C cresc riscul de cataractă

Femeile care consuma prea multe suplimente de vitamina C isi maresc fara sa stie riscul de cataracta, conform unui studiu suedez recent
  • Publicat:
Suplimentele de vitamina C cresc riscul de cataractă
no title

Femeile care consumă prea multe suplimente de vitamina C îşi măresc fară să ştie riscul de cataractă, conform unui studiu suedez recent. Pericolul nu există însă în cazul vitaminei C preluate din fructe şi legume.

Cercetătorii au ţinut sub observaţie 24.600 de femei pe durată a 8 ani. Cele care obişnuiau să consume regulat sau doar ocazional suplimente de vitamina C au înregistrat un risc cu 25% mai mare de a suferi la bătrâneţe de cataractă. Asta nu înseamnă că nu mai trebuie să consumi fructe şi legume, întrucât doar vitaminele sintetice ridică probleme.

La riscuri chiar mai mari se supun femeile care au consumat suplimente de vitamina C timp de 10 ani sau chiar mai mult, mai ales dacă administrarea acestora s-a facut după vârsta de 65 de ani.

Cel mai mare risc de cataracta s-a observat la femeile care au urmat un tratament pentru substitutie hormonala, cele care au consumat medicamente cu corticosteroizi, sau la consumatoarele de tigari si alcool.

Aşa ca nu mai luaţi suplimente de vitamina C fără analize efectuate în prealabil şi fără recomandarea medicului, sau dacă vreţi să vă fortificaţi organismul, mai ales pe timp de vară, optati pentru sursele naturale de vitamina C.

Aveţi la dispoziţie legume (ardei roşu şi verde, patrunjel, hrean, spanac, lobodă, conopidă, ceapă verde, roşii, ridichi) şi numeroase fructe (măceşe, mere, portocale, coacaze roşii, zmeura, vişine, corcoduşe, gutui, caise, afine, lămâi).

Citeşte şi : Tinerete, sanatate si frumusete cu… mere
 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân