Săpunul din comerț – ce ingrediente toxice conține și cum îți afectează pielea?

  • Publicat:
  • Actualizat:
Săpunul din comerț - ce ingrediente toxice conține și cum îți afectează pielea?

Săpunul din comerț, cât mai parfumat şi, dacă se poate, colorat şi cel mai ieftin. Cam acestea sunt criteriile după care ne luăm majoritatea dintre noi atunci când cumpărăm un săpun. Şi dacă mai are şi eticheta de săpun antibacterian, deja ne-a luat ochii şi nu mai ţinem cont de nimic, trebuie să îl punem în coşul de cumpărături!

Dar ai avut vreodată curiozitatea să citeşti eticheta unui astfel de produs?

Săpunul din comerț, pericol pentru piele

Dacă ai face-o, primul lucru care ţi-ar atrage atenţia este acel „cleansing bar” (produs cu detergenţi sintetici, acizi graşi sintetici şi oxizi de sulf si etilen, toxice pentru piele), nicidecum „soap bar”.

Explicaţia este una simplă: săpunul este produsul obtinut în urma procesului de saponificare şi conţine grăsimi, uleiuri, acizi graşi. Nu există saponificare, nu există săpun! Iar producătorii nu au voie să scrie săpun pe un produs care nu e obţinut în urma reacţiei de saponificare.

Apoi, ne confruntăm cu lipsa de glicerină din compoziţia săpunurilor. Această substanţă este extrem de importantă pentru piele deoarece are proprietatea de a absorbi cu uşurinţă apa, ajutând la hidratarea pielii şi la prevenirea uscăciunii şi a iritaţiilor.

Însă aşa-zisa glicerină din săpunurile comerciale este doar un conglomerat de substanţe chimice (desigur, mult mai ieftine decât costă glicerina naturală), care doar creează impresia de umectare, neavând însă niciun efect pozitiv asupra epidermului.

Mare atenţie dacă săpunurile conţin triclosan  şi triclocarban, agenţi chimici extrem de dăunători pentru sănătate. Dacă te expui pe termen lung acestei substanţe, rişti să te confrunţi cu alergii, eczeme, piele uscată, psoriazis, iritaţii oculare, dezechilibre hormonale, infertilitate, obezitate, slăbirea sistemului imunitar şi dificultăţi în respiraţie, atrage atenţia dr. Oana Spânu, medic specialist dermatolog.

Iar parfumul acela plăcut al săpunului, care rămâne pe piele mult timp, să ştii că nu este deloc unul natural, ba din contră, este obţinut tot pe cale chimică, prin urmare te poţi trezi cu o iritaţie de toate frumuseţea, mâncărimi şi chiar usturimi la nivelul ochilor.

Un săpun natural poate fi la fel de parfumat, diferenţa făcând-o însă ingredientele naturale, mai precis uleiurile esenţiale, care nu numai că au un parfum intens, ci au şi proprietăţi terapeutice (vezi ulei de lavandă, eucalipt).

Un alt ingredient la care ar trebui să fii atentă când cumperi săpun este Sodium Lauryl Sulfate (SLS), substanţă chimică ce rămâne un timp îndelungat pe piele, chiar şi după clătire, care permite absorbţia toxinelor prin piele şi creşte riscul de toxicitate.

Desigur, toate aceste posibile efecte negative nu au drept scop panicarea publicului larg şi renunţarea la săpun, ci servesc unei mai buni informări, astfel încât atunci când mergem la cumpărături să fim mai atenţi la eticheta produsului pe care îl achiziţionăm.

Şi la fel de bine cum unele persoane se pot confrunta cu reacţii alergice la banalul săpun, există şi oameni care nu prezintă nici un fel de problemă indiferent de cât de scump sau ieftin e produsul respectiv. Totul ţine de sensibilitatea pielii fiecăruia.

Rețetă de săpun natural de casă

O alternativă este să îţi prepari singură propriul săpun, însă ai nevoie de o listă lungă de ingrediente, spaţiu, echipament de protecţie şi ceva documentare. Rezultatul însă va fi unul pe măsură: un săpun 100% natural, fără chimicale.

Atenţie însă, persoanele cu piele sensibilă şi cu istoric de alergii pot dezvolta reacţii iritative sau alergice şi la ingredientele naturale, cum sunt extractele de ierburi, fructe sau uleiuri naturale, subliniază Dr. Oana Spânu.

Pe săpunnatural.ro am găsit o reţetă perfectă cu avocado, pentru tenurile uscate şi cu tendinţe de îmbătrânire. Aveţi nevoie de:

  • 355 ml ulei de avocado bio
  • 215 ml unt de cocos natural
  • 70 grame de unt de avocado
  • 255 ml apă de trandafiri
  • 116 grame hidroxid se sodiu (sodă caustică în traducere liberă – nu vă speriaţi de această substanţă dearece reacţionează chimic cu grăsimile iar după ce reacţia de saponificare a luat sfârşit nu va mai exista niciun miligram de sodă caustică în compoziţia săpunului)
  • 30 de picături de ulei esenţial de geranium (năpraznic)

Reţeta este una destul de greu de pus în aplicare, însă dacă ai timp şi spaţiu la dispoziţie, găseşti mai multe informaţii despre modul de preparare aici.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”