Sfaturi uşoare pentru picioare grele şi varice

Senzaţia de greutate la nivelul picioarelor, gleznele dureroase şi inflamate, venele inestetice devin supărătoare mai cu seamă pe timpul verii.
  • Publicat:
Sfaturi uşoare pentru picioare grele şi varice

Senzaţia de greutate la nivelul picioarelor, gleznele dureroase şi inflamate, venele inestetice devin supărătoare mai cu seamă pe timpul verii.

Aceste probleme sunt cauzate de o afecţiune numită insuficienţă venoasă cronică. Dacă ne gândim că ea afectează peste jumătate din populaţie, atunci e lesne de înţeles de ce pentru milioane de oameni zilele caniculare rimează cu picioare grele şi dureroase.

Există însă câteva soluţii eficiente pentru combaterea suferinţelor circulatorii de la nivelul picioarelor.

1. Dietă în culorile curcubeului!

Acum este sezonul fructelor şi legumelor bogate în antioxidanţi. Profitaţi de beneficiile extraordinare ale acestor substanţe, printre care se află şi protejarea sistemului venos. Care sunt cele mai bune surse de antioxidanţi? Fructele şi legumele colorate: cireşe, zmeură, caise, piersici, pepene, respectiv roşii, ardei, morcovi, sfeclă roşie.

2. Hidratare din abundenţă!

Pentru a favoriza drenajul ţesuturilor, hidratarea este esenţială. 1,5 litri de apă pe zi este cantitatea minimă recomandată. Pentru a fi siguri că ajungeţi la această cantitate, beţi apă dintr-o sticlă mică pe care să o păstraţi în permanenţă pe birou sau în geantă.

3. Mişcare, mişcare, mişcare!

Vremea bună este un motiv în plus pentru a vă pune pantofii de sport şi a porni în pas alert spre birou. Sau dacă preferaţi mersul pe bicicletă, este şi mai bine, căci pedalatul stimulează contracţia muşchilor de la nivelul gambei, ceea ce ajută la tonifierea peretelui venos. Ideal ar fi să completaţi aceste activităţi cu o şedinţă de înot pe săptămână.

4. Atenţie în călătorii!

Vacanţa de vară este momentul călătoriilor… Dacă zburaţi cu avionul sau aveţi de parcurs distanţe lungi cu autocarul, evitaţi să rămâneţi prea mult timp nemişcaţi. Ridicaţi-vă periodic pentru a face câţiva paşi, iar când staţi pe scaun trebuie să faceţi mici mişcări de rotire, flexie-extensie.

5. La plajă cu măsură!

Expunerea la soare înseamnă un factor de risc pentru persoanele cu insuficienţă venoasă cronică. Sub acţiunea razelor ultraviolete, venele se dilată, iar micile valve de la nivelul peretelui venos nu-şi mai pot îndeplini funcţia de clapetă. Rezultatul: sângele stagnează, gleznele se umflă şi devin dureroase. Asta nu înseamnă că trebuie să vă privaţi de plajă, dar profitaţi mai ales pentru a înota şi a merge prin apă. Iar ca regulă de bază: nu vă expuneţi la soare între orele 11.00 şi 16.00.

6. Duşuri răcoritoare

Menţinerea picioarelor câteva minute sub jet de apă rece reprezintă un excelent remediu pentru stimularea circulaţiei şi creşterea tonusului vascular. După un astfel de duş răcoritor puteţi efectua un masaj blând în sensul returului venos, adică de la gleznă spre genunchi.

7. Haine confortabile

Pantalonii strâmţi, jeans-ii slim, curelele, dresurile sunt inamicii picioarelor sănătoase. Dacă tot e vară, purtaţi haine lejere, confortabile, din materiale naturale şi uşoare. Din punct de vedere al încălţămintei, renunţaţi pe cât posibil la tocurile înalte, platforme sau pantofi închişi.

8. În fiecare seară…

Când vă aşezaţi pe canapea la televizor sau când vă relaxaţi citind o carte, menţineţi picioarele pe o pernă sau o pătură mai înaltă. Staţi aşa cel puţin o jumătate de oră în fiecare seară, înainte de culcare. Ridicarea picioarelor la aproximativ 45 de grade faţă de restul corpului favorizează întoarcerea fluxului sangvin către inimă.

9. Există soluţii locale

Cereţi sfatul medicului privind administrarea locală de heparină sodică lipozomală, această substanţă anticoagulantă reduce senzaţia de picioare grele şi previne apariţia varicelor.
Heparina sodică lipozomală sub formă de spray poate fi administrată în siguranţă şi femeilor gravide, întrucât s-a demonstrat că aceasta nu trece de bariera placentară.

10. Consultaţi medicul!

Dacă observaţi că simptomele se agravează ori vă îngrijorează ceva, nu ezitaţi să mergeţi la un consult de specialitate. Insuficienţa venoasă este o adevărată boală care trebuie luată în serios pentru a preveni apariţia complicaţiilor: varice, tromboflebită, ulcer varicos de gambă.

Sursa: GTS Solution SRL

Urmărește CSID.ro pe Google News
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”