Top 3 categorii de boli agravate de soare

Fără soare nu există viaţă! Cu prea mult soare însă, cu siguranţă se scurtează viaţa. Trecem în revistă categoriile de afecţiuni în care soarele excesiv, la ore nepotrivite, adică în intervalul orar 10.30-17.30, poate avea efecte devastatoare.
  • Publicat:
Top 3 categorii de boli agravate de soare

Fără soare nu există viaţă! Cu prea mult soare însă, cu siguranţă se scurtează viaţa. Trecem în revistă categoriile de afecţiuni în care soarele excesiv, la ore nepotrivite, adică în intervalul orar 10.30-17.30, poate avea efecte devastatoare.


Melanomul malign este una dintre cele mai grave forme de cancer, nu doar dintre cancerele cutanate. Aceasta deoarece dă metastaze rapid, în special în structurile nervoase. Aluniţele conţin celule care au potenţial de multiplicare. Sub acţiunea unor factori genetici sau de mediu, dintre care razele soarelui sunt cele mai importante, celulele se multiplică anormal şi îşi consumă gazda.

Cele mai periculoase expuneri sunt cele urmate de arsură solară, cu acea iritaţie sau cu apariţia veziculelor. Iar cele mai periculoase arsuri sunt cele survenite în perioada copilăriei.

Alte afecţiuni dermatologice care sunt influenţate negativ de soare sunt lupusul eritematos, dermatita seboreică, rozaceea, unele cazuri de psoriazis şi acneea. Persoanele care au afecţiuni cardiovasculare suferă din cauza unui mecanism simplu: în cazul deshidratării survenite după expuneri la soare, inima pompează mai mult sânge ca să compenseze pierderile de apă şi electroliţi. Astfel, în urma expunerii la soare se agravează boli precum insuficienţa cardiacă, cardiopatia ischemică, hipertensiunea.

În cazul hipotensivilor, expunerea la soare conduce la ameţeală şi leşin. Dintre afecţiunile vasculare, cele arteriale sunt potenţate. Astfel, în sezonul cald, se constată creşteri masive ale infarcturilor de miocard şi ale accidentelor vasculare cerebrale.

Afecţiunile venoase au şi ele legătură cu soarele. Venele periferice se dilată, ceea ce accentuează stagnarea sângelui în vasele care duc sângele neoxigenat din ţesuturi spre inimă. Astfel, apare senzaţia de picioare grele sau de arsură la nivelul gambelor.

O categorie mai puţin cunoscută că ar avea reactivitate la soare sunt bolile endocrine. Dar soarele este un factor excitant şi agravează în primul rând hipertiroidismul. Cu alte cuvinte, soarele determină secreţia şi mai multor hormoni. Acest lucru duce la tulburări cardio-vasculare, de ritm (tahicardie, fibrilaţie), tulburări digestive, deshidratare şi tulburări electrolitice, tulburări neuropsihice (accentuarea tremurului mâinii, agitaţie, insomnii, scăderea în greutate).

Diabeticii reprezintă o altă categorie pentru care soarele este un factor nociv. În diabet, e nevoie de un aport mare de lichide, pentru a compensa pierderile urinare. Prin prezenţa soarelui, se poate ajunge la o deshidratare puternică sau, mai grav, la comă. Femeile care au mastoză chistică sau ovar chistic nu trebuie să stea la plajă. În timpul expunerii la soare creşte producţia hormonală, iar aceste boli pot fi agravate.

 


 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Andreea Groza - Redactor colaborator
Mă întâlnesc în fiecare zi cu doctori. Pentru cei mai mulţi pământeni, care nu sunt ipohondri, probabil, acest comportament pare ciudat. Dar socializăm în cadrul unor interviuri în care noi, echipa, încercăm să aflăm poveşti scurte şi concise despre cum putem să funcţionăm optim. Fiecare ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”