Uite de ce sedentarismul poate fi mortal!

Dupa patru ore de stat jos, corpul incepe sa transmita semnale nocive.
  • Publicat:
Uite de ce sedentarismul poate fi mortal!
no title

Sedentarismul dauneaza grav siluetei, asta o stie fiecare. Ca ne afecteaza sanatatea, asta o auzim tot mai frecvent de la experti. Insa ce nu am aflat pana acum este ca ne putem chiar pierde viata… stand pe scaun!

La birou, la scoala, acasa, in fata televizorului sau a calculatorului, la volan, cu totii stam jos zilnic mai mult decat ar trebui. Studiile arata ca persoanele care isi petrec cea mai mare parte a timpului sezand sunt predispuse la ingrasare, atac de cord si deces timpuriu.

Iar ultimele studii in domeniu arata ca mai mult de patru ore zilnic petrecute continuu pe un scaun ne afecteaza foarte mult, chiar si pe aceia dintre noi care incercam sa dregem situatia cu ceva miscare la sfarsitul zilei. „Dupa patru ore de stat jos, corpul incepe sa transmita semnale nocive”, spune Elin Ekblom-Bak, expert in cadrul Swedish School of Sport and Health Sciences care a explicat, mai departe, ca genele care regleaza cantitatea de glucoza si grasimi din organism se opresc din activitate.

Putina miscare la sfarsitul zilei nu face minuni!

Chiar si pentru cei care exerseaza zilnic, statul prelungit in aceeasi pozitie este daunator. Tim Armstrong, specialist in educatie fizica la World Health Organization, atentioneaza ca acestia ar putea culege mai multe beneficii din miscarea pe care o fac daca ar fractiona-o pe parcursul intregii zile si nu ar practica-o doar la sfarsitul zilei (cum se intampla cel mai adesea cu persoanele care lucreaza in birouri si merg la sala dupa programul de lucru).

Un studiu canadian, efectuat anul trecut pe un esantion de 17.000 de voluntari, a demonstrat ca persoanele care stau jos mai multe ore zilnic sunt expuse unui risc crescut de deces prematur, indiferent daca fac si miscare sau nu.

Iar un sondaj efectuat in Statele Unite, intre anii 2003-2004, arata ca americanii isi petrec mai mult de jumatate din timpul zilnic stand jos, la birouri si in masini. Situatia nu este diferita in ce-i priveste pe romani, comparativ cu ce se intampla peste ocean.

Ce e de facut? Nu lasati sa treaca mai mult de o ora la birou fara sa va ridicati de pe scaun si sa va dezmortiti. Luati o pauza de 10 minute, coborati si urcati scarile, indreptati-va spatele sau faceti plimbari scurte in afara firmei, de cateva minute, in pas vioi, daca va permite timpul (si seful!).

Citeste si: Alearga daca vrei sa fii mereu tanara

Urmărește CSID.ro pe Google News
Elena Nistor
Elena Nistor este redactor colaborator al site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”, articolele sale fiind dedicate sănătăţii şi sexualităţii. Temele pe care le abordează Elena Nistor se bucură de mare succes în rândul celor care îşi doresc să afle informaţii utile în ceea ce priveşte ...
citește mai mult
Damelor, ciocnim diseara? Sanatate!
Damelor, ciocnim diseara? Sanatate!
Recomandare video
Stereotaxia în metastazele cerebrale: „E indicată la pacienții cu un număr limitat de metastaze”