Super tips-uri pentru super picioare!

Sedentarismul dauneaza grav sanatatii membrelor inferioare. Este constatarea specialistilor flebologi care trebuie sa gestioneze acumularea de dioxid de carbon si de substante toxice de la nivelul picioarelor de care se plang astazi multe persoane tinere.
  • Publicat:
Super tips-uri pentru super picioare!
Super tips-uri pentru super picioare!

Disconfortul de la nivelul membrelor inferioare este unul dintre primele semne ale insuficientei venoase cronice, o afectiune extrem de frecventa la inceputul secolului XXI. Aceasta pentru ca sedentarismul ne controleaza vietile intr-un mod cu totul periculos. 40% dintre persoane sufera din cauza intoarcerii venoase deficitare, iar 40% fac forme usoare de insuficienta venoasa. Medicii vorbesc de un determinism genetic, iar manifestarile insuficientei pot aparea chiar si in adolescenta. Exista tineri al caror colagen de la nivelul valvelor venoase isi pierde elasticitatea, iar consecinta este slabirea fermitatii vaselor si implicit apar probleme de circulatie. Astfel, varsta de 14 ani poate coincide cu debutul prematur al insuficientei venoase. De la disconfort si pana la aparitia primelor semne de boala nu este decat un pas, insa nici formarea prematura a varicelor  nu este exclusa. Totusi, persoanele cele mai expuse la aparitia varicelor sunt femeile: atat din cauza secretiilor hormonale, cat si a eventualelor sarcini cu probleme, cand intervine cresterea presiunii sanguine din membrele inferioare. Sangele care stagneaza in varice este incarcat cu multi produsi toxici care pot avea consecinte neplacute asupra sanatatii pielii din zona afectata. Apar hiperpigmentari, mancarimi, celulita, dar si ulcerele de gamba, rani care se vindeca foarte greu. In plus, inima are si ea de suferit, mai ales atunci cand persoanele cu varice trec de la pozitia verticala la cea orizontala. Sangele stagnant revine in circulatie si inima lucreaza mai mult.

Actioneaza la timp!
Faptul ca multi dintre noi isi simt picioarele grele dupa o zi de stat in picioare sau la birou nu trebuie sa ne faca sa trecem cu vederea aceasta problema. Prima vizita este la medicul de familie: medicamentele care intaresc peretii venelor si imbunatatesc circulatia, purtarea ciorapilor elastici medicinali si exercitiile fizice pot impiedica agravarea bolii si aparitia varicelor. In plus, trebuie sa bem multe lichide, sa mancam proteine, vitamina C si fibre care intaresc venele si le mentin intr-o stare buna de sanatate. Inotul, joggingul si mersul pe jos, renuntarea la lift si urcatul scarilor pot usura senzatia de picior greu. Extrem de apreciata de catre persoanele care se confrunta cu senzatia de picior greu este gimnastica in apa. Miscarile se fac mult mai usor decat pe sol, iar presiunea apei mobilizeaza rapid lichidele stagnante si o data cu ele toxinele care stationeaza in venele de la nivelul membrelor inferioare. Este nevoie insa de vizite regulate la bazin, de cel putin trei ori pe saptamana, pentru ca senzatia de usurare la nivelul membrelor inferioare sa inlocuiasca senzatia de disconfort. In lipsa timpului pentru practicarea sportului, de mare folos sunt mersul pe varfuri cativa pasi la fiecare ora, maximum doua si miscari usoare ale picioarelor stand pe scaun.

Solutii radicale
In cazul in care pacientii neglijeaza ani in sir simptomele insuficientei venoase cronice in stadii incipiente, varicele se instaleaza si afecteaza sanatatea si frumusetea membrelor inferioare. In aceasta situatie, medicii recomanda frecvent tratamentele radicale de indepartare a varicelor. Primul pas spre vindecarea lor este diagnosticarea corecta. Cel mai frecvent, medicii apeleaza la ecografia Doppler color. In doar cateva minute, descopera ce anume nu mai functioneaza la nivelul membrelor inferioare. Preocuparea pentru vindecarea varicelor este una straveche. Inca din antichitate, oamenii au apelat la diverse substante si instrumente primitive in incercarea de a usca si elimina venele bolnave. Tratamentele au evoluat, si astazi, interventiile chirurgicale radicale de indepartare a venelor mari au fost inlocuite de microchirurgie sau de alte metode, ca radiofrecventa, laserul sau proceduri non-invazive care reechilibreaza circulatia venoasa, astfel incat boala sa nu recidiveze. Performantele terapiilor moderne sunt date si de recuperarea rapida dupa interventie. Aceasta nu necesita spitalizare decat de cateva ore, cel mult o zi, datorita faptului ca se fac doar niste incizii de dimensiuni extrem de mici.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân