Semnele din nastere

Aceste semne cu care unii dintre noi se nasc reprezinta mici portiuni de piele pigmentata specific. Ele apar la scurt timp dupa nastere si pot fi o adevarata corvoada pentru aspectul fizic, mai tarziu, de-a lungul vietii.
  • Publicat:
Semnele din nastere
Semnele din nastere

Petele congenitale sau semnele din nastere exista sub diverse forme si culori, de la maro, negre, vinetii, pana la roz pal, alb, roz intens sau purpuriu. Unele dintre acestea sunt superficiale si ocupa doar celulele epiteliate de la suprafata pielii, in vreme ce altele sunt adanc inchistate in tesuturi.

Ce cauzeaza semnele din nastere?
Motivul aparitiei acestor coloratii locale este necunoascut inca pentru medicii de specialitate. Cele mai multe nu se transmit genetic, astfel ca este foarte greu sa se precizeze ce anume le cauzeaza. De buna seama ca exista o serie intreaga de superstitii si de idei preconcepute care graviteaza in jurul acestei teme, insa pana acum nicio astfel de supozitie nu s-a dovedit a avea vreo legatura cu realitatea. Astfel, nu exista in acest moment explicatii certificate in ceea ce priveste aparitia semnelor din nastere.

Este nevoie de tratament?
Cele mai multe pete nu au nevoie de tratament. In unele cazuri, petele dispar odata cu trecerea anilor, insa exista si persoane care necesita supraveghere medicala de specialitate din cauza localizarii semnelor. De pilda, un astfel de semn din nastere care se afla in apropierea ochiului, poate ajunge sa interfereze cu putinta acestuia de a vedea. Exista cazuri in care semnele din nastere au fost responsabile de aparitia unor afectiuni cum ar fi excrescente la nivelul ficatului, al plamanilor, stomacului sau intestinelor.

Tipuri de semne native
Exista doua mari tipuri de pete: rosii si pigmentate. Cele rosii sunt puternic vascularizate, colorate intens datorita vaselor de sange, de diverse dimensiuni, si apar la scurt timp dupa nastere. Cele pigmentate sunt marcaje colorate locale ale pielii, prezente inca de la nastere. Pot fi maro sau negre, insa nuantele in care se prezinta pot varia pana la vinetiu, roz pal, alb si albastrui.

Tipuri de semne pigmentate

* petele mongole (sunt de cele mai multe ori albastrui si seamana cu niste vanatai. Apar adesea pe fese sau pe portiunea aflata in spatele trunchiului, insa nu este exclus sa se gaseasca si pe corp sau pe maini. Aceste semne se observa mai usor la persoanele care au pielea inchisa la culoare)

* alunitele pigmentate (mici excrescente cutanate, care au culoare asemanatoare pielii, prezente uneori in nuante de maro sau negru, pot aparea pe orice loc de pe suprafata pielii, singure sau in formatiuni. Ele se formeaza din celule care nu reusesc sa se raspandeasca in tesutul epitelial si care, se grupeaza. Alunitele astfel obtinute isi pot accentua culoarea ca urmare a expunerii la soare, in timpul adolescentei sau pe parcursul sarcinii).

* alunitele congenitale (acestea sunt prezente inca de la nastere, si exista riscul de a se transforma in melanoame  mai tarziu. Alunitele congenitale prezinta un risc mai ridicat, cu cat dimensiunea acestora este mai mare. Toate alunitele ar trebui examinate de un medic specialist, iar acesta ar trebui consultat ori de cate ori se observa modificari de culoare sau de marime la vreo alunita).

* semnele cafenii (de culoarea cafelei cu lapte, au de cele mai multe ori forma ovala sau sferica. De obicei apar la nastere, insa ele pot deveni vizibile si in perioada imediat urmatoare. Aceste pete congenitale sunt firesti, insa in cazul in care ele se prezinta sub forma generalizata, pe mai mult de un sfert din suprafata corpului, poate fi vorba despre neurofibromatoza – o boala genetica responsabila de cresterea necontrolata a celulelor tesutului nervos).

Cum se diagnosticheaza semnele din nastere?
De cele mai multe ori este nevoie de o consultatie la medicul de specialitate. El poate determina in ce masura alunitele prezinta risc de malignizare si in ce masura este cazul sa ne ingrijoram. In cazul in care exista suspiciuni, se preleveaza o biopsie in scopul stabilirii cu exactitate a tratamentului ulterior. Acesta variaza in functie de maniera in care alunita respectiva  ameninta sa afecteze organele din jur.  In cazul in care singurul inconvenient pe care il reprezinta este de natura estetica, alunita se poate indeparta pe cale chirurgicala. Este bine de stiut ca orice modificare de aspect (marime, culoare, forma) a unei alunite trebuie sa fie luata in serios. Consultati imediat medicul in care ati sesizat vreo schimbare. Nu va alarmati insa inutil, intrucat nu orice modificare de aspect poate fi nociva!

Exista metode de prevenire?
Nu exista astfel de metode de prevenire a aparitiei semnelor din nastere. Singura modalitate de evitare este atentia sporita atunci cand vine vorba despre actiunea nefasta a razelor solare. Folositi crema pentru bronzat cu un grad cat mai ridicat de protectie si respectati legile expunerii la soare!

Tags:
Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân