Top 10 boli care îi afectează pe bărbaţi

Dr. Seth Rankin, fondatorul institutului britanic London Doctors Clinic, a elaborat o lista cu afecţiunile de care pot suferi frecvent bărbaţii şi şi simptomele care ar trebui să îi trimită la medic.
  • Publicat:
Top 10 boli care îi afectează pe bărbaţi

Dr. Seth Rankin, fondatorul institutului britanic London Doctors Clinic, a elaborat o listă cu afecţiunile de care pot suferi frecvent bărbaţii şi simptomele care ar trebui să îi trimită la medic.

Bolile de inimă

Reprezintă principala cauză de deces la bărbaţii trecuţi de 50 de ani, Bolile de inimă au la bază fumatul, obezitatea, hipertensiune arterială şi creşterea colesterolului. Semnele de avertizare includ disconfort sau greutate în piept, palpitaţii, care, dacă sunt lăsate netratate, pot duce la accidente vasculare cerebrale sau infarct miocardic. De aceea, e esenţial să ajungeţi la medic la primul semn al unei probleme cardiace, iar asta pentru că există o serie de intervenţii medicale care pot preveni un eveniment cardiac ce vă poate pune viaţa în pericol.

Cancerul testicular

Cancerul testicular este cel mai frecvent tip de cancer la bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 20 şi 35 de ani. Anual, în Marea Britanie, sunt diagnosticate aproximativ 2.000 de cazuri noi. În general, bărbaţii trebuie să fie atenţi dacă observă pe testicul o formă nedureroasă.

Depresia

În mod şocant, sinuciderea este principala cauză de deces la bărbaţii cu vârsta cuprinsă între 20 şi 34 de ani. În lume sunt de patru ori mai multe decese suicidare la bărbaţi decât la femei. Din păcate, bărbaţii sunt reticienţi în a discuta despre sănătatea lor mintală, iar asta îi împiedică să ceară ajutor.

Peste 70% dintre persoanele care s-au sinucis în perioada 2002-2012 nu au solicitat niciun ajutor medical în anul care le-a precedat moartea.

Cancerul de colon

Cancerul de colon sau rect afectează în special bărbaţii de 60 de ani. La nivel mondial se înregistrează de patru ori mai multe decese în rândul bărbaţilor decât al femeilor.Simptomele care îi pot anunţa prezenţa: sângele în scaun, durerea abdominală sau disconfortul scăzut. Factorii de risc sunt legaţi în principal de stilul de viaţă: obezitatea, alcoolul, fumatul, dietele bogate în roşii sau carnea prelucrată.

Diabetul zaharat

Diabetul îmbolnăveşte tot mai mulţi oameni. Afecţiunea apare la bărbaţi, femei şi chiar copii. Fiecare om care prezintă oricare dintre aceste simptome: sete, urinare frecventă, oboseală,  ar trebui să îşi testeze nivelul de glucoză din sânge.

Bolile provocate de alcool

Excesul de alcool poate dăuna organismului într-o multitudine de moduri, de la apariţia leziunilor hepatice, până la conducerea în stare de ebrietate. Chiar şi moderat, consumul de alcool poate creşte riscul de obezitate, diabet şi boli cardiovasculare. Încercaţi să evaluaţi consumul de alcool prin numărarea unităţilor.

Cancerul de prostata

1 din 7 bărbaţi suferă de cancer de prostată. Simptomele specifice: dificultatea de a urina sau urinarea frecventă. Glanda prostată se extinde în mod natural odată cu înaintarea în vârstă şi este cunoscuta sub numele de mărirea prostatei benigne. De obicei, bărbaţii trebuie să ajungă la un consult de specialitate.

 Impotenţa

Aproximativ 50% dintre bărbaţii cu vârsta de peste 40 de ani au probleme cu impotenţa, într-un anumit grad. Însă incapacitatea de a produce sau menţine o erecţie poate fi un semn mai grav, cum ar fi o boală cardiacă sau diabetul. Cu toate acestea, în cazul în care nu a fost descoperită nicio cauză medicală evidentă, soluţia poate fi şi o pastilă de Viagra.

Cancerul de piele

Deşi bărbaţii se concentrează mai puţin de sănătate, ar trebui să verifice frecvent forma şi culoarea aluniţelor, asta dacă nu vor să dobândească un cancer de piele. Dacă nu reuşiţi, e indicat să cereţi ajutorul partenerului.  Acesta fiind şi unul dintre motivele pentru care bărbaţii căsătoriţi trăiesc mai mult decât cei singuri.

Afecţiunile apărute pe fondul consumului de tutun

Fumatul afectează atât sănătatea bărbaţilor, cât şi a femeilor. Cancerul pulmonar şi cancerul de gât sunt doar câteva dintre afecţiunile provocate de fumat. Simptomele includ şi tusea prelungită, în general pentru mai mult de trei săptămâni.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Simona TUDORACHE
Simona Tudorache este jurnalist şi redactor al site-ului "Ce se întâmplă, doctore?", având în portofoliu articole şi interviuri cu medici, nutriţionişti şi specialişti în activitate fizică. De asemenea, Simona Tudorache este preocupată şi de zona de lifestyle sănătos, intervievând vedete ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”