Tratamentul eficient în cazul infecţiei cu rotavirus

Rotavirusul este o boală ce se transmite pe cale orală din orice mediu posibil, fiind una dintre cele mai contagioase afecţiuni ale copilăriei. Copilul tău poate lua rotavirus în timp ce se joacă în parcuri sau când pur şi simplu se află în grupuri de mai mulţi copii. Bineînţeles, faptul că eşti adult nu te fereşte de o astfel de boală contagioasă.
  • Publicat:
Tratamentul eficient în cazul infecţiei cu rotavirus

Rotavirusul este o boală ce se transmite pe cale orală din orice mediu posibil, fiind una dintre cele mai contagioase afecţiuni ale copilăriei. Copilul tău poate lua rotavirus în timp ce se joacă în parcuri sau când pur şi simplu se află în grupuri de mai mulţi copii. Bineînţeles, faptul că eşti adult nu te fereşte de o astfel de boală contagioasă.  

În ceea ce îl priveşte pe bebeluşul tău, chiar dacă nu îl scoţi de obicei afară sau chiar dacă nu îşi petrece mult timp în colectiv, el este expus oricum riscului de a se îmbolnăvi: virusul poate fi adus în casă de către orice altă persoană.  

Aşadar, indiferent de frecvenţa cu care îţi duci copilul în medii populate, rotavirusul îl poate afecta pe cel mic, mai ales dacă nu este vaccinat. În general, orice copil care are mai puţin de 5 ani suferă cel puţin un episod de rotavirus.

Pentru că rotavirusul nu ţine cont de standardele de igienă sau de gradul de dezvoltare a ţărilor, este denumit “boală democratică”. Conform ultimelor statistici, numai în România anului 2011 s-au înregistrat aproape 40.000 de cazuri de boală diareică acută, provocată de infecţia cu rotavirus.

Cel mai bun tratament împotriva infecţiei cu rotavirus

Primul impuls al celor mai mulţi părinţi este să intervină la domiciliu, oarecum de înţeles dacă ne gândim că ei vor să îşi trateze bebeluşul cât mai repede pentru a-l scuti de orice formă de suferinţă. Însă această atitudine poate înrăutăţi situaţia. Singurul care poate oferi un diagnostic corect şi care, mai mult, poate decide metoda de tratament este, fără doar şi poate, medicul.

În mod obişnuit, tratamentul constă în rehidratarea intravenoasă – cel mic, din cauza vărsăturilor, se va confrunta cu imposibilitatea de a se hrăni şi, implicit, de a se hidrata pe cale orală.

Revenind, tratamentul trebuie să se desfăşoare numai în spital, astfel părintele fiind nevoit să îşi interneze copilul. Perioada medie de spitalizare este de 6 zile, dar în raport cu forma bolii, poate fi nevoie de mai multe sau de mai puţine zile pentru procesul de vindecare.

De asemenea, medicul poate decide dacă se impune şi administrarea altor medicamente, eventual pentru febră, pentru stările violente de vărsături sau diaree.

Pe toată perioada spitalizării, cel puţin un părinte trebuie să stea lângă cel mic.

Apoi, nu trebuie neglijat şi următorul aspect: infecţia cu rotavirus este atât de contagioasă, încât o poate lua absolut oricine intră în contact cu cel mic, fie frăţior, mămică, medic, asistentă sau bunic. E drept că adulţii sunt mai rezistenţi la contractarea bolii. Cei mici nu au organismul atât de pregătit şi de puternic încât să poată face faţă virusului fără tratament în spital.

Vaccinul – cel mai bun mod de a preveni

Pentru a reduce numărul celor afectaţi de infecţia cu rotavirus reprezentanţii multor ţări din Europa, dar şi din Statele Unite ale Americii au inclus vaccinarea anti-rotavirus în programul naţional de imunizare.

Vaccinarea este singurul aliat de nădejde împotriva infecţiei cu rotavirus – este singura modalitate prin care instalarea bolii poate fi prevenită. Important de ştiut pentru părinţi este că vaccinul cu rotavirus se administrează pe cale orală.

Astfel, medicii recomandă vaccinarea anti-rotavirus între 6 săptămâni şi 6 luni. În calitate de părinte, trebuie să păstrezi o legătură constantă cu medicul de familie şi pediatrul şi să te documentezi numai şi numai din surse specializate.

Pentru a intra în comunitatea Protejăm Copilăria, urmăreşte site-ul www.protejamcopilaria.ro .

Urmărește CSID.ro pe Google News
Bianca Dragomir - Redactor
De-a lungul timpului redactor la mai multe publicații de lifestyle sau copywriter, Bianca este autoarea cărții „Toți câinii aleargă după fluturi” și, de curând, studentă în cadrul Masterului de Antropologie al SNSPA. Uneori mai schițează poeme, alteori visează cum, într-o zi, va ...
citește mai mult
Recomandare video
Tratamentul personalizat în cancerul de sân