Totul despre transplantul de măduvă (transplant medular)

Află cine are nevoie de o astfel de procedură, ce trebuie să facă înainte şi după transplant, care sunt reacţiile adverse, dar şi care sunt condiţiile care trebuie îndeplinite pentru ca un pacient să beneficieze de un transplant de măduvă!
  • Publicat:
Totul despre transplantul de măduvă (transplant medular)

Măduva osoasă este un ţesut care se află în oasele mari şi late ale corpului şi are rol de a produce celulele stem din care se dezvoltă celule roşii.

Atunci când măduva este afectată, nu se mai produc suficiente celule sangvine şi sistemul imunitar are de suferit, organismul fiind mai predispus infecţiilor.

În această situaţie, transplantul de măduvă (medular) este singura soluţie salvatoare pentru pacient. 


Transplantul înlocuieşte măduva osoasă afectată cu celule sănătoase şi poate vindeca diferite boli, în special cancerele de sânge. Desigur, prezintă şi anumite efecte adverse, precum şi o recuperare îndelungată. 

Află cine are nevoie de o astfel de procedură, ce trebuie să facă înainte şi după transplant, care sunt reacţiile adverse, dar şi care sunt condiţiile care trebuie îndeplinite pentru ca un pacient să beneficieze de un transplant de măduvă!

Boli care pot fi vindecate cu ajutorul transplantului de măduvă

Măduva ososă este „depozitul” celulelor sangvine stem. Cu alte cuvinte, celulele sănătoase ale unei persoane te pot ajuta să îşi refaci „stocul” de celule, în cazul în care suferi de diferite forme de cancer de sânge. Aceste celule transportă oxigen şi subsanţe nutritive în tot organismul, dar au şi rolul de a regla producţie de celule albe (leucocite), care au un rol important în întărirea sistemului imunitar. Nu mai puţin importante sunt plachetele, adică acele celule sangvine care au rolul de a coagula sângele şi care împiedică sângerarea excesivă. 

Dintre bolile care pot distruge echilibrul celular sangvin enumerăm:

– leucemia (leucemia limfoblastică acută, leucemia mieloblastică acută, leucemia limfocitară cronică, leucemia mielocitară cronică);

– limfomul Non-Hogkin, limfomul Hodgkin;

– mielomul multiplu;

– sindromul mieloplazic;

– amiloidoza primară;

– cancer solid (testicular, ovarian, sarcomul Ewing);

– homoglobinopatii;

– anemie aplastică severă;

– afecţiuni autoimune (artrită, lupus, sclerodermie, sindromul Guillain-Barre, scleroză multiplă, anemie pernicioasă etc.).

De asemenea, chimioterapia şi radioterapia în doze mari pot distruge măduva osoasă.

Ce condiţii trebuie să îndeplinească pacientul pentru a face un transplant de măduvă osoasă

Procesul de transplant presupune mai multe etape. Acestea implică decizia iniţială de transplant, evaluarea amănunţită a analizelor de sânge, precum şi a organelor vitale (inimă, plămâni, ficat etc.), evaluările pre-transplant pe pacient, internalizările şi monitorizarea pe termen lung de la externare. 

Mai întâi de toate, medicul va stabili cu certitudine diagnosticul, iar dacă afecţiunea se numără printre cele enumerate mai sus şi este tratată până în punctul în care chimioterapia şi/ sau radioterapia duc la exterminarea completă sau parţială a celulelor măduvei osoase, se va merge la pasul următor.

Specialistul în transplanturi va informa pacientul cu privire la posibile complicaţii, rata de succes şi rezultatele pe termen lung. Rezultatul evaluării clinicii va constitui baza transplantului. Pacientul va trebui să semneze un formular de consimţământ prin care este de acord cu operaţia. Procesul va demara cu testele de pregătire.

Înainte de transplantul medular

Acest pas constă în discuţia cu pacientul privind alegerea unui donator compatibil. Transplantul de măduvă osoasă este de două tipuri, fiecare având indicaţii specifice pentru diferitele tipuri de boli hematologice:

  • Autogrefa sau transplantul autolog de celule stem hematopoietice: situaţia în care celulele medulare se recoltează de la bolnav şi se readministrează dupa un tratament specific, la un interval de 1-2 luni.
     
  • Alogrefa sau transplantul alogeneic de celule stem hematopoietice: situaţia în care celulele se recoltează de la un donator sănătos, compatibil cu pacientul, şi vor fi administrate pacientului după tratamentul specific de condiţionare. Donatorul poate fi cineva din familie (frate/soră) sau o persoană neînrudită (voluntar din Registrele Internaţionale), condiţia de bază fiind ca aceasta să fie histocompatibilă. 

Etapele principale ale transplantului medular 

Etapele principale ale transplantului de măduvă osoasă sunt:

  • recoltarea celulelor stem hematopoietice, care cuprinde: etapa de mobilizare a celulelor stem (administrarea de citostatic + factori de creştere pentru pacient sau numai factori de creştere pentru donatorul sănătos), urmată de procedura de afereză (recoltarea cu ajutorul aparatului de citafereză a celulelor stem din sângele periferic). Celulele stem sunt recoltate din măduva osoasă, sângele periferic sau cordonul ombilical, apoi sun depozitate în azot lichid.
  • etapa de transplant, care cuprinde:

etapa de condiţionare (administrarea de citostatice în doze mieloablative, conform protocoalelor aprobate de Comisia Naţională de Bioetică;

transplantul de celule stem periferice (grefonul este administrat intravenos ca o transfuzie de sânge);

etapa de reanimare hematologică până la prinderea grefei cu izolare în camera sterilă plus administrarea de factori de creştere, produse sanguine labile iradiate şi cu asigurarea unei protecţii antimicrobiene complete (antibacteriană, antivirală, antifungică). Creşterea celulelor administrate şi refacerea sângelui durează în medie 2-4 săptămâni.

  • etapa posttransplant (control clinic şi paraclinic permanent asigurat de echipa de transplant, program complet de vaccinare)

După transplant, pacientul se va recupera în spital o perioadă, de la câteva săptămâni până la câteva luni, timp în care i se vor administra medicamente pentru prevenirea sau combaterea infecţiilor şi transfuzii de sânge. 

Reacţii adverse ale transplantului de măduvă

Transplantul de măduvă osoasă prezintă multe complicaţii şi diverse reacţii adverse, motiv pentru care pacientul trebuie să fie bine informat de către medic în privinţa acestor aspecte înainte de efectuarea procedurii. După ce ia la cunoştinţă aceste lucruri, pacientul care doreşte să facă transplant trebuie să semneze un consimţământ că este de acord cu procedura de transplant şi ca îşi asumă riscurile acestuia. 

Printre reacţiile adverse ale transplantului medular amintim: iritaţii la nivelul organelor genitale, durere în timpul actului sexual, menstruaţie neregulată, sângerări anormale, oboseală, dureri osoase şi musculare, dureri de cap, greaţă, insomnie, pierderea apetitului, căderea părului, 

Succesul unui transplant medular depinde de numeroşi factori, cum ar fi tipul de transplant, vârsta, sexul, starea generală de sănătate. Cu toate acestea, transplantul de măduvă osoasă este o procedură care a salvat şi continuă să salveze mii de vieţi. 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”