Rinoplastia – scop estetic sau funcţional?

Cristian Niţescu, doctor primar în chirurgie plastică şi estetică şi doctor în ştiinţe medicale, ne-a vorbit despre rinoplastie, pe înţelesul tuturor.
Rinoplastia – scop estetic sau funcţional?

Cristian Niţescu, doctor primar în chirurgie plastică şi estetică şi doctor în ştiinţe medicale, ne-a vorbit despre rinoplastie, pe înţelesul tuturor.
Fiind una dintre cele mai frecvente operaţii estetice, rinoplastia trebuie înţeleasă pornind de la elementele de bază: ce este rinoplastia, la ce vârstă se poate face o rinoplastie sau cum decurge recuperarea după o rinoplastie.

Ce este rinoplastia?

Pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu termenul şi procedura în sine, operaţia estetică la nas – rinoplastia sau rinocorecţia, în termeni de specialitate – este o procedură solicitată din ce în ce mai des de pacienţi, care poate produce o îmbunătăţire substanţială a aspectului facial.

Îmbunătăţirile estetice pe care un chirurg plastician le poate face prin operaţia de rinoplastie constau în: scăderea dimensiunilor nasului (dacă acesta este prea lung sau prea lat, sau dacă are vârful prea proeminent), creşterea dimensiunii, dacă este necesar (în cazul nasurilor care au vârful căzut, acesta poate fi ridicat, se creşte proiecţia sa), modificarea profilului nazal (îndepărtarea „cocoaşei” inestetice) sau îngustarea şi schimbarea formei nărilor.

Rinoplastia nu este doar o intervenţie estetică realizată cu scopul remodelării nasului, ci poate avea şi un scop funcţional: corectarea unor defecte anatomice (de „arhitectură” nazală internă), ce cauzează deseori dificultăţi respiratorii.

De ce trebuie să fii major când vrei o rinoplastie

În general, candidaţii pentru intervenţia de remodelare a nasului trebuie să aibă peste 18 ani, pentru ca procesul de creştere să se fi încheiat. Operaţia de rinoplastie se poate efectua doar în momentul în care oasele nazale au ajuns la maturitate.

Rinoplastia este o intervenţie chirurgicală care corectează aspectul nasului, dar, în acelaşi timp, pacientul trebuie să aibă aşteptări realiste de la o astfel de intervenţie, având în vedere armonia ce trebuie creată între forma şi dimensiunile nazale şi fizionomia pacientului.

Ce ai voie şi ce nu ai voie înainte de o rinoplastie

Înainte de realizarea unei astfel de intervenţii este recomandată renunţarea la fumat, evitarea administrării de aspirină, vitamina E sau anticoncepţionale şi alte medicamente ce influenţează coagularea sângelui. Unii specialişti indică suplimentele de vitamina C care pot ajuta în procesul de cicatrizare.

Recuperarea după rinoplastie – un chin sau o perioadă uşor de suportat?

Recuperarea după rinoplastie depinde de fiecare pacient, variind de la organism la organism. Primele 2-3 zile sunt mai neplăcute şi datorită meşelor intranazale, dar, în general, la aproximativ o saptămână de la operaţie, pacientul îşi poate relua activităţile zilnice ce nu presupun efort fizic mare.

De cele mai multe ori, recuperarea totală durează aproximativ două-trei săptămâni. În primele 2 luni trebuie evitată lovirea sau frecarea puternică a nasului, precum şi efectuarea de activităţi fizice solicitante, iar timp de 6 luni, expunerea la soare.

Nu este indicată purtarea de ochelari (de vedere sau de soare), cel puţin pe durata primelor 3 luni după operaţie.

Pentru a evita orice neplăcere, este bine ca pacientul să menţină legătura cu medicul plastician şi să se prezinte la controalele indicate pentru ca acesta să poată analiza orice modificare sau disconfort apărut după operaţie.

Pentru cei interesaţi, trebuie spus că o operaţie de rinoplastie costă între 1.700 şi 3.000 de euro, în funcţie de complexitatea acesteia. Pentru a vedea exact rezultatele rinoplastiilor, imagini sugestive, înainte şi după, cu operaţii realizate de doctorul Cristian Niţescu se găsesc la http://drnitescu.ro/galerie-foto-rinoplastie/

Urmărește CSID.ro pe Google News
Dr. Cristian Nițescu - Medic primar chirurgie plastică și estetică
Dr. Cristian Nițescu este medic primar chirurgie plastică și estetică, doctor în științe medicale și își desfășoară activitatea în cadrul Royal Hospital, fiind și director medical al Spitalului Clinic de Chirurgie Plastică, Reparatorie și Arsuri, București, timp de zece ani. Are ...
citește mai mult
Mihaela Arsene - Medic primar chirurgie plastică și estetică
Am intrat in domeniul presei scrise dintr-o intamplare, in 1995, dar pasiunea pentru acest domeniu s-a nascut odata cu prima revista pe care am condus-o, o revista de frumusete. Apoi am lucrat la Avantaje, iar odata cu aparitia internetului m-am dedicat online-ului si dezvoltarii site-urilor. Sanatatea, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre stenoza aortică: „Pacientul poate ajunge chiar și la vârsta de 30 de ani să necesite înlocuire de valvă aortică cu o proteză”